Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 27.10.2014.
12:04 >> 14:56h
Srna A

Ruski vs EU pogled na ukrajinske izbore

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitao je danas Ukrajincima "pobedu demokratije" na jučerašnjim parlamentarnim izborima. S druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin rekao je da je zabrinut zbog većeg broja nacionalista u ukrajinskom parlamentu, što bi moglo da dovede do obnavljanja vojne akcije u istočnim regionima.

Šta su Ukrajinci izabrali? Demokratiju ili još krvoprolića?
 

Barozo je u kratkoj poruci na "Tviteru" čestitao ukrajinskom narodu i na "planu sprovođenja evropskih reformi".

Rusija, pak, brine da bi veći broj nacionalista u parlamentu mogao da znači i veći intenzitet borbi na istoku i nova krvoprolića.

"Postoji povećana opasnost da će ponovo uslediti pozivi iz skupštine da se upotrebe sila, vojne metode i krvoproliće za rešavanje svih problema", rekao je Karasin i dodao da su "nacionalističke i šovinističke snage dobile podršku i postaće predstavnici u Vrhovnoj Radi". "To je ekstremno opasno", ocenio je Karasin.

Prema podacima Centralne izborne komisije, Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka je u vođstvu sa 21,6 odsto glasova, a blok predsednika Petra Porošenka je drugi sa 21,5 odsto glasova. Njih prati stranka "Samopomič", na čijem čelu je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi, sa 10,9 odsto glasova, a sledi Opozicioni blok sa 9,77 odsto.

Nacionalistička Radikalna stranka Oleha Lisenka dobila je 7,47 odsto glasova, a partija "Batkivščina", na čelu sa Julijom Timošenko, 5,77 odsto glasova. Ostale stranke koje se nadmeću za mandate u Vrhovnoj Radi nisu prešle cenzus od pet odsto.

Posmatrači: Izbori u Ukrajini bili demokratski

Prevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su u skladu s demokratskim normama, uz samo nekoliko "izolovanih incidenata", ocenili su međunarodni posmatrači.

"U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim obavezama", saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet. On je dodao da su zabeleženi samo "izolovani incidenti" na jučerašnjim izborima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 12:12
Ukri glasali za RAT. Tako bi trebao da glasi naslov.
Ponedeljak 27.10.2014. 12:16
Maoista Barozo, sef EU demokratskih vrednosti.....uz fasiste(korporativiste) fale im jos jedino nacisti i dzihadisti...posast modernog sveta u malom..... Jos i da budu kolonijalisti, da uzimaju sta hoce, dok zemljama daju kredite s kamatama koje ne mogu da vrate....da stipendisu psiho i sociopate koji prodaju svoj narod i zemlju. Svet ulazi u rat, a u tom ratu ima priliku da ih pobedi covecanstvo jednom za sva vremena......bitangu jedino bitanga koja hoce da iskupi dusu pred Bogom moze da pobedi.....sveci tesko u danasnje amoralno i bezbozno vreme na zapadu......rat je neminovan i treba na njega da se gleda kao na prilku, nazalost. Cionisti nece da zaj..bu, ali mogu da budu zaj..ni.
Ponedeljak 27.10.2014. 14:45
Ratom i fašizmom ukri su počeli svoj zaokret prema zapadu.to su potvrdili i sada da nisu ništa drugo do neofašisti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online