Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 30.10.2014.
09:47
Beta A

"Ništa od gasa dok se Kijev i EU ne dogovore oko vraćanja duga"

Ruska delegacija će se vratiti na pregovore u Briselu o rešavanju gasnog spora s Ukrajinom tek kada se vlasti u Kijevu i Evropska komisija dogovore o finansiranju ukrajinskog duga, saopštio je ruski gigant Gasprom.

"Evropska komisija mora da postigne dogovor s Ukrajinom kako bi se rešio problem finansiranja" duga Kijeva, izjavio je Frans presu portparol Gasproma Sergej Kuprijanov, dodajući da nastavak pregovora, predviđen za danas (30. oktobar), "nema nikakvog smisla".

Lako će Rusi pustiti gas ako se dogovore kako će im vratiti dug
 

Izvori bliski pregovorima izjavili su ranije da će razgovori o rešavanju spora oko gasa biti nastavljeni u Briselu, pošto su kasno sinoć završeni bez postizanja dogovora.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da pregovori Moskve i Kijeva nisu još završeni i da će biti danas nastavljeni i da sve strane uključene u njih - Rusija, Ukrajina i Evropska komisija, pripremaju dokumente koji trebalo da budu potpisani na kraju razgovora.

Direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je da Ukrajina i Evropska komisija treba najpre da postignu dogovor o bilateralnom protokolu kojim se pružaju evropske finansijske garancije i tek potom da se nastave pregovori Rusije i Ukrajine.

"Pregovori će biti nastavljeni tek kada se Ukrajina i Evropska komisija dogovore o bilateralnom protokolu. Ako se ne postigne taj dogovor, neće biti pregovora i nikakav dokument neće biti potpisan", dodao je direktor Gasproma.

Evropi preti smrzavanje

Evropskoj uniji je potrebno svake godine 450 milijardi kubnih metara gasa za potrošnju. EU treba da uveze 300 milijardi, od kojih 125 milijardi kubnih metara gasa od ruskog giganta Gasproma, čiji veliki deo prolazi kroz ukrajinske gasne instalacije. Nemačka, jedan od najvećih kupaca Gasproma u EU, dobija gas preko gasovoda Severni tok.

Da bi se to postiglo, Kijev treba da isplati 3,1 milijardu dolara duga Gaspromu, od kojih dve milijarde dolara do kraja oktobra. Zauzvrat, Gasprom će nastaviti isporuku gasa Ukrajini, obustavljenu u junu. Pregovori su blokirani zbog nemogućnosti Ukrajine da  uveri Rusiju da može da plati dospele dugove i da obezbedi gotovinu za plaćanje novih isporuka.

Evropska komisija razmatra zahtev Kijeva za dodatni zajam od dve milijarde evra, a Rusija čeka finansijske garancije da obnovi isporuke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.10.2014. 10:17
Brrrrrrrr, dolazi zima,,,,,,,,,,,,,, mraz po staklu šara......
Četvrtak 30.10.2014. 13:17
pa imaju bajdena mladjeg dace im on.
Četvrtak 30.10.2014. 12:25
bokster-odavno se nisam nasmejala kao na ovaj tvoj komentar hahaha(mraz po staklu sara hahahaaaaaaaaaaaa). od mene 1000 +
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online