Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 01.11.2014.
08:17
O. Ikodinović - Vesti A

Sprečen gasni rat u Evropi

Gasni spor između Rusije i Ukrajine konačno je rešen, uprkos tome što Kijev nije pružio pismene finansijske garancije, na čemu je Moskva ranije insistirala.

Ruka ruci: Miler i Koboljev dogovorili isplate
 

Samim tim, što je na maratonskim pregovorima u Briselu postignut kompromis, Evropa više ne mora da strahuje kako će prezimeti zimu. Evropska Unija je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, koja je ranije odbila da pruži garancije da će tranzit gasa, namenjen evropskim potrošačima, nesmetano teći preko njene teritorije.

Pomoć visi u vazduhu

Gasprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga od 5,2 milijarde dolara, uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.


Zamenik šefa ruskog Fonda nacionalne energetske bezbednosti Aleksej Grivač je rekao da u postignutim briselskim dogovorima postoje određeni rizici.
- Ukrajini nije potvrđena konkretna finansijska pomoć, i to pitanje faktički visi u vazduhu - rekao je Grivač.

Međutim, posle dvodnevnih pregovora, u Briselu je potpisan novi gasni ugovor sa Ukrajinom, koji predviđa isporuke ruskog gasa Ukrajini u zimskom periodu, do marta 2015.

Kijev je, zauzvrat, pristao da do kraja godine, u dve rate, izmiri dug od 3,1 milijardu dolara ruskom Gaspromu, a da nove isporuke plaća avansno. Rusija je ranije saopštila da je spremna da prodaje gas Ukrajini po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara, što je 100 dolara manje od ugovorene cene. Dogovor postignut u Briselu možda je prvi znak popuštanja napetosti između dve zemlje.


U Moskvi ističu da bi Gasprom već u narednih 48 sati mogao da započne isporuku gasa u Ukrajinu, ukoliko Kijev isplati prvi deo duga od 1,45 milijardi dolara i izvrši avansno plaćanje za novembarske isporuke u iznosu od skoro 760 miliona dolara. Ostatak duga, u iznosu od 1,65 milijardi dolara Kijev bi trebalo da plati do 31. decembra ove godine.


- Dva dana nakon ispunjenja uslova sporazuma, potpisanog 30. oktobra, isporuke će biti obnovljene - rekao je čelnik Gasproma Aleksej Miler.


On je istakao da izvori finansiranja za isplatu ukrajinskog duga nisu do kraja definisani, ali da je Kijev garantovao da će dugovanja podmiriti. Ukrajina će gas platiti iz više izvora, među kojima su važeći program MMF, obrazovanje posebnog fonda, u koji će biti uneto 3,1 milijarda dolara za otplatu duga Gaspromu, korišćenje rezervi Naftogasa i finansijska pomoć EU.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je da se sa MMF razmatra i nova kreditna linija za Ukrajinu u 2015. godini, i istovremeno je Evropljanima obećao toplu zimu.


- Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko - rekao je Etinger.


On je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gaspromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

POVEZANE VESTI

Subota 01.11.2014. 08:31
Znaci sankcije i pretnje ne pomazu....hehehehe....poljubili Ruse u dupe i dobice gas zauzvrat....
Subota 01.11.2014. 08:54
Meni tu nesto smrdi, kada Ukrajinci nesto ''garantuju'' !!!
Subota 01.11.2014. 14:49
Niske cene nafte, s kojima je povezana cena gasa, za Rusiju su očito znatno bolnije nego sankcije Zapada. Po Dojče banci njoj je potrebna cena nafte od oko 100 dolara po barelu kako bi imala izbalansiran budžet. Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Nacionalnog saveta bezbednosti, u intervjuu za vladine novine "Rosijskaja gazeta", podsetio je da su Sjedinjene Američke Države pre tri decenije izazvale pad cene nafte, što je doprinelo da Sovjetski Savez bude doveden do bankrota. U Moskvi proučavaju loši scenario po kome nafta pada na 60 dolara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online