Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.11.2014.
06:38
Vesti A

Nemce skupo košta štednja Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel je veoma popularna u svojoj zemlji. O reformama uglavnom govori samo u inostranstvu, pre svega na jugu Evrope.

Kancelarija pod pritiskom da popusti
 

Međutim, nemačka privreda nije uopšte idilična i zapravo srlja u recesiju koja će neminovno imati velike posledice za čitavu Evropu. Štaviše, nemački stručnjaci tvrde da "samo čudo može da spasi Berlin nove recesije".

Ogroman rizik

- Rizici po nemačku ekonomiju sve su veći . Ako su rezovi jedini način da se postigne uravnoteženi budžet, to bi gurnulo privredu u recesiju, a onda bi taj cilj na neko vreme trebalo odložiti i povećati javnu potrošnju - kaže Marsel Fracšer iz berlinskog DIV ekonomskog instituta.

U avgustu je nemački izvoz potonuo 5,8 odsto, najviše od januara 2009. godine, pokazali su juče objavljeni podaci. Pre toga objavljeno je da su industrijske narudžbe, kao i proizvodnja u istom mesecu pale po najvećim stopama još od finansijske krize 2009.


- Usporavanje rasta privrede u svetu i nesigurnost zbog ukrajinske krize glavni su razlozi pada izvoza. Nemačkoj privredi je potrebno malo čudo da bi izbegla recesiju do kraja godine - kaže Karsten Brzeski, ekonomista u ING.


Prema uglednom nemačkom Ifo institutu, poslovno poverenje pada pet meseci zaredom, dok je indeks industrijske aktivnosti u Nemačkoj u septembru pao po prvi put nakon 15 meseci. Stručnjaci se slažu da je glavni uzrok problema "nerazumna" štednja i patološki strah Nemaca od inflacije. Samim time, jedini izlaz iz recesije je da se taj ogroman ušteđeni novac investira i troši, ne bi li se pokrenula privreda.


Kancelarka Angela Merkel je pod sve većim pritiskom i unutar zemlje, a ne samo od strane niza zemalja eurozone, MMF i Evropske centralne banke, da odustane od strogih mera štednje. Svi oni pozivaju Berlin da iskoristi fiskalni prostor za podsticanje ekonomije kroz smanjenje poreza i povećanje investicija u obnovu puteva, železničkih pruga, energetsku i telekomunikacijsku mrežu. Ali, Merkelova odlučno uzvraća na te pozive s "ne", jer vlada i dalje glavnim prioritetom smatra 'crnu nulu' - uravnoteženi budžet u 2015. godini.

POVEZANE VESTI

Subota 01.11.2014. 08:54
Cuj ovo "veoma popularna" u svojoj zemlji aahahaa.... Nesto je "popularnija" nego sto je Obama u Americi, znamo da "Vesti" ne mogu protiv gazde, ali ovakvu glupost jos odavno niste objavili.
Subota 01.11.2014. 06:41
Ма не бојим се Ја за њих!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online