Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 31.10.2014.
21:25 >> 21:32h
Srna, blic.rs A

Srušila se letelica “Virdžin galaktika“, pilot poginuo

Najmanje jedna osoba je poginula, a druga je povređena prilikom pada turističkog svemirskog broda "Virdžin galaktik" u pustinju u američkoj saveznoj državi Kalifornija, saopštila je danas policija.

Letelica je bila na probnom letu tokom kojeg je došlo do, kako je iz kompanije "Virdžin galaktik" saopšteno, "ozbiljne anomalije".

Let rezervisalo 700 ljudi

Analitičari su skeptični po pitanju Brensonovih planova za komercijalne svemirske letove. Datum lansiranja je do sada više puta odlagan. Skoro 700 ljudi, uključujući holivudske zvezde Toma Henksa i Anđelinu Džoli, uplatilo je dvosatno putovanje na “Svemirskom brodu 2”, a ova avantura uključuje i pet minuta bestežinskog stanja.

Američka agencija AP citira izjavu zvaničnika kalifornijske policije, koja je prijavila jedan smrtni slučaj i jednu teško povređenu osobu.


“'Svemirskom brodu 2' se dogodila ozbiljna anomalija tokom leta, što je rezultiralo gubitkom letelice. Dodatne informacije i saopštenje biće objavljeni kasnije”, navedeno je iz “Virdžin galaktika” na “Tviteru”.

Na snimcima lokalnih televizija vidi se olupina sa logom kompanije "Virdžin".

Kompanija "Virdžin galaktik" pionir je u industriji svemirskog turizma.

“Svemirski brod 2” (SpaceShipTwo) je bio “zakačen” na veću letelicu, “Beli vitez 2” (WhiteKnightTwo), nakon čega je puštena iznad pustinje Mohave u Kaliforniji radi testiranja raketnog motora. Ovo je bio 35. let “Belog viteza 2”, dodaju iz kompanije.
 


Fotograf Ken Braun izjavio je za “NBS Njuz” da je video eksploziju tokom leta i da je kasnije pronašao ostatke “Svemirskog broda 2” rasejane na manjem području pustinje.

Letelica je pre poletanja stajala na pisti na mestu testiranja, tri sata dok je operativni tim procenjivao vremenske uslove.


“Gardijan” podseća da je “Svemirski brod 2” imao kvar tokom probnog leta 2011. godine, ali su piloti tada uspeli da reše problem i bezbedno spuste letelicu.

“Svemirski brod 2”

“Svemirski brod 2” je napravljen da se odvoji od “Belog viteza” i ode u svemir na raketni pogon, da bi se potom sam vratio na Zemlju.
Vlasnik “Virdžin galaktika” su “Virdžin grupa” Ričarda Brensona i “Abar investments PJS”, investicione kompanije koja je preko “Internešenel petroleum investment” kompanije u posedu vlade Abu Dabija.

POVEZANE VESTI

Petak 31.10.2014. 21:36
Rusi as kembaju kako na zemlji tako i u atmosferi hahahaha !! Zivio Car !!
Subota 01.11.2014. 01:19
Nista bez ruskih motora i pre koji dan im pala raketa..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online