Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 04.11.2014.
02:34
Vesti A

Velečasni Josip voli Armani i skupa kola

Katoličkom svešteniku Josipu Vranješu dozvoljeno je da služi u crkvi u zapadnim predgrađima Melburna u periodu dužem od šest godina, iako je bio osuđen za ubistvo jednog čoveka i ranjavanje jednog tinejdžera u saobraćajnoj nesreći izazvanoj u pijanom stanju u Hrvatskoj. Njegovi župljani veruju da je iskoristio mrežu uticajnih osoba u hrvatskoj katoličkoj crkvi i hrvatskoj vladi, kako bi mu pomogli, ističe poslednji "Sandej ejdž".

Slučaj bahatog katoličkog sveštenika Josipa Vranješa, koji je služio u crkvi iako je osuđen za ubistvo jednog čoveka i ranjavanje jednog tinejdžera (Foto: Ilustracija)
 

Članovi Hrvatskog katoličkog centra u Sanšajnu takođe su kazali nedeljniku da je sveštenik Vranješ zloupotrebljavao svoje župljane da bi finansirao život na visokoj nozi, što je uključivalo skupa markirana odela, skupocena vina i trošenje na kocki u kasinu Kraun.


Međutim, Katolička nadbiskupija Melburna tvrdi da nema vlast nad 55-godišnjim sveštenikom zato što, po hijerarhiji, on je tehnički odgovoran nadbiskupu vrhbosanskom u Sarajevu, uprkos tome što Vranješ radi i živi u crkvi u posedu lokalne županije.


Sveštenik Vranješ optužen je 2003. za bezobzirnu vožnju, pošto je utvrđeno da je bio u pijanom stanju i vozio brzinom dvostruko većom od dozvoljene, kada je izgubio kontrolu nad sportskim automobilom kod jednog sela tri sata istočno od Zagreba. Veruje se da je u kolima bio i finansijski planer iz Melburna, ali on je odbio višestruke zahteve da da izjavu.
 

Na ručku s Delićem

Ličnost iz građevinske delatnosti Jadran Delić, jedan je od redovnih gostiju na "ručkovima petkom", uprkos povezanosti sa više ličnosti iz podzemlja, uključujući osuđivanog dilera droge Hortija Mokbela, brata narkobosa Tonija Mokbela. Prema sudskim dokumentima, Delić je svojevremeno priznao da je imovinu preneo na svoju ženu, da bi izbegao naknade radnicima povređenim na njegovim gradilištima.

Prema sudskim dokumentima, iznajmljena mazda MX5 sveštenika Vranješa ludo je krivudala pre nego što je uletela u nadolazeće automobile i udarila u golf koji je od siline udara sleteo u kanal. Vozač golfa Anton Peha (48) zadobio je smrtonosne povrede glave i grudi, dok je njegov sin Alek (17) ozbiljno povređen.


Da bi slučaj došao pred sud trebalo je da prođe oko pet godina. Vranješ je proglašen krivim i osuđen na deset meseci zatvora, u potpunosti suspendovano u roku od tri godine.


Dok je blaga kazna ogorčila familiju Peha, sveštenik Vranješ se i na nju žalio oktobra 2010. Taj proces je u toku. Na žalbenom pretresu, potvrđeno je da su u nesreći učestvovali alkohol i brzina, ali da je moguće da nisu bili uzrok udesa.


Sveštenik Vranješ je tražio od lokalnog sveštenika da od Pehine udovice Ljiljane zatraži oproštaj. Međutim, Ljiljana je kazala "Sandej ejdžu" da mu nikada neće oprostiti.
- Mogla bih da oprostim ako je do incidenta došlo zbog kočnica ili problema sa zdravljem, ali ne i kada je reč o prekoračenju brzine i alkoholu.


Kada su mu prišli novinari melburnskog nedeljnika, sveštenik je najpre poricao da je ikada imao saobraćajnu nesreću u Hrvatskoj.
- Ne znam ništa - rekao je on, da bi kasnije dodao: - Sve je to u Hrvatskoj. Ja sam slobodan. To je ono najvažnije.


Blagost kazne i odluka da mu se odobri podnošenje žalbi dodaje novu sumnju na već poljuljani integritet hrvatskog pravosudnog sistema, podseća "Sandej ejdž" i dodaje da je tužilac u predmetu protiv Vranješa kasnije odstupio zbog optužbi za korupciju vezanih za više drugih suđenja.


"Sandej ejdž" takođe je našao da je nedugo posle nesreće drugi sveštenik iz melburnske hrvatske katoličke zajednice, Mato Križanac, odleteo u Hrvatsku i vratio se kratko vreme posle sastanka sa Vranješom. Više izvora iz melburnske hrvatske zajednice kažu da je Križanac iskoristio svoj uticaj kod hrvatskih vlasti da pomogne bliskom prijatelju.
Od sveštenika Križanca koji se, veruje se, krije u Hrvatskoj, novinari nisu mogli da dobiju izjavu.

Koferi puni para

 

Početkom devedesetih godina, Australijska federalna policija zatvorila je sveštenika Križanca na melburnskom aerodromu Talamrin, jer nije prijavio više stotina hiljada dolara otkrivenih u njegovom prtljagu. Policija je prihvatila objašnjenje da novac pripada lokalnoj hrvatskoj zajednici i da je namenjen humanitarnim akcijama u zaraćenoj Bosni.

Odlukom nadbiskupa Melburna Denisa Harta donetom juna ove godine, sveštenik Križanac nedavno je smenjen sa svih dužnosti. Povod za odluku bile su optužbe za seksualno nedozvoljen odnos sa tinejdžerkom iz Adelejda.

Katolička nadbiskupija Melburna takođe je potvrdila da je upoznata s optužbama da je Križanac zloupotrebljavao crkvene fondove dok je služio u župama Melburna i Adelejda u vremenu dužem od 25 godina.


Protiv Vranješa postoje i tvrdnje o finansijskim nepravilnostima, a iznose ih župljani Hrvatskog katoličkog centra u Ardiru, gde je bivši jugoslovenski vojnik, a onda sveštenik, služio po dolasku u Australiju 1986.


Vranješ je često viđan bez svešteničke odeće i okovratnika, menjajući ih za tamna odela italijanske proizvodnje i noseći roleks na ruci. Vozi BMNj X5" i redovno letuje u Hrvatskoj.
- On je jedan od najbolje obučenih sveštenika na svetu. Na njemu su armani i versaće - kaže jedan izvor.


Izvori tvrde da se Vranješ redovno viđa sa poznanicima u holu iza crkve u Sanšajnu, na druženju koje se zove "ručkovi petkom" i tamo se služe stejkovi, morski plodovi i skupa vina.
- Mnogi ljudi se pitaju kako je to moguće. Oni žele da znaju da li novac koji daju crkvi zaista ide crkvi i zajednici - kaže drugi član melburnske hrvatske zajednice.


Ko je odgovoran?

Katolička nadbiskupija Melburna odbija bilo kakvu odgovornost za ponašanje sveštenika Vranješa ili za rad Hrvatskog katoličkog centra uprkos postojanju jasnih organizacionih i finansijskih veza. Predstavnik nadbiskupije rekao je da župnik iz Sanšajna tehnički nije pod njihovom jurisdikcijom i da spada u nadležnost crkvene hijerarhije u Hrvatskoj.
Međutim, Hrvatski katolički centar zvanično je 2001. otvorio upravo nadbiskup Hart, a melburnska županija je registrovani vlasnik crkve u Sanšajnu i njenih prostora.
Katolička nadbiskupija Melburna odbila je i da izjavi da li je nezavisni crkveni revizor ikada vodio istragu finansijskih poslova Hrvatskog katoličkog centra.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 08:47
90 posto svestenika Pravoslavne,Rimokatolicke i Protestanske crkve ne veruje u Boga nego u novac,polozaj,luksuz itd sto im donosi svestenicki posao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online