Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 04.11.2014.
10:38
Beta A

Kijev spreman za odlučnu borbu za Istok

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin izjavio je da vlasti u Kijevu nameravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine posle izbora proruskih pobunjenika održanih u nedelju, piše danas nemački list Bild. "Ukrajinske snage su spremne da brane svoju zemlju, kao nikad do sada", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kijev je već pretrpeo velike poraze na Istoku, čime sada misle da se suprotstave?
 

"Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin u intervjuu za nemački list.

On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj internciji posle povlačenja ukrajinskih vojnika iz istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je želela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala.

Klimkin je ocenio da izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. septembra između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre.

"Još ne znam da li možemo govoriti o potpunom neuspehu sporazuma iz Minska, ali rusko priznavanje izbora predstavlja njegovo ozbiljno kršenje", rekao je ukrajinski ministar koji je pozvao međunarodnu zajednicu na dodatni pritisak na Rusiju i jačanje sankcija toj zemlji. On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini.

Dva dana posle pobunjeničkih izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu sastaje se danas u Kijevu da bi razmotrili ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenom u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine.

Mogerini: Odbraniti sporazum iz Minska

Federika Mogerini: Hljadu puta ispitati Ruse

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je posle izbora na istoku Ukrajine da sada treba učiniti sve da se očuva mala nada iz dogovora Rusije i Ukrajine u Minsku, zato što neki novi dijalog možda ne bi bio moguć.

Mogerinijeva je zagovornike oštrijih sankcija upozorila da su sankcije Rusiji delotvorne na ekonomskom planu, ali da ostaje otvoreno pitanje kako one utiču na političke odluke Moskve.

Ona je naglasila da u Kijevu ima mnogo političke volje da se realizuje dogovor iz Minska, a da EU mora hiljadu, sto hiljada puta da proverava koliko te volje ima u Moskvi pre nego što konstatuje da je dogovor mrtav.

Za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku u izborima koji su održani ovog vikenda na istoku Ukrajine a koje Unija nije priznala, najvažnije je sada da li to glasanje može nekako da se uklopi u sporazum iz Minska od 5. septembra.

"Pristanak na podelu zemlje nije rešenje. EU i dalje traži celovitost teritorije Ukrajine", rekla je Mogerini.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 10:54
Mogerini kada ste počinjali sa Fašistima u Kijevu pretili ste i Moskvi uzmite sada što vam Putin nudi Galiciju i zahvalite i na to.
Utorak 04.11.2014. 11:00
Putine doteraj Novorusima topove i rakete, da bi se uspešno odbranili od ukrofašista, i spasili civile.ili završi rat za dva dana kao u Gruziji.
Utorak 04.11.2014. 11:16
Amerikanci ce se boriti za Ukrajinu do zadnjeg zivog Ukrajinca!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online