Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.11.2014.
12:43
politika.rs/Z.Š. A

Španiju osvajaju vudu političari

Opterećena usponom separatističkih partija u Kataloniji i Baskiji, politička mapa Španije počela je da puca i po drugim šavovima. Najnoviji alarm zazvonio je proteklog vikenda kada su istraživanja pokazala da je stranka "Podemos" (Možemo) po popularnosti za sedam odsto prevazišla vladajuću Narodnu partiju i za jedan i po odsto najveću opozicionu Socijalističku stranku, čime se razbija dominacija dve glavne partije koje su vladale pune četiri decenije još od povratka demokratije posle Frankove smrti.

Lider "Podemos"-a: Pisac, profesor i politikolog Pablo Iglesijas

"Podemos" je u stvari pokret, iznikao iz masovnih protesta 2011. godine kada su građani, nezadovoljni ustrojstvom i funkcionisanjem klasičnih političkih predstavnika okupirali trgove, stvorili svoje skupštine i rešili da počnu da se bore za neposredniju demokratiju, a ne onu koja se svodi na glasanje svake četiri godine.

"Okupacija" javnih prostora organizovana je preko društvenih mreža i zahvatila je mnoge gradove Evrope i sveta, ali se po mišljenjima mnogih analitičara ovaj pokret najviše razgranao baš na Iberijskom poluostrvu. U Madridu je nazvan 15M, po 15. maju, datumu kada su mase nezadovoljnika okupirale trg Vrata sunca i tu kampovale nekoliko nedelja. Tek kada su se slični kampovi ulogorovali u Njujorku i Londonu, evropsko i američko proleće postalo je poznato kao "Okupiraj Volstrit".

Niko od analitičara nije im proricao ozbiljniju političku budućnost. Zamerali su im nedostatak strukture i hijerarhije, mada im nije osporavana atraktivnost.

Iznenađenje je nastupilo kada je Podemos, formiran tek pre deset meseci, na majskim izborima osvojio osam odsto glasova i pet mesta u Evropskom parlamentu, srušivši tako tradicionalni španski dvopartizam.

Partija, čiji je de fakto lider pisac, profesor i politikolog Pablo Iglesijas (36), svakog dana vrtoglavo raste. Ona je danas sa dve stotine hiljada upisanih članova druga po brojnosti u Španiji, a po najnovijim podacima prva po podršci građana. Podrška Iglesijasu i njegovoj stranci još je munjevitije rasla na društvenim mrežama. Na svom Tviter nalogu Pablo Iglesijas ima 600.000 sledbenika, dok je u maju imao 100.000. Već u avgustu je Podemos uživao na Fejsbuku 442.000 simpatizera, više nego što je ukupan broj "lajkova" za sve ostale političke partije i pokrete u Španiji zajedno.

Iako se smatra da pripada levici, rast Podemosa nije obradovao ni opozicionu Socijalističku partiju, a još manje vladajuću Narodnu partiju. Najnovije istraživanje je urađeno u nedelji kada je otkriven veliki lanac korupcije u kome su se istaknuti članovi obe partije nelegalno bogatili uzimajući procente i koverte. Nada lidera obe tradicionalne stranke je da će se do izbora krajem 2015. strasti smiriti i da će i socijalisti i narodnjaci povratiti bar deo svog ugleda. Aktuelni predsednik vlade Marjano Rahoj i novi lider socijalista Pedro Sančes najavili su oštar obračun sa korupcijom u svojim redovima.

"Antipolitika i populizam" su deo evropske scene. One nisu ekskluzivnost Španije, ističu mnogi španski analitičari u žustrim debatama na TV kanalima ovih dana. Ne poriče se da je narod u pravu što je razočaran političarima koji rade po "diktatu bankara", a ne haju za one koji su ih birali. Ali se Podemosu pripisuje sklonost "katastrofičnosti" i zamera im se što osim populizma ne nude nikakvo rešenje. Štaviše, nazivaju ih vudu političarima jer obećavaju nemoguće.

Čak je i slobodoumni madridski Pais, koji naginje levici, u svom prekjučerašnjem uvodniku upozorio na opasnost od partije koja za sebe kaže da nije ni levica ni desnica, a u stvari time samo prikriva "vulgarni populizam, sličan onome koji se sa različitim ideološkim predznakom pojavio u različitim krajevima Evrope".

Ipak, kako upozorava Pais, devet od deset osoba smatra da je politička situacija loša ili jako loša, i to je ključan podatak da bi se shvatilo koji deo populacije kupuje katastrofične parole ovog pokreta.

Slogani Podemosa su vrlo slični sa usklicima koji su se širom sveta čuli od "okupatora": "Dug je nelegalan", "Dvopartijski sistem je otišao u istoriju", "Politička elita kleči pred finansijskim institucijama", "Nećemo diktat bankara", "Mi smo 99 odsto"…

Da nije sve u ovoj novonastaloj stranci samo parola pokazali su čim su ušli u Evropski parlament. Odbili su svi odreda da primaju kao evropski poslanici platu od 8.000 evra mesečno, već su prihvatili samo 1.900 evra, što je tri puta više od minimalne plate u Španiji. Na takav korak nije se do sada odlučio nijedan drugi evropski poslanik, bilo da je sa levice bilo sa desnice. Naprotiv, mnogi su pribegli i štrajku kada su im, radi štednje, bile uskraćene beneficije.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 13:06
A Srbiju budale...i to sve nesto mega-ovo, mega-ono.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online