Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 11.11.2014.
12:49
Srna A

Cena nafte neće promeniti stav Rusije o Ukrajini

Značajan pad cena nafte neće prisiliti Rusiju da promeni stav o sprečavanju Ukrajine da uđe u NATO, ali može da izazove popustljivost na manje važnim pitanjima - smatraju analitičari.

Cena nafte neće promeniti politiku Moskve i Teherana
 

Cene sirove nafte na svetskom tržištu poslednjih meseci su u naglom padu. Taj pritisak najizrazitije osećaju Rusija i Iran, jer je praćen sankcijama Zapada zbog politike Moskve prema Ukrajini i nuklernog programa Teherana.

Da li pad cena sirove nafte može imati većeg uticaja na te dve zemlje, da li ih može dodatno prisiliti na veću političku kooperativnost sa Zapadom?

Od juna do sada cena barela sirove nafte "Brent", glavnog parametra na svetskom naftnom tržištu, niža je za trećinu - pala je sa 115 dolara na 77.

Ključni razlog tog pada jesu povećana proizvodnja u zemljama izvoznicama nafte i smanjena potražnja u Evropi i državama u razvoju zbog ekonomskih problema.

SAD vrši pritisak na Rusiju obaranjem cene nafte

Postoje i oni koji veruju da je pad cena nafte uzrokovan željom Zapada, pre svega SAD, da kazni Rusiju zbog krize u Ukrajini.

Analitičar Pjer Noel navodi da zemlje, kada se suoče sa značajnim padom cena nafte, kao prvi korak kombinuju dva elementa - ograničavaju vladinu potrošnju i smanjuju državni budžet. Noel, ipak, ocjenjuje da sadašnje stanje na tržištu nafte neće prisiliti Rusiju na promenu osnovnog strateškog cilja prema Ukrajini. Taj cilj jeste sprečavanje Kijeva da se pridruži NATO savezu.

Pad cena nafte, uz postojeće sankcije, mogao bi, možda, da utiče na neke druge ruske političke ustupke u rešavanju ukrajinske krize - navode analitički portali.

"Glas Amerike" navodi da je i Iran u sličnoj situaciji. Uz niže cene nafte Iranci trpe značajne teškoće usled ekonomskih sankcija zbog nuklearnog programa. Britanski analitičar Alister MekKeg smatra da iranski lideri verovatno nisu suviše zabrinut padom cena nafte.

Cena nafte pada da bi Rusija bankrotirala

"Oni veruju da će to biti relativno kratkog daha. Sa prvim znacima bržeg ekonomskog oporavka Evrope, sa američkim i britanskim održavanjem tempa ekonomskog oporavka, tražnja za naftom će postepeno rasti.

Samim tim i cene nafte će rasti, tako da će Iran i druge zemlje izvoznice disati mnogo lakše" - zaključuje on.

Analitičari procenjuju da će, u međuvremenu, Rusija i Iran, verovatno, pokušati da uravnoteže ekonomski i finansijski pritisak i donekle koriguju neke svoje spoljnopolitičke ciljeve

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 13:04
Jadan ISIS i oni ce osetiti taj isti pritisak.
Utorak 11.11.2014. 18:18
CENA NAFTE CE SAMO RAZJEBATI CLANICE OPEK-a STO ODGOVARA SAMO AMERIKANCIMA. ALI SVE IMA SVOJ KRAJ PA I CRNO ZLATO. REZERVE NISU BESKONACNE A BOGA MI I BUDZETI NEKIH IZVOZNICA NAFTE NECE JOS DUGO IZDRZATI.
Utorak 11.11.2014. 13:56
Proizvodnja nafte nije povecana, naprotiv, u padu je. Postojeca nalazista ce za 20 godina proizvoditi svega cetvrtinu svoje danasnje proizvodnje, U isto vreme, stopa otkrivanja novih nalazista je u padu za poslednje dve decenije. Ne samo analiticari, nego i svi nepristrasni izvori prognoziraju nestasicu nafte. U 2010, US Joint Forces Command upucuje ovaj izvestaj o dugorocnoj prognozi u snabdevanju naftom i gasom svim americkim vojnim comandama: "By 2012, surplus oil production capacity could entirely disappear, and as early as 2015, the shortfall in output could reach nearly 10 million barrels per day.... A severe energy crunch is inevitable without a massive expansion of production and...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online