Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 13.11.2014.
00:21
Beta A

"Dali smo najjače dokaze protiv Šešelja"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas da haški optuženik Vojislav Šešelj nije prva osoba koja je privremeno puštena na slobodu, ali i izrazio žaljenje što i posle 10 godina u njegovom predmetu nema presude.

Bramercu žao što nije doneta presuda
 

"Nažalost, činjenica je da posle 10 godina nema presude. A znate da je zadnji svedok svedočio 2010. godine, a odbrana od tada nije iznosila dokaze", rekao je Bramerc za televiziju N1 i dodao da se nada da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena što pre.

Glavni tužilac Haškog tribunala je rekao da odluka o puštanju Šešelja bez ikakvih uslova "nije uobičajena".

On je podsetio da je presuda trebalo da bude doneta u oktobru prošle godine, ali je jedan od sudija bio smenjen. Novi sudija je tražio dodatno vreme da se upozna s predmetom, i u kombinaciji sa zdravstvenim stanjem Šeselja, "sve su to bili razlozi za takvu odluku".

Bramerc je i rekao da je njegovo mišljenje bilo da nije bilo dovoljno razloga da se smeni sudija Frederik Harhov ali da je kao tužilac morao prihvatiti odluku žalbenog veća bez obzira na njegovo nezadovoljstvo.

Na pitanje da li je zadovoljan dokazima tužilaštva, Bramerc je istakao da je predmet "predugo vođen", jer su predstavili dovoljno dokaza Sudu.

"Suđenje je prekidano u nekoliko navrata zbog uticanja na svedoke, a mi smo prezentovali najjače dokaze. Ne bismo podizali optužnicu, da nismo bili uvereni u nju", rekao je Bramerc.

Bramerc je odbacio navode Rasima Ljajića da je Haški sud pustio Šešelja kako bi presudu dočekao na slobodi u Srbiji. Rekao je da je bilo sličnih situacija u predmetu Prlić kada su ljudi pušteni na slobodu pre presude ili tokom čekanja presude, i da će Šešelj biti pozvan u Hag, kada se donese presuda.

Rekao je i da sud u slučaju Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića isključuje mogućnost puštanja na privremenu slobodu jer su oni bili u bekstvu i da je odluka suda da samo ko se preda dobrovoljno može da se pusti na privremenu slobodu.

Na pitanje da statistika pokazuje da je u Hagu za 20. godina optužena 161. osoba, a među njima je najviše Srba, glavni haški tužilac je odgovorio: "Nikad se nisam bavio statistikom. Činjenica jest da su Srbi najveća grupa koja je krivično gonjena. Razlog za to je što su srpski vojnici bili uključeni u sve sukobe u regiji, i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu. Imali su veću količinu oružja i veću mogućnost da počine zločine".

Bramerc je od danas u poseti Sarajevu a iduće nedelje posetiće Srbiju. Dvodnevna radna poseta će biti deo njegovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilaštva Savetu bezbednosti UN.

Šešelj je stigao danas oko 13 sati u Srbiju posle 11,5 godina koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala bez presude. Haški tribunal odobrio je prošle nedelje privremeno oslobađanje Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 00:40
Kreten kaže ˝Činjenica jest da su Srbi najveća grupa koja je krivično gonjena. Razlog za to je što su srpski vojnici bili uključeni u sve sukobe u regiji, i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu. Imali su veću količinu oružja i veću mogućnost da počine zločine". PA vi niste stvarno pokušali da osudite bilo kog za zločine nad Srbima, pa ni dokazane ubice Nasera Orića, Haradinaja, Gotovinu... a neki nisu ni procesuirani... A stotine hiljada Srba protjerano sa vjekovnih ognjišta.. etnički očišćena Hrvatska, Kosovo, Federacija BiH... pa jesmo li sami sebe ubijali sa tom gomilom oružja kojeg pominje ovaj peder pa iz obijesti izbjegli sa ognjišta.. SRAMNO
Četvrtak 13.11.2014. 00:44
Došlo je vrijeme da se ruše sa vlasti prozapadni korumpirani kriminalci i pederi Vučić i Nikolić !!! Vrijeme je da napokon počnemo ekonomski i vojno sarađivati sa Rusijom, Kinom, Indijom i latinoameričkim zemljama !!! ŽIVJELA SRS !!! ŽIVIO BUDUĆI PREDSEDNIK VELIKE SRBIJE VOJISLAV ŠEŠELJ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online