Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.11.2014.
23:29
Beta A

Podrška: Ukrajina ima pravo sama da bira

Predsednici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Nemačke koji su se okupili u nedelju u Bratislavi povodom 25. godišnjice "plišane revolucije", izrazili su punu podršku Ukrajini i njenom predsedniku Petru Porošenku u borbi za očuvanje celovitosti Ukrajine i prava da Ukrajinci izaberu evropsku integraciju.

Podrška za Ukrajinu: Petro Porošenko i Andrej Kiska
 

"Sve naše zemlje potvrdile su da je to što se desilo na Krimu i na istoku Ukrajine, aneksija i agresija. Složili smo se da je potreban zajednički stav Evropske unije, da moramo biti solidarni sa Ukrajinom, da iako možemo diskutovati koliko su sankcije Rusiji efikasne, složili smo se da su bile potrebne", kazao je predsednik Slovačke Andrej Kiska.

Četvrt veka od pada "Gvozdene zavese"

Na incijativu predsednika Gauka, predsednici Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske ove godine u svih tih pet zemalja obeležavaju 25. godišnjicu ključnih događaja za nenasilno demontiranje totalitarnog sistema u Srednjoj Evropi i pad "Gvozdene zavese". Predsednici su danas bili na proslavi u Bratislavi, a u ponedeljak, 17. novembra, na dan kada je, povodom brutalnog razbijanja legalnih studentskih demonstracija, izbila "plišana revoluciju", slaviće u Pragu.

Kiska je danas na proslavu vanredno pozvao i Porošenka da bi simbolično naglasio da su Ukrajinci odabrali da krenu istim putem ka demokratiji i slobodi, kao Česi i Slovaci novembra 1989. godine, ili ranije Poljaci, istočni Nemci i Mađari i da u tome imaju nedvosmislenu podršku cele Višegradske grupe.

Petro Porošenko ocenio je na zajedničkoj konferenciji za štampu da Ukrajina, pored borbe da očuva nezavisnost i teritorijalnu celovitost, sučena sa, kako je kazao, agresijom Rusije, vodi i borbu za slobodu, demokratiju i približavanje EU.

"Danas sam video jedinstvo, solidarnost, koordinacija i podršku Višegradske četvorke Ukrajini. Razgovarali smo i o novom regularnom formatu susretanja V4 plus Ukrajina, mozda na nivou šefova diplomatija ili ministara odbrane", rekao je Porošenko.

Češki predsednik Miloš Zeman - jedini u nešto drugačijem tonu, poručio je Porošenku pred novinarima da se nada i da očekuje od njega da u istoriju ipak uđe kao predsednik mira, a ne kao pobednik rata.

"Nadam se da ćete uspeti da ispunite sporazum iz Minska (o primirju) i da će prestati da umiru vojnici i civili, žene, deca i starci. Smisao naših susreta je sećanje na 'nežne revolucije' u kojima nije prolivena ni kap krvi. Kada smo se dogovarali s predsednikom (Nemačke, Joahimom) Gaukom da li da idemo u Bukurešt, odlucili smo da ne idemo jer ta revolucija nije bila potpuno nenasilna", rekao je Zeman.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.11.2014. 04:10
Baš me "čudi"kako to da fašistički zapad nije podržavao Jugoslaviju i jugoslovensku vojsku!Odakle im je baš odjednom toliko stalo do teritorijalnog integriteta Ukrajine?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online