Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 23.11.2014.
10:10
Lj. I. A

U Staljinovom grobu sahranjen dvojnik

Vođa SSSR Josif Visarionovič Džugašvili je tokom svoje vladavine imao od tri do čak 20 dvojnika, a u grobu, u kome je pokopan iza Lenjinovog mauzoleja kod zidina Kremlja, leži zapravo jedan od tih dvojnika, i to zato što je telo jednog od najznačajnijih ličnosti 20. veka kremirano kako bi se uklonili tragovi trovanja, navodi se u dokumentarnom filmu "Nedorečene tajne Kremlja", koji je nedavno emitovan na ruskoj državnoj televiziji.

Obožavan i osporavan: Staljin i dalje privlači pažnju
 

Beskrupulozni diktator i danas, gotovo 70 godina nakon smrti, privlači pažnju i razbuktava maštu. Istoričar Valerij Malovani u filmu iznosi podatke o najmanje tri Staljinova dvojnika koji su se "koristili" za razne prilike.

Varlen Strongin, autor knjige o Staljinovim dvojnicima, tvrdi da je jedan od njih, izvesni Rašid, čak nastradao u fiktivnom atentatu. Druga dvojica su glumac Semjon Goljdštab i Jevsej Lubicki. Goljdštab se proslavio ulogama velikog vođe na filmu i pozorištu. On je, tvrdi Malovani, bio iskorišćen na sahrani Kirova gde je zamenio Staljina zbog dojave o novom atentatu. Glumac koji je umro 1971. godine nikada to nije potvrdio. Ali, najpoznatiji je navodno bio Lubicki koji je nakon Staljinove smrti prognan u pustare Kazahstana gde je doživeo duboku starost.

Krvava vladavina

Staljin poput nekih drugih državnika i diktatora još uvek fascinira svojom pojavom i brutalnom vladavinom, pa kako prolazi vreme, tako se šire misterije o njegovom životu. Nikad se nije sasvim razjasnilo koliko su mu ruke krvave. Ipak, u februaru 1989, dve godine pred slom SSSR, gruzijski istoričar Roj Medvedev objavio je istraživanje prema kome je Staljin odgovoran za smrt oko 20 miliona Sovjeta u raznim čistkama, dok je bar još toliko poginulo tokom Drugog svetskog rata.

U filmu neki ozbiljniji ruski istoričari, poput poznatog Jurija Žukova, odbijaju i pomisao na dvojnike. Žukov kaže kako je Staljin, kao i svaki diktator, bio prilično paranoičan i sigurno nije koristio dvojnike.


- Staljin je voleo da sve ima pod kontrolom, a dvojnik bi mogao nešto da "lupi" ili bi ga neko mogao da iskoristi za svoje ciljeve - smatra Žukov.


- On nikome iz svojeg najbližeg okruženja nije sasvim verovao, a pogotovo toliko da im sam omogući da ga onda zamene dvojnikom - ističe istoričar Dmitrij Liskov.


Njihov kolega Anatolij Utkin kaže kako je nesporno da je Staljin, kao i neki drugi državnici poput britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila, imao dvojnike, ali samo da zavaraju trag neprijatelju, pogotovo tokom Drugog svetskog rata, ili da ga zamene prilikom nekih dosadnih protokolarnih dužnosti kao što je višesatno stajanje na hladnoći ili vrućini na tribini mauzoleja na Crvenom trgu tokom raznih parada.


- Priča da je u kovčegu dvojnik, a ne pravi Staljin traje još od sredine pedesetih, a prvi je to rekao Staljinov sin Vasilij koji je u pismu Mao Cedungu tvrdio da mu je otac zapravo otrovan i kremiran kako se ta "činjenica" ne bi utvrdila. Ali, to je glupost - kaže Žukov.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 12:01
Gde god je, nije na lepom mestu...
Nedelja 23.11.2014. 13:49
Nije ni bitno ko je tu sahranjen ni to ko je sahranjen u "kuci cvijeca". Bitno je da te lesine bacimo jednom za svagda u neki bezdan da ne pogane zemlju.
Nedelja 23.11.2014. 11:36
Tako se i Hitler "samoubio" u bunkeru, a i "drug stari" je "sahranjen" u "kuci cvijeca" hehe ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online