Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 23.11.2014.
16:59
Beta A

Rasistički zakon: Izrael zemlja jevrejskog naroda, ukida se arapski jezik

Izraelska vlada danas je usvojila nacrt kontroverznog zakona kojim se Izrael definiše kao država jevrejskog naroda, a za koji njegovi protivnici tvrde da mu nedostaje demokratski karakter.

Izrael više nije demokratska država, već samo jevrejska
 

Posle oštre rasprave, od 22 ministra izraelske vlade, njih 14 je podržalo usvajanje tog dokumenta koji još treba da bude usvojen i u parlamentu da bi postao zakon.

Današnje glasanje verovatno će izazvati dodatne napetosti sa izraelskim Arapima i Palestincima, a moguće i krizu vlade premijera Benjamina Netanjahua zbog oštrog protivljenja zakonu nekih koalicionih partnera.

Arapi bez zemlje, jezika i boravišnog prava

Izraelski poslanici pozvali su na uvođenje serije oštrih mera, u koje spada i da se palestinskim ekstremistima oduzme dozvola za boravak, kao odgovor na talas nasilja. Izrael je već nastavio s kontroverznim planom uništavanja kuća palestinskih napadača.

 

Premijer Benjamin Netanjahu pozvao je na zakon kojim bi bila oduzeta boravišna prava Palestincima umešanim u napade na Izraelce.
"Ne može da neko ko nanosi štetu Izraelu, ko poziva na uništenje države Izrael, uživa prava kao što je socijalna sigurnost", rekao je Netanjahu.

U nacrtu zakona Izreal se više ne definiše kao "demokratska i jevrejska država", već samo kao "država jevrejskog naroda". Zakon poziva na priznavanje jevrejskog karaktera Izraela, a arapski jezik se izbacuje sa liste zvaničnih jezika.

Stanovništvo Izraela čini 20 odsto Arapa koji se oštro protive zakonu. Kritičari zakona smatraju da je u pitanju rasistička politika koja bi mogla dodatno da podgreje tenzije.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim 1967. i anektirao ga, što je korak koji nije naišao na međunarodno priznanje. Iako je veoma mali broj od 300.000 Palestinaca u istočnom Jerusalimu dobio državljanstvo, boravišna dozvola im omogućava pristup socijalnim službama i slobodu kretanja.

Očekuje se da će zakon biti u parlamentu sledeće nedelje, ali njegova konačna verzija najverovatnije će biti mnogo umerenija, ocenjuje AP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 17:02
Rasistički zakon: Izrael zemlja jevrejskog naroda, ukida se arapski jezik....?? Pa zar Hrvatska nije država hrvatskog naroda, Srbi su izgubili status i jezik i niko je ne naziva rasističkom, čak je članica EU i NATO saveza !Srbija pod hitno treba da doda u svom ustavu da je Srbija država srpskog naroda i jedini ofisiejlni jezik je srpski, tek onda će početi da bude ozbiljnija država !
Nedelja 23.11.2014. 17:25
Ovo ce da izazive bes kod zapadnjaka, jer su upravo jevrejski lobiji najjaci u "demokratizaciji" i "multi-kulti" glupostima. Barbara Spekter , Jevrejka, glavna u EU za multi-kulti. Dakle, u Bosni mora zajednicki zivot na silu, ali zato u Izraelu ne mora. Dakle, Africka imigracija moze po Evropi, ali ne u Izraelu. Sve su Jevreji bili protiv nacionalnih drzava na tlu Evrope , ali kada je Izrael u pitanju, onda takva pravila ne vaze.
Nedelja 23.11.2014. 17:06
Di su god englezi imali kolonije tu nije bilo kruva. Triba samo vidit Afriku, Indijski potkontinent itd. Stvarno su sve s.izdili di su god došli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online