Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.11.2014.
05:15
J. Arsenović - Vesti A

Srpskim husarima komanda u Moskvi

Iako se u Srbiji zatvorom kažnjavaju oni koji ratuju za interes drugih država, na Aranđelovdan je objavljen video-klip s pozivom dobrovoljcima da se pridruže novoformiranom Srpskom husarskom puku!

Srpski husarski puk poziva doborovoljce za odlazak u Donjeck i Lugansk
 

U video-poruci okačenoj na Jutjubu, mladić imenovan kao Srbin Ivan objašnjava ko su srpski husari i šta će im biti zadatak u novoformiranim proruskim republikama na istoku Ukrajine - u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

- Rode moj, na današnji dan, 21. novembra, u svetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, obaveštavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dobrovoljačke jedinice, koja će na operativnom nivou imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriji DNR, dok će drugi biti na teritoriji LNR i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije - kaže mladić u maskirnoj uniformi, dok mu na rukavima stoji nepoznat amblem koji za osnovu ima zastavu tzv. Novorusije.

Malo dobrovoljaca za velike pare

Prema nedavnim podacima srpske Bezbednosne informativne agencije (BIA), u sukobima u Ukrajini ne učestvuje više od 30 državljana Srbije. Oko dvadesetak njih bori se na strani proruskih snaga i obećana im je plata od oko 2.000 dolara nedeljno, dok je desetak građana otišlo na stranu ukrajinske vojske, za novodno 3.000 dolara nedeljno.

Za naziv ove dobrovoljačke jedinice - Srpski husarski puk - nepoznati inicijatori uporište su našli u dalekoj prošlosti, kada su srpski husari početkom 18. veka dobili poziv ruskog cara Petra Velikog da mu pomognu u odbrani od Tatara.


- Po uzoru na istoimenu jedinicu osnovanu po ukazu ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodeljen zadatak da osnuje prve srpske husare koji će braniti granice ruske imperije. Činjenica koja nas je inspirisala da ovakvim imenom nastavimo kontinuitet srpske husarije jeste da su oni upravo osnovani da bi branili teritorije današnje Novorusije - objašnjava mladić koji do kraja video-obraćanja ostaje nedorečen gde i kome da se jave zainteresovani.


Ističe se samo da će za "selekciju i organizaciju dobrovoljaca, logističke potrebe, obuku i doktrinu" brinuti koordinaciono telo pod nazivom Patronat, sa sedištem u Moskvi.


I dok se po internet forumima već spekuliše koliko je ovo ozbiljna akcija ili samo deo avanturističkog duha neodgovornog pojedinca, nije zgoreg podsetiti da se ratovanje za tuđi interes odskora u Srbiji kažnjava zatvorom.

Moderna konjica

Dok vrbuje nove dobrovoljce, nepoznati uniformisani mladić navodi da će srpski husari pratiti potrebe proruskih republika i obavljati ulogu "izviđačko-diverzantske jedinice, moderne konjice i oklopno-mehanizovanih snaga i artiljerije".
Prema istorijskim izvorima, prve husare su činile grupe srpskih konjanika naoružanih samo sabljom koji su posle turskog zauzimanja Srbije krajem 14. veka, prelazile u južnu Mađarsku. Odatle su napadali Osmanlije i pljačkali teritorije pod turskom okupacijom.


Naime, 18. oktobra stupila je na snagu dopuna Krivičnog zakonika kojim je predviđeno da se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina kazne srpski državljani koji kao pripadnici vojnih ili paravojnih formacija ratuju u stranoj državi, a da pri tom nisu državljani te strane države, kao ni pripadnici zvanične misije međunarodne organizacije čiji je Srbija član.

Ako odlaze u takve ratove kao deo organizovane grupe, kazna je još rigoroznija - od jedne do osam godina zatvora. Organizatorima, pod koje bi mogao da se podvede i citirani nepoznati mladić, preti zatvor od dve do deset godina. To isto važi i za organizatore koji nisu srpski državljani.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.11.2014. 09:33
Ко то сме и жели у Србији, да потомци «Гвозденог пука» обуку НАТО униформу и заједно са потомцима «вражије дивизије» ратују за интерес туђина, по беломе свету? VZ
Ponedeljak 24.11.2014. 12:19
U Srbiji se ne kažnjavaju samo oni koji ratuju zarad američkih interesa.Uostalom i naša vojska je na tom putu be povratka,pad u provaliju kojoj se ne vidi dno.
Ponedeljak 24.11.2014. 20:16
Evo resenja, ja sam poslao e mail Ruskoj ambasadi, da zelim drzavljanstvo Rusije od prvih dana nemira na Krimu ali odgovora nema. bila bi mi cast da porodicu smestim u najlepsu zemlju a ja pusku u ruke za majcicu Rusiju. Ne znam kako ce me posle hapsiti ovi izdajnici. Putinu smo pokazali paradu i pomisleli da ce nam oprostiti dugove al jebi ga, ne mozes zajebati naj pametniju glavu na svetu a surovati s luciferom i to crnim. Rusijo daj mi tvoje drzavljanstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online