Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.04.2010.
11:03 >> 17:48h
Tanjug A

Sahrana Kačinjskog se odlaže zbog vulkana?

Prekid aviosaobraćaja zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu trajaće još najmanje 24 sata, a zbog zatvaranja aerodroma širom severne Evrope možda će biti odložena sahrana poljskog predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge, zakazane za nedelju.

Milioni sveća u Varšavi u čast Leha Kačinjskog

"Ako bi vulkanski pepeo uticao na događaje i ako neki učesnici ne budu u mogućnosti da dođu, onda bi takva opcija (odlaganje) mogla biti razmotrena", izjavio je za poljski radio RMF FM zvaničnik iz predsedničke kancelarije Poljske Jacek Sašin.


On je, međutim, ukazao da je odlaganje sahrane "poslednja opcija" i da se za sada ta mogućnost ne razmatra. "Ovog popodneva biće održan sastanak u kancelariji premijera i verujem da će tada biti doneta odluka", rekao je Sašin.

Od dva aerodroma u Poljskoj samo je jedan u Krakovu i dalje otvoren, prenela je agencija Rojters.

Aerodrom na koji bi sletela većina svetskih lidera koji bi došli na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog u nedelju, zatvoren je za većinu saobraćaja zbog velikog oblaka pepela iz vulkana sa Islanda, izjavio je danas zvaničnik tog aerodroma.

Porodica Kačinjski  želi da sahrana bude u nedelju

 

Porodica tragično nastradalog poljskog predsednika Leha Kačinjskog želi da on bude sahranjen u nedelju u Krakovu, kako je planirano, uprkos bojaznima da bi zastoj u aviosabraćaju, zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu, neke od svetskih lidera mogao da spreči da sahrani prisustvuju.

 

"Želja je porodice da, ni pod kakvim okolnostima, datum sahrane ne bude promenjen", saopštio je portparol predsedničke palate Jacek Sašin u ime porodice Kačinjski.

 

Reč je o prvom oglašavanju porodice Kačinjskog posle pogibije predsednika i njegove supruge Marije u avionskoj nesreći u subotu kod ruskog grada Smolenska, prenelo je Asošijejted pres (AP).

"Aerodrom Balice (blizu Krakova) zatvoren je za sve redovne letove do daljnjeg. Dozvoljeni su samo letovi malih aviona", izjavio je agenciji Rojters zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Sahrani poljskog predsednika i prve dame u katedrali Vavel na istoimenom brdu u Krakovu treblo bi da prisustvuje nekoliko desedina svetskih lidera, među kojima predsednici SAD Barak Obama, Rusije Dmitrij Medvedev, Francuske Nikola Sarkozi, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Boris Tadić, britanski princ Čarls, španski kralj Huan Karlos...

Bela kuća je sinoć saopštila da očekuje da će se Obamin put u Poljsku za vikend obaviti po planu, uprkos ometanju aviosaobraćaja zbog vulkanskog pepela, ali da će pratiti razvoj događaja.

Evropska agencija za kontrolu vazduhoplovstva Eurokontrol saopštila je da očekuje da će u evropskom vazdušnom prostoru danas biti oko 11.000 letova, u donosu na oko 28.000 koliko ih ima u normalnim okolnostima. Juče je bilo 20.334 letova, navedeno je u saopštenju Eurokontrola.

Na vulkanu Ejafjalajokul, na jugu Islanda, u sredu je izbila druga erupcija ovog meseca, posle skoro 200 godina mirovanja. Vulkan je izbacivao belu paru, dim i pepeo u visinu od šest do 11 kilometra u atmosferu i širio se ka jugoistoku tokom prethodne noći.

Vodeći vulkanolozi upozorili su da bi pepeo mogao da predstavlja povremeni problem u aviosaobraćaju u narednih šest meseci ukoliko erupcija bude nastavljena.

Crkva prelomila. Sahrana u kripti kraljevskog zamka

 

Katolička crkva u Poljskoj odlučila je danas da kripta u kraljevskom zamku Vavel bude simboličan grob svih katinjskih žrtava, preneli su mediji. Crkva je donela takvu odluku da bi presekla sporove u vreme nacionalne žalosti i uličnih demonstracija Poljaka koji se protive odluci da Kačinjski bude sahranjen u Krakovu pored slavnih kraljeva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online