Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.04.2010.
11:31 >> 15:27h
Vestionline A

Evropa uskoro bez aviosaobraćaja?

Aerosaobraćaj u Nemačkoj i većem delu Evrope je u potpunoj blokadi zbog oblaka pepela i dima koji dolazi od erupcije vulkana Ejafjalajokul na jugu Islanda. Meterolozi najavluju da bi vulkanski oblak oko 18 sati trebalo da stigne čak do Minhena. Vulkanolozi ipak upozoravaju da bi pepeo mogao da predstavlja povremeni problem u aviosaobraćaju u narednih šest meseci ukoliko erupcija bude nastavljena.

Kako navode nemački mediji, čak 13 internacionalnih aerodroma je zatvoreno za saobraćaj, među kojima su: Hamburg, Bremen, Hanover, Minster-Osnabrik, Dizeldorf, Keln, Frankfurt, Sarbriken, Berlin-Tegel, Šenefeld, Lajpcig, Erfurt i Drezden.

Kancelar Nemačke Angela Merkel, koja se nalazi u poseti SAD, neće moći da sleti na berlinski aerodrom kako je planirano zbog oblaka pepela.

Nemačko vazduhoplovstvo na severu zemlje je zaustavilo sve vežbe, a oko 200 navijača košarkaškog kluba Alba čami na aerodromu u Berlinu, pošto ne mogu da otputuju u špansku Vitoruju, gde njihov tim igra fajnal for Evrokupa.

Kolaps aviosaobraćaja se ne dešava samo u Nemačkoj već je zahvatio veći deo Evrope.

Avio-saobraćaj unutar Evrope je skoro potpuno blokiran. Procenjuje se da je u četvrtak u Evropi otkazano oko 18.000 letova.

Svetski mediji navode da je otkazano oko 60 odsto letova u Evropi. Čak je odložena i komemoracija nedavno poginulom predsedniku Poljske Lehu kačinjskom, planirana za subotu.

Šta smeta avionima?

 

Kada avion uđe u oblak vulkanskog pepela, koji je po pravilu na visini između 6.000 i 12.000 metara (upravo raspon koji najčešće koriste putnički avioni), motori počinju da ga usisavaju, dok se konačno ne začepe turbine i ne prestanu sa radom. Iskustva su pokazala da se vulkanska prašina posle lepljenja za lopatice turbina stvrdnjava, a onda usled trenja vazduha i otpada sa titanijumskih lopatica motora, te je moguće ponovo pokrenuti ih, naravno, ako je avion dovoljno visoko.

Vlasti u Velikoj Britaniji se takođe pribojavaju oblaka dima i pepela, te su savetovali stanovnike koji imaju probleme sa disanjem, da ne izlaze napolje bez preke potrebe. Postoje najave da će u 18 sati sav aviosaobraćaj u Austriji biti blokiran, i civilni i vojni.

Najugroženije je područje Skandinavije, široki pojas najbližih Islandu.

Vulkan izbacuje belu paru, dim i pepeo u atmosferu, povremeno u visinu od šest do 11 kilometra, gde su vazdušni koridori. Oblak pepela se spušta ka jugoistoku.

Mere opreza i zatvaranja aerodroma su na snazi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zemjama do kojih se zasad širi oblak pepela.

Koliko će sve ovo da košta?

 

Kolika je šteta koju trpe putnici koji neće stići da obave planirane poslove, kao i šteta od neisporučene pošte u ovom trenutku je neprocenjiva. Međutim, nedavni štrajkovi pilota Lufthanze i kabinskog osoblja Britiš ervejza pokazali su koliku štetu će pretrpeti najveće svetske kompanije. Recimo, dan obustave rada u Lufthanzi kompaniju je koštalo oko 100 miliona evra. U Britianiji su posledice trodnevnog štrajka kabinskog osoblja procenjene na oko pola milijarde funti. Od visine troškova ovoga puta, čoveku se samo može zavrteti u glavi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online