Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.04.2010.
12:52 >> 11:33h
Vestionline A

Vulkan preti Evropi!

Erupcija vulkana na Islandu uzdrmala je svakodnevni život Evropljana i preti da, ako se situacija ne poboljša, ozbiljno zakomplikuje situaciju na Starom kontinetu. Trenutno, posledica erupcije je najveća blokada aviosaobraćaja u istoriji vazduhoplovstva. Naši meteorolozi najpre su predviđali da oblak pepela neće doći do Srbije u narednih 10 do 15 dana, ali su, tokom dana, javili da ipak postoji mogućnost da večeras oblak vulkanske prašine stigne do severa Srbije.

Vulkan iz časa u čas - LIVE >>

Na vulkanu Ejafjalajokul, na jugu Islanda, u sredu je izbila druga erupcija ovog meseca, posle skoro 200 godina mirovanja. Vulkan je izbacivao belu paru, dim i pepeo u visinu od šest do 11 kilometra u atmosferu. Veliki oblak vulkanskog dima je u četvrtak prvo počeo da blokira avio saobraćaj.

Otkazivani su letovi u Velikoj Britaniji i na severu Evrope, a kako se oblak pomerao ka centralnoj Evropi tako su reagovale i druge zemlje.

Kompletno zatvaranje neba je sada na snazi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Belgiji.

Vulkanolozi kažu da bi pepeo mogao da predstavlja povremeni problem u aviosaobraćaju i u narednih šest meseci ukoliko erupcija bude nastavljena.

Svakog dana u pepeo se pretvori 200 miliona $

Prema prvim procenama, zbog nefunkcionisanja avionskog saobraćaja, gubitak raznih grana privrede u celom svetu dnevno iznosi bar 200 miliona američkih dolara.

Iz Poljske je u petak stigla vest da će zbog zatvarnja aerodroma širom Evrope možda biti odložena sahrana poljskog predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge, zakazane za nedelju.

Zvaničnici iz nekoliko evropskih zemalja bili su primorani da otkažu odlazak u Kopenhagen na proslavu 70. rođendana danske kraljice Margarete, ruski premijer Putin je odustao od planirane posete Murmansku na severu zemlje, dok je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt bio primoran da se umesto avionom iz Brisela u Stokholm vrati kolima.

Situacija na Islandu je i dalje teška, pošto vulkan Ejafjalajokul nastavlja da izbacuje dim i pepeo.

Evropske vazduhoplovne vlasti u Briselu saopštile su da se oblak vulkanske prašine nalazi u rasponu visine između 18.000 i 35.000 fita, odnosno približno između 6.000 i 12.000 metara. Tokom današnjeg dana oko 11.000 letova biće ipak realizovano prema redu letenja, ali uglavnom na jugu Evrope. Međutim, kako saopštava "Jurokontrol", u regularnim uslovima danas bi bilo obavljeno ukupno 29.000 letova. Broj letova se između četvrtka (20.334) i petka doslovno prepolovio, a kako se oblak širi moguća su dodatna otkazivanja.


Od ukupno 600 transatlantskih letova, po 300 u oba pravca, samo 100 je uspešno realizovano do petka ujutro kada su zatvoreni ključni tranzitni aerodromi u Londonu, Amsterdamu, Parizu, Briselu i Frankfurtu. Meteorolozi u Mastrihtu, glavnom centru za nadgledanje aviosaobraćaja nad Evropom, predviđaju da će najmanje u naredna 24 sata vremenske prilike biti teške, ali i da se oblak širi prevashodno prema istoku i jugoistoku Evrope.

Vulkan iz časa u čas - LIVE >>

  • 11:02 - Intenzitet erupcije vuklana ispod islandskog glečera Ejafjalajokul, usled koje je došlo do širenja ogromnog oblaka vuklanskog pepela, zbog koga je obustavljen aviosaobraćaj iznad većeg dela Evrope, počeo je da se smanjuje, saopštila je vlada Islanda. "Vulkan se smiruje i očekujemo da će uskoro doći do promene intenziteta erupcije", izjavila je islandska geofizičarka Sigrun Hrejnsdotir, koja je istovremeno upozorila i na mogućnost novih eksplozija vulkana, prenose agencije.
  • 05:31 - Sadašnje aktivnosti malog vulkana Ejafjalajokul mogle bi "probuditi" daleko veći islandski vulkan Katlu, zabrinuti su stručnjaci, jer se to i dešavalo nekoliko puta u prošlosti. Erupcija Katle, iz koje je lava poslednji put kuljala još 1918. godine, bila bi potencijalno daleko opasnija. Trenutni haos u aviosaobraćaju bio bi potisnut u drugi plan, pošto bi Evropi bili nanešeni mnogo veći ekonomski gubici.
  • 23:46 - Vazdušni prostor nad Austrijom ostaće zatvoren za aviosaobraćaj najmanje do sutra u 14 časova, saopštila je kontrola leta "Austro Kontrol". Takozvani donji vazdušni prostor ostaće zatvoren, pa se neće izdavati dozvole za poletanje i sletanje. Međutim, vazdušni prostor iznad dvanaest kilometara je oslobođen, što omogućava prelete. "Austro Kontrol" ne želi ni u kom slučaju da ulazi u rizike po aviosaobraćaj i putnike, rekao je portparol ove ustanove Markus Pohanka posle sednice kriznog štaba. On je najavio da će se krizni štab sastati još jednom sutra ujutru kada će ponovo razmotriti stanje i naglasio da se nada da će u toku poslepodneva vazdušni prostor biti otvoren. Austrijske aviokompanije AUA i "Niki" kritikovale su potpuno zatvaranje vazdušnog prostora iznad ove zemlje. Kompanije ne veruju da vulkanski pepeo predstavlja opasnost po aviosaobraćaj. "Prema mom mišljenju, moglo se već dugo leteti", kazao je Niki Lauda, vlasnik kompanije "Niki". On je kazao da je "Niki" želeo da izvede let na liniji Beč-Salcburg-Beč i potom pošalje na pregled avion, ali taj let nije dozvolila kontrola leta. AUA i "Niki" tvrde da mogu da dokažu da je bezbedno leteti i u ovim uslovima.
  • 23:40 - Islandski naučnici upozorili su u subotu da se aktivnosti vulkana Ejafjalajokul ne smiruju već da sve više jačaju, šaljući u vazduh ogromne količine peska. Oni su upozorili i da bi erupcija ovog vulkana mogla potrajati veoma dugo. Poslednji put kada je vulkan Ejafjalajokul bio aktivan, erupcija je trajala više od godinu dana - od decembra 1821. do januara 1823. godine, izjavila je za "USA Today" geolog Sali Senert. "To je veoma slično onome što se sada dešava", rekla je ona. Senertova je dodala i da se ne može reći koliko bi erupcija vulkana Ejafjalajokul mogla potrajati, ali kaže da to svakako nije kratak period.
  • 23:28 - Najveća ruska aviokompanija Aeroflot objavila je da otkazuje više od 40 za sutra planiranih letova za evropske zemlje, uključujući i Beograd.Otkazuju se letovi za Beograd, Zagreb, Berlin, Prag, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, London, Rigu, Diseldorf, Stokholm, Brisel, Budimpeštu, Ženevu, Varšavu, Beč, Hamburg, Minhen, Kopenhagen, Hanover, Cirih, Oslo, Helsinki i Karlove Vari. Operativni štabovi ruske aviokompanije rade 24 sata i sarađuju sa ministarstvom spoljnih poslova i federalnom graničnom službom u rešavanju smeštaja putnika koji nemaju vizu ili im je ona istekla.
  • 22:43 - Holandsko ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu najavilo je da će u subotu uveče izvesti probne letove u Holandiji i drugim evropskim zemljama da bi se ispitao uticaj vulkanskog pepela, koji se sa Islanda proširio iznad većeg dela Evrope i poremetio avionski saobraćaj, na delove aviona.
  • 22:04 - Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je da su zbog očekivanih padavina sutra i u ponedeljak u Srbiji, čije delove je zahvatio vulkanski oblak, moguće obojene padavine - "prljave kiše". Kako se u nedelju, krajem dana i tokom noći na ponedeljak, kao i u ponedeljak, iznad naše zemlje očekuje kiša i pljuskovi postoji mogućnost pojave obojenih padavina, odnosno "prljave kiše", upozorava RHMZ.
  • 20:08 - U većini evropskih zemalja zabrana vazdušnog saobraćaja ostaće na snazi još najmanje 24 sata zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda, koji se proširio iznad većeg dela Evrope i poremetio avionski saobraćaj. Do nedelje ujutru biće zatvoreni aerodromi u Nemačkoj, Britaniji i Luksemburgu. Zabrana vazdušnog saobraćaja ostaje na snazi do ponedeljka u 8 sati ujutru nad severnim delom Italije, na severu Francuske i u Parizu. Zatvoren je i vazdušni prostor Danske i Finske, dok se Šveđani i Norvežani nadaju da bi mogli da dozvole letove u severnim delovima svojih zemalja kako se oblak pepela pomera prema jugu.
  • 18:21 - Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja - Evrokontrol, saopštila je da je situacija u evropskom avionskom saobraćaju danas gora nego juče jer se ogromni oblak pepela, koji se podigao u atmosferu posle erupcije vulkana na Islandu, proširio iznad srednje i severne Evrope. Tako se danas ne očekuje više od 5.000 letova, iako bi normalno bilo 22.000, a umesto 300 prekookeanskih aviona, koji obično subotom stižu u Evropu, jutros su sletela samo 73, dok je juče realizovano 10.400 umesto uobičajenih 28.000 letova, javio je Rojters.
  • 18:09 - Oblak vulkanskog pepela koji se, posle većeg dela Evrope nadvio i nad Srbijom, nije uzrokovao povećani broj poziva pacijenata zbog eventualnih respiratornih ili drugih problema, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći u Beogradu. "Nema povećanog broja poziva", rekla je portparol Hitne pomoći Nada Macura i dodala da ima više poziva onih koji se informišu kako i da li pepeo može uticati na njihovo zdravlje, šta da rade ukoliko osete tegobe, da li da kreću na put... Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" preporučio je posebno starijim građanima i deci da u slučaju povećane koncentracije vulkanske prašine u vazduhu organiče izlaske na otvoreni prostor.
  • 18:06 - Na železničkoj stanici Beograd broj prodatih voznih karata u međunarodnom putničkom saobraćaju povećan je za 70 odsto, pošto je zbog vulkanske prašine s Islanda blokiran avio saobraćaj u celoj Evropi, saopštile su danas "Železnice Srbije". Međunarodni železnički saobraćaj odvija se nesmetano, a najveće interesovanje putnici su iskazali za linije srpskih železnica iz Beograda ka Pragu, Moskvi, Beču, Filahu, Štutgartu, Diseldorfu i Minhenu, ali i dalje ka Amsterdamu, Parizu i Londonu. "Železnice Srbije" imaju redovnu komunikaciju sa susednim železničkim upravama i prati se interesovanje putnika, kako bi se u međunarodnom saobraćaju moglo da se odgovori povećanoj tražnji, navedeno je u saopštenju.
  • 17:43 - Zbog vulkanske prašine, koja je posle erupcije vulkana na Islandu blokirala aviosaobraćaj po čitavoj Evropi, francuska Kompanija Blanke Li nije mogla da doputuje u Beograd pa se ta predstava odlaže za 2. maj.
  • 17:24 - Sa podgoričkog aerodroma danas je otkazano više odlaznih i dolaznih letova zbog zatvaranja vazdušnog prostora usled širenja oblaka vulkanske prašine, koji je nastao nakon erupcije vulkana na Islandu. Direktorka Aerodroma Podgorica Gorica Raičević rekla je da su tokom jutra saobraćali samo avioni prema Beogradu, jer je nebo ka ostatku Evrope sinoć ili tokom jutra bilo zatvoreno. "U ovom trenutku sa podgoričkog Aerodroma, prema redu vožnje, ništa ne saobraća", rekla je Raičevićeva i dodala da će nebo iznad Crne Gore verovatno do kraja dana biti zatvoreno za saobraćaj.
  • 17:19 - Zabrana vazdušnog saobraćaja u prostoru nadležnosti Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore stupila je na snagu u 16 časova, izjavila je danas Slađana Popović iz Agencije za kontrolu letenja. "Zabrana letenja će trajati dok se ne stvore uslovi za bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja", rekla je Popovićeva.
  • 16:58 - Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je danas u Beogradu da će pepeo iz vulkanskog oblaka najviše uticati na avio-saobraćaj u Srbiji i da građani nemaju razloga za paniku. "Nema potrebe za brigom niti da se širi panika. Nama će se desiti ono što se desilo celoj Evropi" rekao je ministar Dulić dodajući da građani treba da prate uputstva stručnjaka o ponašanju.  Dulić je naveo da u ovom trenutku ne postoji pretpostavka da će vulkanski oblak "izazvati velike posledice po ljudsko zdravlje i na naše normalno funkcionisanje".
  • 15:37 - Oblak vulkanske prašine stigao je iznad Srbije i od 16 sati će biti u potpunosti zabranjen aviosaobraćaj u vazdušnom prostoru zemlje, izjavio je izvršni direktor Centra oblasne kontrole letenja Beograd Bruno Genal. "Prašina je iznad nas i kao preventivnu meru zabranili smo letenje u obodnom delu ka Mađarskoj još u ponoć, a pre podne nešto južnije, dok je od 16 sati zabrana leta kompletna", rekao je Genal novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla".
  • 14:24 - Uprava Granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu zahteva više ambasada država članica EU, naložila je svim graničnim prelazima da se, zbog obustave avio-saobraćaja prouzrokovene vulkanskom prašinom nad Evropom, stranim državljanima zemalja EU privremeno omogući prelazak preko teritorije Srbije bez putnih isprava uz lične karte, saopštio je načelnik Uprave Nenad Banović. U saopštenju MUP-a Srbije navodi se da državljani EU nisu u mogućnosti da se vrate u svoje zemlje avio-prevozom, već su primorani da koriste alternativna prevozna sredstva (autobus, automobil, voz), i s toga nisu u obavezi da prilikom putovanja u zemlje članice, osim lične karte, posjeduju i pasoše.
  • 13:33 - Erupcija vulkana ispod glečera Ejafjalajokul na Islandu, koja je paralisala vazdušni saobraćaj nad velikim delom Evrope, ne pokazuje znake slabljena, tvrdi vulkanolog sa Univerziteta na Islandu, dok pojedini stručnjaci ukazuju da je oblak prašine iznad vulkana danas na manjoj visini.
  • 13:06 - Prekid vazdušnog saobraćaja u većini zemalja centralne i severne Evrope zbog širenja vulkanskog pepela sa Islanda nastaviće se i u naredna 24 časa, saopštila je Evropska agencija za kontrolu avio saobraćaja (Eurokontrol). Agencija navodi da sada nisu moguća ni sletanja ni poletanja civilnih aviona u centralnoj i severnoj Evropi, ali da avioni lete na jugu kontinenta, uključujući Španiju, južni Balkan, južnu Italiju, Bugarsku, Grčku i Tursku. Eurokontrol očekuje danas oko 6.000 letova u evrospkom vazdušnom prostoru, u odnosu na 22.000 koliko je uobičajeno.
  • 12:40 - Generalni direktor aerodroma ''Nikola Tesla'' Velimir Radosavljević najavio je da postoji mogućnost da ta vazdušna luka posle 16 sati bude potpuno zatvorena za saobraćaj. Prema njegovim rečima, Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore pratiće sa predostrožnošću dešavanja na nebu iznad dveju država i blagovremno će, po nekoliko sati unapred, obavevštavati o eventualnom nastavku prekida ili ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja.
  • 12:07 - Vazdušni prostor nad Nemačkom je zatvoren do nedelje, prenose nemački mediji.
  •  11:28 - Sa beogradskog aerodroma ''Nikola Tesla'' za sada su otkazana 22 odlaska zbog vulkanske prašine, a tokom jutarnjih sati realizovano je nekoliko letova ka Crnoj Gori, Grčkoj i Skoplju. ''Otkazani su odlasci za Prag, Štutgart, Beč, Frankfurt, Pariz, London, Trst, Amesterdam, Istanbul, Cirih'', objavljeno je na aerodromskom sajtu. Internet stranicu aerodroma je gotovo nemoguće otvoriti.
  • 11:16 - Oblak vulkanske prašine stigao je i do Hrvatske, uzrokujući zatvaranje aerodroma. Kontrola leta zatvorila je vazdušni saobraćaj iznad severne Hrvatske, a nakon što je zatvoren zagrebački aerodrom Pleso, uskoro se očekuje i zatvaranje ostalih vazdušnih luka u zemlji. Državni hidrometerološki zavod Hrvatske i dalje nema informaciju o koncetraciji čestica u oblacima, najavljuje se da će oko 20 sati biti iznad većeg dela zemlje, izuzev Dalmacije, južno od Makarske i ostrva Brača. Meteorolozi očekuju da će do 2 sata u noći u nedelju oblak će biti nad celom zemljom.
  • 11:03 - U Srbiju bi trebalo večeras da stigne ogromni oblak pepela iz islandskog vulkana Ejafjalajokul, prognoziraju meteorolozi. Lekari upozoravaju da, pored ometanja vazdušnog saobraćaja, vulkanski pepeo može imati posledice i po zdravlje ljudi, posebno plućnih bolesnika i osoba sklonih alergijama. Meteorolog Republičkog hidrometerološkog zavoda objasnio je da oblak neće ni izbliza gust, kao što je kod vulkana. ''Koncentracija opasnih materija u oblaku koji do nas stiže biće niska. Ilustracije radi, u Srbiji daleko veću opasnost predstavlja prašina iz domaćih elektrana od ove prašine'', objašnjava Todorović.
  • 10:32 - Izvršni direktor aerodroma u Berlinu Rajner Švarc izjavio je, povodom situacije na nebu nad Evropom, da je ovo najveći kolaps aviosaobraćaja, veći od onog koji se desio 11. septembra 2001. godine, kada su napadnuti Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgrada Pentagona u Vašingtonu.
  • 10:18 - Aerodrom u Hamburgu je zatvoren zbog oblaka pepela i ostaće blokiran do ponoći, saopštili su zvaničnici.
  • 09:44 - Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Evrokontrol je saopštila da je zatvoren vazdušni prostor iznad Britanije (što je prvi put u istoriji te zemlje da je njen vazdušni prostor potpuno zatvoren), Belgije, Danske, Švedske, Norveške, Finske, Estonije, severnih delova Češke i Francuske, uključujući sve aerodrome u Parizu. Zatvoreni su, takođe, aerodromi na severu Nemačke, u Austriji i pojedinim delovima Poljske. Stručnjaci Svetske meteorološke organizacije ističu da se ne može reći kada će avioni ponovo poleteti.
  • 09:30 - Otrovni gasovi koji su pušteni u atmosferu zbog erupcije vulkana na Islandu ne predstavljaju pretnju po zdravlje Evropljana i imaće kratkotrajni uticaj na vreme, izjavo je ruski naučnik Arkadi Tiškov. ’’Ne postoji šansa da će oblak pepela imati uticaj na zdravlje ljudi... Gasovi jesu otrovni, ali oni se brzo razlažu u atmosferi. U nekim slučajevima mogu da uzrokuju kisele kiše, ali mislim da se to već desilo iznad okeana’’, kazao je Tiškov.
  • 08:56 - Austrijska avio-kompanija AUA je najavila da će njene letelice ostati prizemljene do danas u podne. Ta kompanija, zbog obustavljanja letova, očekuje štetu od više miliona evra, pošto, kao ni druge avionske kompanije, nije osigurana za ovakav slučaj jer ova nepogoda spada pod "više sile", rekao je portparol kompanije Martin Heheman. Pošto su se putnici koji je trebalo da lete preorijentisali na železnički prevoz, austrijska železnica OBB je zbog ogromnog interesovanja pojačala linije i uvela vanredne vozove.
  • 08:45 - Vazduhoplovna kompanija "Britiš ervejz" saopštila je da su otkazani svi današnji letovi ka Londonu i iz njega. Aerodromi na severu Francuske, među kojima "Roasi" i "Orli" kod Pariza, biće zatvoreni do 11 sati, a možda i duže, u zavisnosti od uslova vidljivosti, navelo je francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo DGAC. Nemački aerodromi, uključujući one u Frankfurtu, Minhenu, Berlinu i Hamburgu, takođe će biti zatvoreni do danas.
  • 08:09 - Kanadski premijer Lorens Kenon otkazao je posetu Rusiji zbog oblaka vulkanskog pepela koji je blokirao aviosaobraćaj na Evropom. Prema poslednjim informacijama, vazdušni saobraćaj zatvoren i u Slovačkoj i Češkoj, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Norveškoj, Finskoj, Belgiji, Danskoj i severnoj Italiji.
  • 07:53 - Tokom prepodneva iz Beograda otkazani su letovi ka više evropskih gradova, a u popodnevnim satima i oni ka Pragu i Kopenhagenu. Svi putnici su obavešteni o alternativnim letovima ili o novim polascima koji se većinom zakazuju za prekookeanske letove za vikend.
    Otkazani su planirani letovi francuske aviokompanije "Er Frans", britanski "Britiš ervejz", dok je JAT otkazao letove za Dizeldorf, Pariz i London.
    "Džrmn vinks" je otkazao let za Keln, "Lufthansa" za Frankfurt, "Norvidžin ear šatl" za Oslo i "Lot" za Varšavu. "Malev" je otkazao let za Budimpeštu.
    Putnici, pre odlaska mogu da provere da li je let otkazan na broj telefona: 0800-111-528.
  • 01:13 - Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore odlučila je da od ponoći preventivno "zatvori" mali deo vazdušnog prostora na severu Srbije. Ta odluka je doneta iz preventivnih razloga. Nadležni u Agenciji stalno prate situaciju i reagovaće u skladu sa razvojem događaja.
  • 23:07 - Hrvatska kontrola leta (HKL) objavila je da će u 2.00 časa ujutru u subotu 17. aprila zatvoriti vazdušni prostor iznad Međumurja, Zagorja i Slavonije, kao i aerodrom u Zagrebu. Novu procenu situacije HKL će napraviti u 8.00 časova, kad će biti odlučeno da li će biti zatvoren vazdušni prostor iznad Zadra i Pule, odnosno da li će ostati na snazi zabrana za sever Hrvatske.
    Nebo nad Velikom Britanijom
  • 22:36 - Zvaničnici u Velikoj Britaniji objavili da će vazdušni prostor ove zemlje biti zatvoren bar do 12.00 časova u subotu 17. aprila, iako su tokom dana verovali da bi prvi avioni mogli da polete u 7.00 ujutru.
  • 22:02 - Komitet za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore saopštio je da postoji mogućnost da oblak vulkanske prašine, sa severa, iz pravca Mađarske uđe u prostor Srbije. U tom slučaju Agencija će postupiti po propisanim procedurama u cilju održavanja bezbednog vazdušnog saobraćaja i ukoliko to bude potrebno, zatvoriti vazdušni prostor.
  • 21:37 - "Britiš ervejz" (British Airways) otkazao je sve letove sa londonskih aerodroma za subotu 17. april
  • 21:26 - U pokušaju da iskoriste činjenicu da su avioprevoznici onemogućeni da obavljaju svoj posao, kompanije drumskog, železničkog i morskog transporta reaguju munjevito - čak i u Srbiji znaju za zakon ponude i tražnje - beogradsko autobusko preduzeće "Lasta" objavljuje da je spremno da uvede dodatne linije ka Evropi.
  • 20:59 - Međunarodni aerodrom u Minhenu, poslednji u Nemačkoj koji je "odolevao"
  • Aerodrom u Minhenu
  • pepelu iz Ejafjalajokula, zatvoren je zbog smanjene vidljivosti. Tokom dana širom Nemačke je zatvoreno 15 međunarodnih aerodroma, koji sigurno neće biti operativni bar do subote, a nadležni nisu dali čak ni procenu kad bi putnici mogli da očekuju prve letove.
  • 20:37 - Kompanija "Rajaner" (Ryanair) otkazala sve letove na području severne Evrope preko celog vikenda - do ponedeljka 19. aprila u 13.00 časova
  • 19:45 - Slovenija razmišlja o zatvaranju vazdušnog prostora.
    Hrvati upozoravaju da pazite na veš koji se suši napolju
  • 19:40 - U Hrvatskoj objavljeno da je gotovo izvesno da će vulkanski oblak stići u zemlju, ali da "opasnosti ima samo za veš". Prema izjavama hrvatskih stručnjaka za geologiju "u oblaku vulkanske prašine nema štetnih gasova. Oni se oslobađaju tokom erupcije i odlaze u atmosferu, a ovo što se nalazi u oblaku koji putuje prema nama (Hrvatskoj) je vulkanska prašina koja nije štetna. To je obična vulkanska prašina - pepeo, od nje nema štete osim što je moguće da se zaprlja veš koji se suši napolju".
  • 18:48 - Rumunija najavila zatvaranje vazdušnog prostora na severozapadu zemlje od ponoći
  • 18:00 - Baltičke države - Litvanija, Letonija i Estonija, kao i Slovačka, zatvorile su svoje vazdušne prostore
  • 17:01 - Zatvoren vazdušni prostor Mađarske
     
  • 16:55 - Vulkanski pepeo sa Islanda mogao bi tokom noći ili sutrašnjeg dana eventualno da dođe do severnih granica Srbije, ali nema razloga za zabrinutost, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.
  • 16:23 - Ausrtrijska kontrola letenja "Austro Control" najavila je zatvaranje  aerodroma u toj zemlji od 18:45 sati.
  • 16:18 - Evropska kontrola letenja "Eurocontrol" saopštila je da će vazdušni prostor Evrope ostati zatvoren za letove sigurno do sutra, pošto očekuje dalje širenje
  • Na stadion Kelna mogli ste sa avio kartom
     
  • vulkanskog oblaka. Uprava nemačkog Fudbalskog kluba Keln objavila je da daje besplatan ulaz na utakmicu Bundeslige za meč sa Bohumom, za one gledaoce koji na ulasku na stadion pokažu kartu za neki od otkazanih letova sa aerodroma Keln-Bon. 
  • 14:59 - U narednih 10 do 15 dana oblak vulkanskog pepela sa Islanda neće se proširiti na Srbiju, izjavio je jedan od glavnih prognostičara vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Časlav Stanojević. Iznad Balkanskog poluostrva, Panonske nizije i Sredozemlja u tom periodu zadržavaće se zapadni vetrovi koji neće dozvoliti da se ta pojava proširi na Srbiju, izjavio je Stanojević, povodom nastanka oblaka vukanskog pepela. Generalni direktor aerodroma Nikola Tesla Velimir Radosavljević objasnio je da će, i pored otkazanih letova, oko 80 posto saobraćaja sa aerodroma biti obavljeno. Od prepodnevnih letova otkazani su Jatovi letovi za Diseldorf, London i Pariz, dok su kompanije German Vings, Britiš Ervejz i Er Frans otkazale svoje povratne letove iz Kelna, Londona i Pariza, dodaje on.
  • 14:18 - Juniorska rukometna reprezentacija Srbije, koja je krenula u Rejkjavik na kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo, ostala je na aerodromu u Kopenhagenu u Danskoj zbog oblaka vulkanskog pepela. Naša reprezentacija je juče trebalo da startuje na kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope na kojima pored domaćina Islanda učestvuju i selekcije Makedonije i Crne Gore, a selektor Igor Butulija kaže da ne znaju kako će stići do Rejkjavika. Meteorolozi javljaju da je oblak pepela iznad Nemačke i tog dela Evrope "jedva vidljiv'' na nebu
  • 13:47 - ''Deutsche Touring'', najveća kompanija za autobuski prevoz u Nemačkoj saopštila je da je danas porast broja putnika u odnosu na normalan dan oko 500 odsto.
  • 13:40 - Zatvoren je aerodrom u Pragu
  • 13:34 - Minhenski aerodrom je jedini internacionalni aerodrom u Nemačkoj koji nije zatvoren.
  • 13:24 - Današnji avionski letovi iz Hrvatske prema zapadnoj i severnoj Evropi otkazani su zbog zatvaranja tamošnjih aerodroma uzrokovanih oblakom pepela koji se širi iz vulkana na Islandu, saopšteno je iz hrvatskih aerodroma.


Otkazani su letovi iz Zagreba prema Parizu, Frankfurtu, Londonu, Briselu, Kopenhagenu i Amsterdamu, ali se redovno leti prema Cirihu, Beču i Budimpešti.
Otkazani su i letovi iz Splita u Skandinavske zemlje, Veliku Britaniju i severni deo Nemačke, a putnici za Francusku smešteni su u hotel.


Jutros su otkazani i letovi iz Dubrovnika u Frankfurt i francuske gradove Lil i Lion, ali je obavljen let u Beč.

  • 13:10 - Oblak vulkanskog pepela do 22 sata po moskovskom ili 20 sati po srednjoevropskom vremenu pojaviće se u vazdušnom prostoru severozapada Rusije, na liniji Kalinjingrad, Sankt-Peterburg i Nižnji Novgorod, izjavila je pres sekretar Ruske hidrometeorološke službe (Rosgidromet) Irina Smetanina, pozivajući se na "operativne podatke londonskog centra". 
  • 16:00 Zatvoren vazdušni prostor nadležnosti Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.


Istovremeno, Ruska vazduhoplovna služba (Rosavijacija) saopštila je da su ruske i inostrane kompanije u zavisnosti od stanja u vazdušnom prostoru prinuđene da menjaju red letenja svojih aviona, iako ta služba nije uvodila ograničenja za letove, jer se prvobitna prognoza o širenju vulkanskog pepela "još ne potvrđuje".  

Zašto je opasan vulkanski oblak?

Dok se oblak širi i pomera iznad Evrope, nižu se razna pitanja: da li je vulkanska prašina opasna po zdravlje, da li će biti promena vremenskih prilika i šta će biti kada oblak prašine dođe do Srbije... Ekipa Vesti-online potražila je odgovore. Saznajte više...

Biće još informacija...
Petak 16.04.2010. 17:31
Posto su Island i ostale zemlje Skandinavije priznale tzv.nezavisno Kosovo, evo resenja, neka pozovu tu bracu Siptare i oni ce s ljopatu da pociste pepeo. A mogu posle toga tamo i da ostanu. Red je nekako da im se revansiraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online