Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 07.12.2014.
13:30
Beta A

Policajci u SAD-u godišnje ubiju 400 ljudi

Policajci u SAD svake godine ubiju najmanje 400 ljudi, ali samo u malom broju slučajeva protiv njih se podiže optužnica.

Mali broj policajaca bude osuđeno za ubistvo tokom obavljanja službe

Još je manji broj policajaca koji budu osuđeni za ubistvo tokom obavljanja službene dužnosti.

S tužbom se najčešće suočavaju policajci koji su lagali o svojim postupcima, pokušali da prikriju šta su uradili ili su koristili prekomernu silu kako bi primenili kaznu, prenosi agencija Asošiejted pres.

Dok širom SAD Amerikanci protestuju zbog odluke suda da ne optuži policajca koji je zahvatom gušenja ubio Erika Garnera u Njujorku, u Južnoj Karolini velika porota je glasala za podizanje optužnice za ubistvo protiv šefa lokalne policije Ričarda Kombsa, koji je 2011. godine ubio nenaoružanog crnca.

Još dva policajca su ove godine optuženi za ubistvo nenaoružanih ljudi, a iskustvo pokazuje da velike porote imaju manje simpatija za policajce koji su uhvaćeni u laži, one koji primenjuju silu da bi kaznili osumnjičene a ne da bi sebe zeštitili, kao i one koji podstiču fizički obračun iz više ličnih razloga, a ne profesionalnih.

Filip Metju Stinson, profesor na Univerzitetu Bouling Grin Stejt u Ohaju, proučavajući dokumentaciju o 10.000 hapšenja, zaključio je da su sudije i porote spremne da podignu optužnicu protiv policajaca koji su prekoračili službenu dužnost, kao što je pljačkanje narko-dilera ili korišćenje ovlašćenja za izmirenje ličnih razmirica.

Ispitivanje procene policajca u datoj situaciji još je teže ako postoje protivurečnosti o tome šta se desilo. To je bio slučaj i s policajcem u Fergusonu, koji je ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca. Postojala su različita svedočenja da li je Majkl Braun napao policajca kada je ubijen ili je pokušao da se preda.

Podizanje optužnice protiv policajaca je možda retko, ali osuđujuća presuda je još ređa, pogotovo u slučajevima ubistva u pucnjavi.

Tokom prethodnih 15 godina u Njujorku je devet policajaca optuženo za četiri ubistva. Samo je jedan policajac osuđen za ubistvo nenaoružanog imigranta 2005, i to na uslovnu kaznu i 500 sati društveno korisnog rada.

Porota je u slučajevima iz 1999. i 2006. godine odlučila da ne podigne optužnicu protiv policajaca koji su otvorili vatru pošto sumislili da su videli oružje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.12.2014. 13:34
OD RUKE I POLITIKE SAD -a U SVIJETU STRADAJU MILIONI DNEVNO --kad ce kraj !??
Nedelja 07.12.2014. 13:38
DEMON-KRATIJA...nema sta!?
Nedelja 07.12.2014. 13:47
Drzava im je izgradjena na genocidu i nasilju jos od samog pocetka.Mentalitet nasilja im je vec genetski u krvi kako drugacije objasniti drzanje robova unistavanje Indijanaca kao sve moguce ratove koje su zapoceli ili zakuvali.Tri miliona Amerikanaca se trenutno nalazi u zatvoru i umesto da se zapitaju kako da promene drustvo oni diskutuju kako da te zatvore privatizuju zbog troskova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online