Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.04.2010.
20:08 >> 12:08h
Vestionline, Blick ch. A

U pepeo otišlo 200 miliona dolara?!

Prve procene svetske asocijacije avio transporta (IATA) upozoravaju da svaki dan zastoja zbog oblaka vulkanske prašine "košta" 200 miliona dolara. I to nije konačna cifra, jer tek predstoji obračunavanje otplate kupljenih karata i smeštaja putnika.

Čime sada da se vratim kući?: Uobičajena slika na većini aerodorma danas
 

Analitičari se u ovim procenama oslanjaju na iskustvo: naime, kada je 1989. proradio vulkan Mount Redoubt na Aljasci i kada se zbog velike količine izbačenog pepela umalo nije srušio jedan avion kompanije KLM, otkazano je na hiljade letova, a ekonomska šteta iznosila je 160 miliona dolara. Sada se procenjuje da je vulkan na Islandu izazvao veće gubitke u avio svetu i to samo dva dana po izbijanju haosa na evropskim i svetskim aerodromima.

Evropska organizacija za kontrolu bezbednosti vazdušnog saobracjaja "Eurokontrol" objavila je u petak da je vazdušni prodstor zatvoren za civilne letove iznad 11 zemalja Evrope - Irske, Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Danske, Švedske, Norveške, Finske, Estonije i Nemačke.

Operativni direktor Centra za aviosaobraćjaj azijsko pacifičke regije u Sidneju Derek Sadubin tvrdi da bi izgubljeni prihodi avioprevoznika zbog kolapsa izazvanog erupcijom islandskog vulkana mogli da iznose oko milijardu dolara, a otkazani letovi pogodiće oko šest miliona putnika, prenela je agencija Blumberg.


"Za normalizaciju vazdušnog saobraćaja biće potrebno više dana, čak i ako se već danas objavi da je opasnost prošla, što je malo verovatno", smatra Sadubin.


Putnici otkazanih letova imaju pravo na kompenzaciju, izjavio je član Evropske komisije za saobraćaj Siim Kalas, naglasivši da se kompenzaciju isplaćuje u "slučaju vanrednog stanja zbog više sile".


Putnici, kako je pojasnio, imaju pravo na toplu hranu, napitke, smeštaj, ali i na povraćaj novca za neiskorišćene karte ili izmenu maršrute leta.


Zemlje južne Evrope, iako za sada nisu pogođene pepelom iz islandskog vulkana, otkazuju subotnje letove zbog problema u drugim zemljama. Prema podacima atinskog međunarodnog aerodroma "Elefterios Venizelos", za subotu je otkazano 48 poletanja i 37 sletanja, dok je u petak otkazano više od 80 letova. Međunarodni aerodrom u Larnaki, na Kipru, objavio je otkazivanje sedam dolazaka, ali su brojni odlasci još neizvesni. Aerodrom u Sofiji je otkazao pet linija iz evropskih zemalja, a skopska vazdušna luka tri.

Ne gube samo avio kompanije...

Avio kompanije imaju velike gubitke, ali su i druge kompanije veoma pogođene. Naime, njihovi zaposleni su "zaglavljeni“ na aerodromima, mnogi sastanci su otkazani, ugovori ne mogu da budu potpisani... Zastoj zbog oblaka vulkanske prašine oseća se u svim sferama poslovnog života, tako da svi gube...

A pobednici su...

I dok avio kompanije vode borbu sa tužbama putnika, njihovim smeštajem i vraćanjem novca za kupljene karte, neki profitiraju. Naime, kompanije za drumski, železnički i morski transport imaju pune ruke posla. Tako je, na primer, kompanija "Eurostar“ koja prevozi putnike između Velike Britanije i Francuske, zbog neviđenih gužvi, danas, prvi put u istoriji, izdala obaveštenje u kome moli putnike koji nemaju rezervaciju da ne dolaze na stanicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online