Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.12.2014.
23:35
vesti A

Istraga talačke drame u Sidneju: TV Sedam na meti Monisa?

Prostorije TV Sedam koje se nalaze na Trgu Martin u Sidneju verovatno su bile potencijalna meta napada teroriste Mana Harona Monisa (49). Subotnji "Telegraf" navodi kako je Monis u ponedeljak došao na trg s verovatnom namerom za upadne u prostorije Sedmice i tamo, tokom emitovanja jutarnjeg programa Sanrajz, uzme taoce među novinarima i zaposlenima.

Beta/AP/R. G.
Primarna meta teroriste Harona Monisa nije bio kafe Lint već novinari TV Sedam
 

Međutim, od te namere ga je sprečilo jako obezbeđenje, koje je ova medijska kuća povećala od septembra, kada su stigle pretnje od zagovornika ilegalne Islamske države da će nekome odrubiti glavu. Monis je zbog toga nastavio još 50 metara dalje do kafića Lint, gde je punih 17 sati uz pretnju oružjem držao taoce. Kao što smo već pisali, drama je okončana upadom specijalaca, tokom kojeg je Monis likvidiran, a stradalo je i dvoje nedužnih ljudi.


Izvori iz policije NSW i Federalne policije nisu opovrgli mogućnost da je TV Sedam bila meta Monisovog napada. Uznemirujuća vest objavljena je pošto su emitovani snimci sigurnosnih kamera te medijske kuće, na kojima se vidi Monis koji je prolazio pored njihove zgrade na Trgu Martin oko 8.30.

- Ima nekoliko stvari koje sugerišu da je (Monis) možda nameravao da uđe u TV Sedam tokom njihovog jutarnjeg programa - potvrdio je izvor "Telegrafa" iz vlade.

Monis je više puta javno iznosio svoju ogorčenost na izveštavanje Sedmice. U jednom izveštaju u emisiji Tudej - Tunajt, Monis je okarakterisan kao "lažni šeik", a javnost je upoznata sa njegovim pismima koje je slao porodicama poginulih vojnika. Ova emisija dovela je do pokretanja sudskog postupka protiv Monisa, koji je bio optužen pred Vrhovnim sudom, zbog čega je kažnjen dvogodišnjom uslovnom kaznom. Njegova saučesnica, 34-godišnja udovica Amira Droudis, izjasnila se krivom za saučesništvo i pružanje podrške u izvršenju krivičnog dela.

Realne pretnje

Uprava medijske kuće nije želela da komentariše spekulacije da su bili meta napada. Međutim, zaposleni koji nije želeo da bude imenovan, potvrdio je da su pretnje zaista bile realne i da se o njima govorilo u TV Sedam.

Nakon emitovanog priloga Monis je najmanje dva puta došao ispred TV studija Sedmice na Trgu Martins, gde je protestovao držeći proislamske parole.

- Dolazio je nekoliko puta između 2009. i 2013, stajao bi ispred u odeći muftije, vezan lancima, držao je pamflete - rekao je novinar Dejvid Ričardson.

Samoproglašeni muslimanski klerik punih pet godina vodio je pravni spor zbog optužbi vezanih za uvredljiva pisma koja je slao porodicama vojnika. Spor je završen dva dana pre nego je izveo zločin. Vrhovni sud odbio je njegov zahtev da se odbaci spor. Takođe, ima saznanja da je Monis čak pisao i nekadašnjem javnom pravobraniocu Filipu Radoku, uz tvrdnju da jutarnji program TV Sedam podstiče terorizam. Tražio je od direktora Javnog pravobranilaštva da pokrene pravni postupak protiv pomenute medijske kuće.

Cveće i poruke

U međuvremenu, građani i dalje donose cveće i poruke posvećene Toriju Džonsonu i Katarini Dovson, koji su ubijeni tokom opsade kafića Lint. Mediji navode da su tokom jutra, neposredno pred talačku dramu, lokal posetile i supruga i kćerka policijskog načelnika NSNj Endrjua Skipionea.

Takođe, žalio se i Komisiji za nadzor medija, gde je tvrdio da je deo emisije pogrešno optužio osumnjičenog teroristu Muhameda Hanifa, što je bilo štetno po muslimansku zajednicu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online