Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.12.2014.
09:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Prst u oko ruskom medvedu

Ruski predsednik Vladimir Putin počinje da gubi saveznike i to ne samo u svetu, već i u svom neposrednom okruženju, od onih od kojih je ponajmanje očekivao da okrenu leđa "velikom ruskom medvedu", kako on često naziva otadžbinu.

Beta/AP/RIA-Novosti/Presidential Press Service/A. D.
Novi saveznici: Aleksandar Lukašenko (sredina) i Petro Porošenko (desno)
 

Prst u oko Kremlju prvo je bila odluka beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kojeg inače Zapad često naziva "poslednjim diktatorom Evrope", da prekine da trguje s Rusijom u rubljama, već u dolarima i evrima.

Lukašenko se na to odlučio iz ekonomskih, ali i političkih razloga. Poznato je da je rublja izgubila skoro polovinu svoje vrednosti usled sankcija Rusiji i velikog pada cene nafte na svetskom tržištu, ali je očigledno i da je došlo do političkog zahlađenja na relaciji Moskva - Minsk, pa je tako Rusija odlučila da zabrani uvoz čitavog niza proizvoda iz Belorusije.

Na sve to stigla je i vest iz Vašingtona u kojoj se naglašava "poboljšanje odnosa SAD sa Belorusijom", a vrhunac je bila poseta Lukašenka Kijevu.

Na sastanku s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom Lukašenko se jasno usprotivio "proruskim separatistima na istoku Ukrajine" i zatražio od Porošenka, kao miljenika Zapada, da pomogne Belorusiji u približavanju EU!

Za Rusiju je ovakav zaokret bratske Belorusije bio posebno bolan. Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Ruske državne dume Aleksej Puškov upozorio je Lukašenka da bi zbog "detanta" sa Amerikom mogao loše da prođe.

Minsk se odavno razilazi s Moskvom

Da odnosi Rusije i Belorusije nisu blistavi, videlo se i kada je 2011. godine Putin predložio i ujedinjenje Rusije i Belorusije, a Lukašenko to glatko odbio.

"Milošević, Gadafi i Husein, svi su pokušavali da budu prijatelji sa SAD. Njihove sudbine su dobro poznate. Sada SAD nude "nove odnose" Lukašenku. To je opasan eksperiment", napisao je Puškov.

Sve ovo se dešava u vreme građanskog rata u Ukrajini i u času kada je trebalo da zaživi carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana, kao neke vrste kopije EU.

Da stvar bude gora po poziciju zvanične Moskve, u Kijev je juče doputovao i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Po ocenama analitičara, Lukašenko i Nazarbajev su posle pripajanja Krima Rusiji u strahu za nezavisnost svojih zemalja. Oni su podržali teritorijalni integritet Ukrajine, uprkos očekivanom negodovanju Moskve.

- Lukašenko i Nazarabajev su uvideli slabost Putina i žele da im Ukrajina pomogne da poboljšaju odnose s Evropom - izjavio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.12.2014. 09:21
Vec 10 godina slusam smele prognoze pristalica i ljubitelja "ruskog мецe" sada ce sestra ,majka , brca... i od Rusi ce,sada ce sutra ce ...ostde "malo sutra ce" (ostade futuristicka iluzija)
Sreda 24.12.2014. 09:43
Nikada Lukasenko necec okrenuti ledja Moskvi, a i ranije su poznate trzavice sa Putinom, koje su uvek resavane u kratkom roku! Puste zelje zapada!
Sreda 24.12.2014. 09:43
Ja lično mislim da Putin i Lukašenko igraju igru, videćemo uskoro o kakvoj se igri radi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online