Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 27.12.2014.
11:59
b92.net A

Gorbačov: Putin je spasao zemlju od raspada

Ruski predsednik Vladimir Putin spasao je zemlju od raspada, izjavio je nekadašnji lider SSSR Mihail Gorbačov. On je na predstavljanju svoje knjige "Posle Kremlja" govorio i o situaciji u Ukrajini i o NATO ekspanziji.

Beta/AP/J. K./dpa
Svi da uvek budu svesni šta je Putin postigao, napominje Gorbačov
 

- Mislim da svi mi ruski građani moramo da pamtimo da je Putin sačuvao Rusiju od kolapsa koji je počinjao. Mnogo regiona nije priznalo naš Ustav. Bilo je više od hiljadu lokalnih ustavnih varijacija u odnosu na ruski Ustav - prenose Ria novosti deo govora koji je Gorbačov održao u petak.

Bivši sovjetski lider je dodao da je očuvanje Rusije, u tom "ključnom periodu, bilo istorijsko delo". On je rekao da je poznavao Putina pre nego što je stupio na dužnost predsednika Ruske Federacije, a opisao ga je kao nekog ko ima zdravo rasuđivanje i ko je disciplinovan.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Gorbačov je rekao da naoružavanje mora da prestane i da obe strane moraju da sednu za pregovarački sto.

- Svi smo zabrinuti zbog onoga što se događa u Ukrajini – i političari i javnost. I činjenica da naša vlada podržava ljude koji su tamo u nevolji, bez obzira koliko je teško koda nas samih, bilo je ono što nas je uvek razlikovalo do drugih - rekao je Gorbačov, naglašavajući da konflikt ne može biti rešen kroz nasilje.

Priznao grešku

Govoreći o sopstvenim greškama, Gorbačov je priznao da je bio ponekad "arogantan", jer je verovao da je imao sve pod kontrolom. Gorbačov je bio generalni sekretar Komunističke partije SSSR od 1985. do 1991. i lider saveza. On je uveo reforme poznate pod nazivom Perestrojka, za koje se veruje da su ubrzale raspad SSSR. Njegovu vladavinu takođe je obeležilo i otopljavanje odnosa sa Zapadom.

Poslednji predsednik Sovjetskog saveza je izjavio da uticajni američki i evropski političari moraju da izađu i da progovore protiv međunarodne zategnutosti. On je naveo da mnoge od njegovih starih kolega vide prve znake novog Hladnog rata, i da shvataju koliko je bitno da se situacija smiri.

Rekao je da redovno dobija komentare koji se tiču toga kako da se izbegne eskalacija situacije, i sve zaustavi pre nego što "poprimi eksplozivni oblik". Što se tiče ruske brige u vezi sa ekspanzijom NATO, Gorbačov je saglasan sa tim da u tome glavnu ulogu igraju SAD.

- NATO je počeo da osniva baze širom sveta... Mislim da je predsednik uglavnom u pravu kada skreće pažnju na specijalnu odgovornost koju u tome imaju SAD - rekao je on.

Vladimir Putin potpisao je Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, zbog jačanja vojnog potencijala NATO, koji je, kako je navedeno, pretnja Rusiji.


Gorbačov je izrazio uverenje da će Rusija izaći iz krize, dodajući da je pitanje samo kada i s kojom cenom.

- Sada moramo da budemo veoma oprezni u politici, da vodimo računa ko je implementira, i čiji interesi stoje iza toga - rekao je Gorbačov.

POVEZANE VESTI

Subota 27.12.2014. 12:31
Уз Путина је народ Русије и због тога Русија није растурена и окупирана.Српски народ је био против Преседника Србије Слободана Милошевића и народ је довео на власт 2000.год.плаћенике запада и тако је сада Србија окупирана.Где је Братство и јединство држава цвета у свему.
Subota 27.12.2014. 12:08
Putin je danas najveći DRŽAVNIK koga čovečanstvo poznaje !!!
Subota 27.12.2014. 12:21
Ako se Varsavski pakt raspao, zasto NATO pakt i dalje postoji? Ako je USA najveca voena sila, zasto ima potrebu od NATO-a? Ameri mogu da racunaju na pomoc clanice nato-a samo u slucaju napada na male i slabo naoruzane zemlje. U slucaju da NATO odluci da se upusti u ratu sa Rusijom, nato bi se u taj isti trenutak raspao. Ne bi ostao ni N od nato. Ni jedna clanica nije toliko luda da se upusti u ratu sa Rusijom. Zivi bili pa videli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online