Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.01.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti A

Petrič strepi od Bošnjaka

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), Volfgang Petrič, ističe da se situacije u Austriji i Francuskoj, u vezi radikalnih islamista, ne mogu porediti, ali izražava zabrinutost zbog bosanskih muslimana.

AP
Poznaje prilike u BiH: Volfgang Petrič
 

On je u izjavi bečkom dnevniku "Kurir" rekao da je zabrinut zbog stanja među bosanskim muslimanima u Austriji.

Maloletnice u džihadu

Dve maloletnice uhapšene su u pokrajinama Salcburg i Gornja Austrija zbog pokušaja da se priključe terorističkoj organizaciji. Devojke (od 16 i 17 godina) su se nudile kao supruge borcima Islamske države.

- Postoje naznake da je uticaj Saudijske Arabije učvršćen. Potencijal za problematični razvoj je prisutan - kazao je s tim u vezi.

Kada je reč o poređenju Austrije i Francuske, on je naglasio da je situacija u Francuskoj, zbog posledica kolonijalizma u severnoj Africi, sasvim drugačija.

Petrič, koji je kao ambasador Austrije pri OECD-u živeo do kraja 2013. u Parizu, objasnio je da postoji geto u tom gradu, gde muslimani žive na marginama društva.

- Tu se razvio kriminalni, radikalni potencijal. Vlasti to nisu uspele da stave pod kontrolu, a i integracija je nedovoljna - ocenio je on.

Petrič je apelovao na muslimane da se integrišu u Austriji i sebe vide kao austrijske muslimane, dodajući da to važi pre svega za drugu i treću generaciju.

Poredivši stanje u Francuskoj i Austriji, list "Kurir" podseća da je više od 1.100 Francuza otišlo u džihad, u redove Islamske države, a da se oko 500 trenutno nalazi u ratnom području Sirije i Iraka, dok je iz Austrije tamo otišlo između 150 i 180, a više od 60 se već vratilo u zemlju. U Francuskoj je broj povratnika daleko veći.

Najbrojniji Turci

Kada je reč o organizovanosti muslimana u Austriji, suniti turskog porekla predstavljaju najveću grupu, ispred bosanskih muslimana. Vernici su organizovani oko džamija-udruženja, među kojima je i Udruženje bošnjačkih islamskih udruženja sa 41 džamijom. Oko pet odsto je organizovano oko islamskih udruženja, od kojih neka slede politički islam i u vezi su sa radikalnim organizacijama.
- Te grupe zloupotrebljavaju austrijsku demokratiju i otvoreno društvo, kako bi preko svojih struktura udruženja prenosili i širili političke sadržaje iz inostranstva i represivnu teologiju, koje nemaju veze sa pravim islamom. To je politička vera koja u sekularnoj državi nema šta da traži - smatra Birol Kilič, predsednik Turske kulturne zajednice u Austriji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.01.2015. 10:01
Ne samo u Austriju nego slicno rade i Srbija na balkanu,koja financira muslimane za svoje politicke cile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online