Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.01.2015.
09:24 >> 10:16h
Beta, Srna A

Cipras najavio: Otkazuje se sporazum o štednji

Pobednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras (40) najavio je otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke.

Beta/AP/L. P.
Pobeda na izborima: Aleksis CIpras

- Grčki narod je na ovim izborima ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju - rekao je Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

- Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka zasobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja zasobom petogodišnje poniženje - rekao je

Cipras i najavio da njegova zemlja "s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se menja".

Cipras je rekao da je "danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad... nesumnjivo se završava začarani krug štednje".

- Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, 'trojka' (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije - rekao je Cipras. 

Najavio je "formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka".

Cipras je ocenio da je "danas pobeđena Grčka elita, otimanja i prikrivanja", a "pobedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mesto i vreme da dostojanstveno gradi budućnost".

Budući premijer je zahvalio "hiljadama iz svih krajeva Evrope" za "talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana".

- Naša pobeda (Sirize) je i pobeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje" što će činiti i njegova vlada "spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rešenju" za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

Vašington očekuje saradnju

Bela kuća saopštila je da se nada da će tesno sarađivati sa budućom grčkom vladom.

- Čestitamo Grčkoj za uspešno održane parlamentarne izbore - izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, spoljnopolitičkog kabineta predsednika Baraka Obame.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa "velike kolacije" desnice i socijalista, priznao je poraz na izborima i čestitao Ciprasu.

Samaras je poraz priznao već posle prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Siriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

Levičarska partija Siriza, koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, sprema se za pregovore o koaliciji nakon izbornog uspeha, koji je postigla na osnovu obećanja da će izmeniti sporazum sa međunarodnom kreditorskom trojkom o finansijskoj pomoći svojoj zemlji.

Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, zamalo je osvojila većinu u parlamentu, nakon što je na izborima pobedila konzervativnu koaliciju Antonisa Samarasa, ubedljivije no što su bila predviđanja.

Na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova onih koji su glasali, Siriza je osvojila 149 poslaničkih mesta u parlamentu koji ima 300 mesta, a to je postigla sa 36,3 odsto podrške onih koji su glasali.

Konzervativci su osvojili 27,8 odsto glasova a na trećem mestu je ekstremno desna stranka Zlatna zora sa 6,28 odsto.

Cipras će se sastati sa liderom desničarske partije Nezavisnih Grka, koja je Sirizi saveznik u borbi protiv sporazuma sa kreditorskom trojkom, uslovljenog izuzetno strogim merama štednje.

Partija Nezavisnih Grka već je izrazila nameru da se pridruži koaliciji.

Oland čestitao Siprasu

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je lideru grčke levičarske partije Siriza Aleksisu Ciprasu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima koji su održani u Grčkoj, saopšteno je iz Jelisejske palate.

- Predsednik Francuske podseća na prijateljstvo koje ujedinjuje Francusku i Grčku - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Oland poručio lideru partije Siriza Aleksisu Ciprasu da je spreman da nastavi tesnu saradnju između dvije države u službi ekonomskog rasta i stabilnosti u evro zona, u duhu napretka, solidarnosti i odgovornosti, evropskih vrijednosti koje zajedno dijele.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 09:46
Grci.....Vasa odluka potvrdjuje drugim narodima koje politicari LAZU.......Da jejedini pravi izbor BITI APSOLUTNO PROTIV djavola eU-U-U-U. + Srbi nikada u prokleti nato i prokleti eU ....Nikada +
Ponedeljak 26.01.2015. 10:00
Пријатељска држава Грчка је отказала слепу послушност ЕУ.Честитке заслужује народ јер заиста има храбрости да се одупре крвопијама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online