Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 26.01.2015.
10:58
N. Jokić - Vesti A

Pobeda Sirize - neizvesnost za EU

Najveća neizvesnost će i posle objavljivanja rezultata ostati reakcija Brisela i finansijskih centara moći na eventualnu, prvu pobedu jedne partije radikalne levice u istoriji EU.

commons.wikimedia.org/Die Linke
Aleksis Cipras

Siriza je obećala narodu pravedniji raspored tereta krize: ukidanje poreza na stanove i kuće najsiromašnijim domaćinstvima i ukidanje poreza na zarade svima čije su plate ispod 12.000 evra godišnje. Predložila je i osnivanje nove banke za investicije, kao i minimalnu zaradu od 751 evro što bi trebalo da otvori 300.000 radnih mesta. Ovaj plan košta 12 milijardi evra, a država trenutno ima novca da isplati penzije za samo još mesec dana.

U slučaju da "trojka" ne postigne sporazum sa Ciprasom (ukoliko se ostvare prognoze o njegovoj izbornoj pobedi), izlazak Grčke iz zone evra ostaje potpuna nepoznanica jer prema postojećim pravilima niko ne može jednu članicu zajedničke monetarne unije da istera. Grčka može jedino sama da napusti ovu zonu.

Glasajući za Sirizu, Grci su juče odbijali plan tipičan za ideologiju neoliberalne ekonomije po kojoj sve treba srušiti i privatizovati po svaku cenu, da bi se onda ekonomija razvijala kroz slobodnu konkurenciju preduzetnika. Ovaj model podrazumeva osiromašenje masa stanovništva i doneo je svetu situaciju u kojoj 85 najbogatijih pojedinaca raspolaže bogatstvom kojim na drugoj strani raspolaže tri i po milijarde najsiromašnijih.

Reč je o svojevrsnom robovlasničkom sistemu protiv kojeg se bore i druge radikalne leve partije u Evropi, poput Podemosa u Španiji, Levi front u Francuskoj ili Linke u Nemačkoj.

Pobeda Sirize, ako se potvrdi, udahnuće dodatnu energiju levim strankama u EU kojima za sada, sa izuzetkom Španije, glasače uzimaju ultradesne pa čak i neonacističke stranke. Upravo zato, nema sumnje, uspeh Sirize predstavljao bi prekretnicu u evropskoj istoriji.

Seobe na dan glasanja

U Grčkoj uoči glasanja i na sam dan izbora počinju prave seobe građana jer većina Grka glasa u rodnom mestu. Postoji mogućnost da se glasa i u mestu prebivališta, ali je za to potrebno prijaviti se dva meseca unapred. U ovoj zemlji je na snazi zakon po kome je glasanje obaveza, a ne samo pravo. Oni koji ne izađu na birališta, kažnjavaju se administrativno - ne mogu da dobiju pasoš, ni vozačku dozvolu, na primer.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 11:15
Pa reakcija, kakva li moze biti ?......MMF aka nacii-banka je izstampovala evrice do milje volje i dala grcima uz kamate zelenaske ! Pokusace sve.....znaci atentat nemire itd.......Ako se odluce Grci da im ne vrate pare ! Ko sto nece !
Ponedeljak 26.01.2015. 14:08
Glasajući za Sirizu, Grci su juče odbijali plan tipičan za ideologiju neoliberalne ekonomije po kojoj sve treba srušiti i privatizovati po svaku cenu, da bi se onda ekonomija razvijala kroz slobodnu konkurenciju preduzetnika. Ovaj model podrazumeva osiromašenje masa stanovništva i doneo je svetu situaciju u kojoj 85 najbogatijih pojedinaca raspolaže bogatstvom kojim na drugoj strani raspolaže tri i po milijarde najsiromašnijih. Reč je o svojevrsnom robovlasničkom sistemu protiv kojeg se bore i druge radikalne leve partije u Evropi, poput Podemosa u Španiji, Levi front u Francuskoj ili Linke u Nemačkoj. Kod nas i dalje uporno i dosljedno rade na privatizaciji i to na način da stranci budu vlasnici svega srpskog šta valja ! Neće oni bilo šta, blato će ostaviti za nas !!! Premijer je ponosan na svoj doprinos u uništavanju države !
Ponedeljak 26.01.2015. 11:21
Могуће је да ће светски моћници нахушкати Турску на Грчку.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online