Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.01.2015.
06:53
I. Kozarski - Vesti A

Ukrajini preti Staljingrad

Armija Novorosije opkolila je oko grada Debaljcevo 8.000 vojnika kijevske hunte koji su sada nadomak sudbine nemačke Šeste armije u Staljingradu. Rusima je ostalo još oko 10 kilometara da potpuno "sklope klešta", ali je jedini put do Debaljceva pod stalnom artiljerijskom vatrom i neupotrebljiv za snabdevanje ukrajinskih snaga, upućivanje pojačanja i premeštanje jedinica.

Beta/AP
Sveštenik kraj tela izginulih ukrajinskih vojnika

Debaljcevo se nalazi na glavnoj komunikaciji između Donjecka i Gorlovke sa Luganskom, i Kijev je uporno branio taj džep u nadi da će im poslužiti za novu ofanzivu. Međutim, komanda Armije Novorosije od prekida primirja 13. januara razigrala je ceo front, fingirala juriš na Marijupolj i još nekoliko pravaca i naterala ukrajinski generalštab da rasipa rezerve i nagađa o pravcu osnovnog udara.

A onda su usledili udari kod sela Troickoje i severoistočno od Gorlovke. Početni uspeh se održava i Armija Novorosije zaobišla je ukrajinske položaje severno od Svetlodarska koji su oslonjeni na dva velika veštačka jezera. Ukrajinci su na to odgovorili dovlačenjem rezervi, ali bez uspeha.

Srbi u rovu

Odred dobrovoljaca Srpski husari nalazi se utvrđen u naselju Peski, istočno od aerodroma Donjecka. Tu je nadiranje zaustavljeno, ali su se između njih i aerodroma probili Rusi, čime su se u opasnosti od opkoljavanja našli Ukrajinci pred naseljem Peski i u Avdejevki, odakle mesecima svakodnevno artiljerijom razaraju grad i ubijaju civile.

U nedelju uveče usledili su uspešni udari Armije Novorosije i južno od jezera. Sa druge strane autoputa Kozački puk zauzeo je Sanžirovku i sada su između njih samo autoput i gola stepa. Nema više nijednog naseljenog mesta u kom bi se Ukrajinci utvrdili, a već su primećene izviđačko-diverzantske grupe Rusa na autoputu. Kozački ataman saopštio je da se početkom napada na Sanžirovku razbežala trećina ukrajinskog garnizona.

Ukrajinske snage opkoljene u Debaljčevu još imaju mogućnost za proboj iz okruženja. Međutim, Kijev se drži se parole Ni koraka nazad, a ukrajinski mediji prećutkuju preteću katastrofu. Osim toga, snage Novorosije stalno napadaju opkoljene kako bi im onemogućili da se odvoje i pođu u proboj prema severu.

Ukrajinske snage uvele su na raznim pravcima veliki deo svojih rezervi, a identifikovano je šest bataljonsko-taktičkih grupa. Armija Novorosije još nije uvela u boj strategijsku rezervu koncentrisanu po dubini svoje teritorije i izveštači s terena nagađaju kad će i gde da usledi udar usmeren na rasecanje ukrajinskog fronta. Međutim, u ovoj fazi još se niko ne usuđuje da prognozira konačan ishod.

Severoistočno od Debaljcevskog kotla, snage Novorosije ušle su u Popasnaju. Tamo se vode ulične borbe uz podršku tenkova. Pad Popasnaje otvoriće Armiji Novorosije put ka drugoj liniji ukrajinske odbrane na tom pravcu Artjomovsk-Konstantinovka. Iza te linije nalazi se Slavjansk i granica Harkovske oblasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.01.2015. 09:15
Ne pominje se vise "pobunjenici i prorusi " sada pisete o Armiji Novorusije i Rusima . Sta reci, svaka cast redakciji, bravo Vesti !
Utorak 27.01.2015. 15:34
Vidi vidi-pd pobunjenika proruskih snaga to preraste u armiju.Pa armija je to uvek i bila i biće.
Utorak 27.01.2015. 12:15
Kvo gije pa legav na zemlju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online