Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.01.2015.
06:45
O. Ikodinović - Vesti A

Kijev da obustavi ubijanje civila

Postoje šanse za mirno rešenje krize u Ukrajini, ali ima malo mesta za optimizam kada se procenjuje trenutna situacija, izjavio je šef ruske predsedničke administracije Sergej Ivanov.

Beta/AP
Civili ginu: Ukrajina se ne smiruje

- Naravno, uvek postoji šansa. Nada umire poslednja. Ali na današnji dan, davati procene sa određenom dozom optimizma izuzetno je teško, rekao je Ivanov.

Po njegovim rečima, šansa da se okonča građanski rat u Ukrajini postoji, pre svega, "ukoliko se zaustavi artiljerijsko granatiranje i ubijanje civila". Osim toga, Ivanov je ocenio da "pre ili kasnije moraju započeti direktni razgovori između Kijeva i vlasti Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike".

- Pogoršanje situacije u Ukrajini ne samo da je žalosno već i čudno. Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je pismo u kojem predlaže povlačenje teškog naoružanja i na to nije bilo odgovora, s tim što je Petro Porošenko (predsednik Ukrajine) otišao u Davos i izdao naređenje da se granatira, rekao je Ivanov.

Istovremeno, ruski diplomata je kazao da SAD koriste Ukrajinu kao instrument, dok ih "ne zabrinjava sudbina te zemlje".

Ukrajinski predsednik Porošenko je tek u ponedeljak 26. januara dao pismeni odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina od 15. januara da se trenutno povuče teško naoružanje sa linije razdvajanja u Istočnoj Ukrajini, saopštila je ranije pres služba Kremlja, ne navodeći šta stoji u Porošenkovom odgovoru.

Međutim, pres služba ukrajinskog predsednika juče je obelodanila sadržaj pisma upućenom Putinu, u kojem je, kako se navodi, istaknut zahtev da se ispunjavaju mirovni sporazumi iz Minska u procesu regulisanja konflikta u Donbasu i oslobađanje ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, koja je osumnjičena za saučesništvo u ubistvu ruskih novinara.

Milijardama protiv krize

Vlada Rusije objavila je antikrizni plan za 2015. godinu sročen za sedam ključnih oblasti u borbi protiv loše ekonomske situacije. To su: podrška zameni uvoznih proizvoda i izvoza nesirovinskih proizvoda, uključujući visoke tehnologije, saradnja malih i srednjih preduzeća, stvaranje mogućnosti za privlačenje investicija u značajne sektore ekonomije. Vrednost programa je procenjena na 1.172 milijarde rubalja (17,5 milijardi dolara).

Početak kraja

Šef Međunarodnog komiteta ruskog Saveta Federacije, Konstantin Kosačov, nazvao je izjavu ukrajinskog parlamenta o "ruskoj agresiji" pokušajem da se zatvore oči na građanski rat u zemlji i da se sa sebe skine sva odgovornost za žrtve zločina. Po njegovim rečima, poslanici počinju da osećaju "početak kraja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 09:39
Ako je tako sto izjavla gosp.Ivanov oonda pocinite VI koj podrzavate proruske teroriste pa ce i druga stran mora ucinit,ali Rusije je da destabilizuje Ukrainu i namesto toga destabilizuje sam Rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online