Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.01.2015.
12:43
Srna A

Da li Ukrajina ostaje bez vojske: Rezervisti masovno beže iz zemlje!

Više od polovine rezervista na zapadu Ukrajine nastoji da izbegne poziv u vojsku i ne želi da ide na istok države u rat. Šefovi 14 seoskih saveta Ivano-Frankovske oblasti odbili su da prime pozive. Čak 57 odsto pozvanih vojnih obveznika nije došlo na medicinsku komisiju, a 37 odsto obaveštenih vojnih obveznika te oblasti napustilo je teritoriju Ukrajine.

Beta/AP/E. M.
Kakav patriotizam: Rezervisti uplašeni, vojska loše prolazi na frontu, borci se vraćaju u kovčezima ili obogaljeni

Ove podatke objavio je na svojoj fejsbuk stranici savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov. On je iznenađen ponašanjem stanovnika zapadnih oblasti Ukrajine, koji su tradicionalno bili oslonac kijevskog rukovodstva. Iz izveštaja se vidi da ni u drugim delovima zemlje nije bolja situacija.

Direktor Kijevskog centra za politička istraživanja i kofliktologiju Mihail Pogrebinski tvrdi da stanovnici, ne samo zapadnih oblasti, već i čitave Ukrajine, ne shvataju zašto treba da rizikuju svoje živote.

"Splasnulo" patriotsko raspoloženje

Propaganda je već prešla tu granicu kada je mogla da podiže patriotsko raspoloženje. Radi se o tome da većina stanovnika zapadne Ukrajine ništa nije imala protiv samouprave istočnih regiona.

- Svojevremeno smo provodili istraživanja - oni nisu bili protiv da se tamo koristi ruski jezik. Činjenica da mnogi od ranije pozvanih u vojsku jednostavno nisu došli kući ili su se vratili obogaljeni, a uz to i neuspesi ukrajinske armije na frontu - sve to suzbija borbeni duh - navodi Pogrebinski.

Novi talas opšte mobilizacije,  četvrti po redu, proglašen je u Kijevu 20. januara. Vojni obveznici od 25 do 60 godina trebalo je u roku od tri meseca da dobiji i usavrše  "bojeve navike" daleko od kuće.

Vlasti Ukrajine  obećale su da rezervisti, isto kao i 20-godišnjaci, neće biti upućivani u "krizna žarišta". Ali, to nije pomoglo. Ko god  može odlazi u inostranstvo.

Spasavaj se ko može

Hosteli i moteli u pograničnim oblastima Rumunije puni su mladih Ukrajinaca. "Reka" onih koji beže od mobilizacije "teče" ka Poljskoj. U Rusiju prelaze čitava sela.

Tim povodom predsednik Rusije Vladimir Putin  izdao je naredbu da se razmotri mogućnost da Ukrajinci koji ne žele da postanu "topovsko meso" ostanu na teritoriji Rusije bez statusa izbeglice više od predviđenih 30 dana.

Ranije je Putin predložio Ukrajincima koji ne žele da ratuju da "presede mobilizaciju" u Rusiji.

Međutim, administracija ukrajinskog predsednika Porošenka priprema popravke Krivičnog zakonika kako bi pooštrila kazne za neodazivanje na mobilizaciju.

Stanje na frontu za Kijev je kritično. Bez obzira na brojnu nadmoć, naoružanje i  avijaciju -  vojska se povlači i ima velike gubitke, navode stručnjaci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 13:03
Паметни људи!!!
Četvrtak 29.01.2015. 13:36
Radi se o tome da većina stanovnika zapadne Ukrajine ništa nije imala protiv samouprave istočnih regiona....Šta znači da su samo majdanski fa/šisti i ovi koji su došli silom na vlast htjeli rat ! Kako nema Kličkova na nekim prvim linijama..., znao je da njake parole, ali mislim da će se po brzom postupku vraćati u krilo one koja mu je popila mozak !
Četvrtak 29.01.2015. 15:52
zapad Ukrajine je uvek bio visoko rusofobičan i "rato-voljan" ! Ali naravno u teoriji ! Hrabri su kao hrvati i šipci ako ih štiti jedna velika sila . Ako ta sila ih ne prati dovoljno , onda samo sledi "bežanija" kao mravi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online