Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 30.01.2015.
05:15
B. Božin - Vesti A

Nemci se plaše cepanja EU

Ako je ikada i bilo skepse unutar EU da li su sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini ispravno rešenje (koju su iskazivale Mađarska, Slovačka i čak Italija, pledirajući iz različitih pobuda za odmereniji odnos sa Moskvom) sada je to nejedinstvo poprimilo dramatične razmere. Odgovornost snosi novi čovek u Atini, Aleksis Cipras, pišu nemački mediji.

Beta/AP
Ne slažu se sa stavom Berlina: Protest ispred Brandenburške kapije

Da nova grčka vlada sigurno neće biti jednostavan partner za Evropsku uniju, vidi se već na samom startu. Premijer Cipras je najavio da njegova zemlja neće podržati dalje sankcije protiv Rusije, jer prethodno nije bio konsultovan, a "odgovorni su zaobišli normalnu proceduru".

To je izazvalo burna reagovanja među nemačkim političarima i u medijima. Pod naslovom "Ruske veze grčkog radikala", dnevnik "Bild" piše da nije prošlo ni 90 minuta otkako je Cipras stupio na novu dužnost, a već se susreo sa ruskim ambasadorom u Atini, koji mu je lično preneo Putinove čestitke.

"Prijateljstvo sa Rusijom je Ciprasu očigledno važnije nego članstvo u EU", primećuje "Bild".

"Ukoliko se na samitu 12. februara ne izjasni za sankcije, Cipras će pocepati EU, jer ove mere moraju da usvoje jednoglasno sve zemlje-članice".

Rebeka Harms, šefica frakcije Zelenih u EU parlamentu je izjavila da će na taj način nova vlada u Atini "dovesti u pitanje čitavu zajedničku evropsku spoljnu politiku", a šef Spoljnopolitičkog odbora EU parlamenta Elmar Brok je upozorio da "onaj ko u osnovi ne sudeluje, mora da zna da onda više nema ni potencijala za ucene".

Šef frakcije SPD-a Tomas Operman je tim povodom poručio da je Cipras dao velika obećanja, ali da svežeg novca koji mu je neophodan za finansiranje tih obećanja od EU sigurno neće dobiti.

Dil sa Moskvom

U političkim krugovima se pretpostavlja da Grčka koči sankcije prema Rusiji jer očekuje milijarde pomoći od Moskve. Portal Infokop takođe ukazuje na "skroman" predlog Rusije upućen Atini: "Okrenite se od Evrope, koja vas ionako prezire, a mi ćemo pomoći vašu poljoprivredu tako što ćemo ukinuti zabranu uvoza". Šef nemačke CDU/CSU u Briselu Herbert Reul smatra to realnim scenarijem. Moskovske milijarde umesto evropskog jedinstva - to bi bio stvarno prljav dil, zaključuje "Bild".

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 09:07
Veoma "prljavo" og Grka što hoće da zbace sa sebe ropski lanac i što hoće da žive slobodni od švapskih kolonijalista. Samo naprijed Grci. Niko osim vas samih ne može da vam donese slobodu. Sloboda se uvijek OTIMALA i KRVLJU plaćala. Vi ste je prevarom odbacili. Nama Srbima si je Bombama i DOS-om oteli. Sad moramo sami da je vratimo. Rusija i Briks će nam pomoći ali borbu moramo sami da započnemo i dovedemo do kraja. Naprijed u osvajanje slobode za nas, našu djecu i naše unuke.
Petak 30.01.2015. 10:39
Šef nemačke CDU/CSU u Briselu Herbert Reul smatra to realnim scenarijem. Moskovske milijarde umesto evropskog jedinstva - to bi bio stvarno prljav dil, zaključuje "Bild". Nego priznavanje KiM od strane Srbije radi jednog OBEĆANJA da će jednog dana, ko zna kada biti primljena u EU...to je čisti dil !?
Petak 30.01.2015. 08:29
može se veliki sukob u budućnosti podići baš zbog Grčke,što okreću leđa eU,što bi moglo Rusiju direktno uvući u rat
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online