Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 30.01.2015.
11:53
blic.rs A

"Maskirovka" - taktika sa kojom Rusi pobeđuju

Pripajanje Krima Rusiji zateklo je Zapad spuštenog garda. Akcija koju su Rusi izveli bila je brza, efikasna i što je najvažnije - neočekivana. Najveću zaslugu za to ima takozvana "maskirovka" - taktika obmane koja se nalazi u ruskim vojnim priručnicima.

Reuters/V.F.
Mali zeleni došli niotkuda i za čas rešili stvar

General major Aleksandar Vladimirov, potpredsednik Ruskog kolegijuma vojnih eksperata kaže da je maskirovka "žig koji se nalazi utisnut na svakoj velikoj pobedi ruske vojske kroz istoriju". Iz fioke vadi dve ogromne knjige crvenih korica i baca ih na sto uz jak tresak.

Tolstoj, Fronitius i Sun Cu

- Moja teorija nauke ratovanja! Tri puta duža od Tolstojevog "Rata i mira" - kaže ponosno.

- Od kada se rodio, čovek je počeo da se bori. Kada je počeo da lovi, morao je da se kamuflira tako što je telo bojio raznim bojama kako bi se uklopio u divljinu i izbegao da bude pojeden od strane tigra. Od tog trenutka, "maskirovka" postaje deo čovekovog života. Čitava ljudska istorija može se opisati kao istorija obmane - nastavlja svoju zanimljivu priču ruski general, citiravši rimskog generala Frontijusa i kineskog filozofa Sun Cua, koji su rat opisali kao "večnu stazu lukavosti."

Ipak, Rusija je ta koja je ovu tehniku kroz vekove dovela do savršenstva, tvrdi Vladimirov. Jedan od najpoznatijih primere seže nazad u davnu 1380. godinu i bitku kod polja Kulikovo, kada je mladi princ Dmitri Donskoj predvodio 50.000 ruskih ratnika protiv trostruko brojnije tatarsko-mongolske armije pod vođstvom Mamai Kana. To je bio prvi put da se slovenska armija ujedinila u borbi protiv osvajačke Zlatne horde.

- Borba je bila izuzetno teška, ali na kraju je Rusija trijumfovala, najviše zahvaljujući jednom puku koji se krio u šumi i došao sa leđa neprijatelju - kaže Vladimirov i dodaje da je to samo početak, te da je bilo još mnogo legendarnih bitaka u kojima su Rusi "maskirovkom" odneli pobede.

Kako pobiti 500.000 nacista?

On spominje bitku kod Jasi Kišinjeva u Drugom svetskom ratu 1944. godine, kada su Rusi gomilom lažnih tenkova naveli Nemce u potpuno suprotnom smeru, čime su sebi omogućili zauzimanje strateški bitnih pozicija na frontu. Posle toga je usledila bitka u Belorusiji koja je Hitlerovim snagama nanela ponižavajući poraz.

- Svima je bilo jasno da je sovjetska vojna veština za klasu iznad nacističke. Nemci su jednostavno bili nadmudreni. Naši generali su odlučili da ne idu putevima, što su Nemci očekivali, već da protivniku priđu sa druge strane, kroz močvaru, napavši protivnika s boka. Maestralno! Posle šamara koji su dobili u Belorusiji rat je praktično bio gotov - ponosno kaže Vladimirov.

U toj bici Sovjeti su ubili čak pola miliona nacista. Ključni faktor koji je doprineo ovako ubedljivom trijumfu bio je iznenađenje, što je glavna odlika "maskirovke." Istim principom preuzet je Krim, samo bez žrtava.

Obmanuli ceo NATO, moj bato

Čak je i general major NATO alijanse Gordon Dejvis priznao da je njemu i njegovim saradnicima bilo potrebno "prilično vremena da shvate šta se desilo". Priznanje generala rivalske vojske dovoljno govori o besprekornoj strategiji koja je po ko zna koji put donela pobedu Rusima.

Operacija Krim

Pjotr Šelomovskij je ruski fotoreporter koji je bio na Krimu kada su ruske trupe stigle.

- Tokom dana je sve bilo manje-više uobičajeno, iako se očekivala tenzija zbog nezakonitog svrgavanja Viktora Janukoviča. Međutim, tokom noći su se praktično niotkuda stvorili mnogobrojni vojni kamioni, iz kojih su izašli ruski specijalci. To niko nije očekivao, barem ne tako brzo. Sutra ujutru, Krim je i zvanično postao ruski - kaže Šelomovski, i kaže da su ljudi nisu imali predstavu da su ruske specijalne snage ušle u Krim te večeri, s obzirom da su nosili neobeležene uniforme.

Drugi bitan element "maskirovke" je poricanje. Na konferenciji za štampu tog dana, Vladimir Putin je odbacio bilo kakvu umešanost ruske vojske u pripajanje Krima, rekavši da su to uradili "proruski borci, odnosno stanovništvo nezadovoljno nezakonitim svrgavanjem Janukoviča".

- Uđite u bilo koju prodavnicu vojne opreme, svuda ćete naći uniforme kakve viđate na Krimu - hladno je odgovorio novinarima Putin. U tom trenutku, to je zaista delovalo tako.

Pet nedelja kasnije, kada je i vrapcima na grani bilo jasno da Krim više ne izlazi iz okvira Rusije, Putin je priznao da su ruske trupe uzele učešće u akciji na poluostrvu. To više nije bilo važno. Obmana je uspela, a neprijatelji su ostavljeni u mraku, da nagađaju ko je te večeri ušao i zauzeo Krim.

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 15:13
Sta znaci pobedjuju ? Tacno bi bilo da se okarakterise potez Russke Armije ko " Branilacki ". Sta mislite Vi uopste ? Zar vam je bilo milije da ste videli desni sektor kako genocidno trebi po krimu ! Najveca pretnja covecanstvu su potezi amerike-eUi njihovog vojnog-zlocinacko-naccistickog krila nato ! Bivsa ukrajina je bila mirna zemlja prije no sto dodje klicko i nemacki agenti ! Libija-irak sve mirno dok ne pocese bombardovanja od strane fasingtona i hitlerovog berlinskog-brisela !
Petak 30.01.2015. 17:27
Tekst je simpatičan, vjerovatno u većini tačan... ali totalno kontra produktivan, zbog navođenja Putinove izjave kojom demantuje učešće ruske vojske u aneksiji Krima, i da je to bilo dio taktike ˝maskirovke".. proizilazi logično pitanje je li ruska vojska u Ukrajini i da li se njeno prisustvo demantuje opet kao dio gore pomenute taktike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online