Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 31.01.2015.
11:05 >> 11:46h
Vestionline A

Kako je Grčka rekla "ne" Trojci?

Grčki ministar finansija, Janis Varufakis, potvrdio je u petak u Atini stav nove grčke vlade da Grčka nema nameru da sarađuje s Trojkom (MMF, Evropska centralna banka i Evropska komisija). Izvor "Vesti" javlja da sinoćni razgovor Varufakisa u Atini sa šefom Evrogrupe Dejselblumom nije protekao u prijateljskoj atmosferi.

Reuters
Rastanak: Isterali trilateralu iz Grčke Janis Varufakis i Jerun Dejselblum posle sastanka u Atini

Naime, na kraju sastanka, uz ne baš zvanično rukovanje (kao što se i vidi na slici) šef Evrogupe Jerun Dejselblum rekao je novom grčkom ministru Varufakisu: "Ubio si Trojku" na šta mu je ovaj u prolazu odgovorio: "To je tvoj problem".

I svetski mediji danas pišu o ovom sastanku: BBC navodi da se već po odeći moglo zaključiti kako će se pregovori završiti. Naime, Varufakis je bio u "casuall" varijanti, samo u košulji bez kravate, što je po mišljenju novinara BBC-a trebalo da odražava i njegov stav, dok je šef Evrogrupe došao na sastanak u očigledno službenom odelu sa kravatom.

Inače, sinoćni sastanak Janisa Varufakisa sa šefom Evrogrupe Jerunom Dejselblumom o uslovima paketa pomoći Grčkoj, počeo je decidiranim stavom grčkog ministra finansija:

- Grčka će sarađivati sa institucijama EU, ali ne i s Trojkom.

Na to je čef Evrogrupe Dejselblum izjavio da je važno da se ne izgubi napredak koji je Grčka ostvarila tokom prethodnih godina i podvukao da "Grčka i evrogrupa imaju zajednički interes u daljem opravku grčke ekonomije u okviru evrozone“.

S druge strane, Varufakis je istakao da bi radije razgovarao direktno sa liderima evrozone kako bi pokušao da otpiše pola grčkog duga.

- Ova vlada nije izabrana da produži paket pomoći s Trojkom, rekao je Varufakis i dodao da je cilj vlade da ubedi EU da osmisli novi sporazum jer nema nameru da traži produženje postojećeg sporazuma.

Od profesora do ministra

Janis Varufakis, Grk i Australijanac, studirao je u Velikoj Britanijii predavao je do nedavno na Univerzitetu u Teksasu. Bio je prvo savetnik desnog centra Antonisa Samarasa. Okrenuo se Sirizi kada ga je 2010. godine kontaktirao Cipras i njegovi savetnici sa kojima je "razmenjivao ideje".

Kao dugogodišnji kritičar dosadašnjeg načina rešavanja krize u evrozoni, Varufakis je poznat i po tome što je bio protiv dodele paketa pomoći finansijski "posrnulim" članicama evrozone.

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 11:47
Naime, na kraju sastanka, uz ne baš zvanično rukovanje (kao što se i vidi na slici) šef Evrogupe Jerun Dejselblum rekao je novom grčkom ministru Varufakisu: "U/bio si Trojku" na šta mu je ovaj u prolazu odgovorio: "To je tvoj problem".....Prvi NE je rekla Rusija SAD, NATO i EU, ovaj drugi NE je isto tako sladak za čuti !
Subota 31.01.2015. 18:47
"Janis Varufakis, Grk i Australijanac, studirao je u Velikoj Britanijii predavao je do nedavno na Univerzitetu u Teksasu." ??? - mene ovo tera na oprez u radovanju.... Kao što sam oprezan u odnosu na "jednostavnu" pobedu SIRIZE... Tek tako ? Nešto tu ne valja.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online