Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.02.2015.
16:30
Beta A

Grci rekli svoje: Želimo bliže Rusiji a ne EU

Svaki treći Grk (35 odsto) je za približavanje Rusiji, dok je tek svaki četvrti (23 odsto) za privrženost Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje Galupa.

Beta/AP/F. P. G.
Sve je više Grka koji iz ekonomskih razloga žele saradnju sa Rusijom

Rezultati tog istraživanja iz 2014. godine, objavljeni su tek sada, nekoliko dana pošto je stranka levice Siriza došla na vlast u Grčkoj, dok mnogi budno prate da li će se nova vlada okrenuti prema Rusiji ili EU, preneo je Euraktiv Srbija.

Za zbližavanje s Rusijom više podržavaju građani koji smatraju da se stanje grčke privrede pogoršava, dok oni koji misle da se popravlja, biraju bliskost sa EU ili Nemačkom.

Odobravanje približavanja Rusiji delom bi mogao da bude rezultat kulturnih, verskih i ekonomskih veza koje Grčka godinama održava sa Rusijom, zemljom koja joj je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera.

Grci nezadovoljni kako EU postupa prema njima

Reuters/H.R.
Grčka je pre sankcija Rusiji tamo izvozila 41 posto ukupnog izvoza hrane

Međutim, to je i posledica velikog nezadovoljstva Grka postupanjem EU prema njihovoj zemlji.

Istraživanje je pokazalo da gotovo trećina Grka (30 odsto) nema stav o bliskosti s Rusijom, što je gotovo isti procenat kao i onih koji ga odobravaju (35 odsto) i onih koji ga ne odobravaju (35 odsto).

Posustalu grčku privredu teško je pogodila ruska zabrana uvoza hrane iz EU, uvedena kao odgovor na sankcije Zapada. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju čini 41 odsto ukupnog grčkog izvoza u tu zemlju, vrednosti 200 miliona evra godišnje.

Galupovo istraživanje pokazalo je da su pre uvođenja zabrane uvoza hrane iz EU u Rusiju, avgusta 2014. godine tri četvrtine Grka smatrale da se stanje privrede pogoršava.

Među građanima Grčke koji misle da se stanje ekonomije pogoršava, dva puta je više onih koji su za približavanje Rusiji (37 odsto) od onih koji prednost daju lojalnosti prema EU (18 odsto). Takođe više građana podržava poribližavanje Rusiji nego bliskost s Nemačkom (26 odsto).

Međutim, situacija je drugačija među deset odsto ispitanih Grka koji smatraju da se stanje nacionalne ekonomije poboljšava. U toj maloj grupi optimista veći procenat građana podržava lojalnos prema EU i bliskost s Nemačkom, nego u grupi pesimista.

Grčka nijie voljna da nastavi podršku sankcijama Rusiji

Novoizabranu grčku vladu, u kojoj dominira partija krajnje levice Siriza, na vlast je dovelo obećanje da će smanjniti teškoće Grka zbog prevelikog duga države.

Kako je preneo Euraktiv Srbija, Grčka možda neće biti rada da i dalje podržava sankcije EU protiv Rusije zbog njene uloge u kiriz u Ukrajini, rizikujući tim pogoršanje stanja svoje ekonomije.

Ipak, nova vlada Grčke je prošle nedelje uzdržano podržala produžavanje trajanja sankcija EU Rusiji.

Beta/AP/D. T.
Grčka sve manje odobrava sankcije koje je EU uvela Kremlju

Kako se navodi, nejasno je kako će nova grčka vlada uticati na spoljnu politiku EU na duži rok.

Međutim, već je izvešno da je Grčka, zemlja sa 11 miliona stanovnika, ponovo postala ključna tačka Evrope i to i zbog problematičkin finansija, i zbog neizvesne spoljne politike.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 19:27
Idite gde hoćete, ali prvo vratite 300 milijardi evra duga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online