Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.02.2015.
08:50
I. K. A

CIA ubila generala

Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, optužio je CIA i Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) da su ubili Isu Munajeva. Reč je o odbeglom "generalu" čečenskih pobunjenika koji je poginuo kod Debaljceva, grada oko kog je Armija Novorosije opkolila 8.000 vojnika marionetskog režima u Kijevu.

youtube.com/NewsFront
Predsednik Čečenije okrivio Ameriku za njegovu smrt: Isa Munajev

Munajev je predvodio grupu od dvadesetak Čečena koja je proglašena za brigadu i nazvana u čast Džohara Dudajeva, vazduhoplovnog generala koji je po raspadu SSSR pokušao da ocepi Čečeniju od Rusije. Munajev je pobegao posle propasti pobune u Dansku, gde je dobio politički azil i osnovao antiruski pokret Slobodni Kavkaz, zdušno podržan na zapadu.

Po izbijanju sukoba došao je u Ukrajinu i proglasio sebe "ličnim neprijateljem Putina". Mnogi su tada smatrali da je time uputio izazov Kadirovu, koji je lojalan Kremlju i iz petnih žila trudi se da se u Čečeniji ne ponovi tragedija 90-ih.

Unapređen terorista

Na mesto Munajeva Kijev je postavio Adama Osmajeva, koji je u Ukrajini okrivljen za podmetanje eksploziva u stanu u Odesi i pripremanje atentata na Vladimira Putina. Međutim, osuđen je u Rusiji, i to na 10 godina. Ukrajina ga nije izručila po preporuci Evropskog suda za ljudska prava. Osmajev je robijao u Ukrajini, a posle smene režima pušten je nakon odležane dve godine. Nedelju dana kasnije ispostavilo se da ratuje na strani Kijeva.

Tako se desilo da su u isto vreme u Donjeck stigli čečenski dobrovoljci da štite narod i ratuju protiv Kijeva. Borci koji su iskustvo stekli ratujući s Rusima bili su među najuspešnijim u odbrani aerodroma Donjecka, a u borbi je delovalo sasvim čudno kada bi se prolomilo "Alahu akbar", što Ukrajincima ledi krv u žilama, jer znaju s kim imaju posla.

Molba za milost

U periodu ponedeljak na utorak dogovoreno je lokalno primirje u debaljcevskom kotlu, kako bi se izvezli civili. Komande dva bataljona ukrajinske armije iskoristile su taj period da pošalju parlamentarce i zatraže slobodan izlaz iz okruženja.
- Odbili smo ih. Poslali su nam dvojicu potporučnika. Komandiri vodova ne mogu da predstavljaju bataljone - rekao je izvor iz komande Treće brigade Armije Novorosije.

Isa Munajev najavio je odlazak u Debaljcevo i ubijen je dva dana kasnije, a Kadirov za to optužuje Ameriku.

- Njegovo ubistvo po nalogu ukrajinskog (SBU) i agenata CIA organizovali su Adam Osmajev i Amin Okujev, jer je postao smetnja njihovim ciljevima. Munajev nikada nije bio ratnik i muškarac. Može li Čečen da ostavi svog komandanta u boju? A Munajev je pobegao iz Groznog i ostavio svog predsednika - rekao je Kadirov i pozvao Čečence koji ratuju na strani Kijeva da se vrate kući.

Razvoj događaja mogao bi Kadirovu da da za pravo.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 17:46
Pa ljudi!Je li to moguće!Zar miroljibiva CIA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online