Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 05.02.2015.
10:38
B. B. - I. K. A

Nemačka da plati 4.000 milijardi evra

Deputati ruske Dume formiraju radnu grupu za procenu štete koju je Nemačka nanela Sovjetskom Savezu u Drugom svetskom ratu. Sumu za koju se pretpostavlja da će iznositi oko 4.000 milijardu evra nameravaju da naplate od Berlina kao reparaciju.

Fonet/AP
Pravda ne zastareva: Deputati ruske Dume

Deputat Mihail Degtjarov objašnjava da Nemačka nije platila gotovo ništa SSSR.

- Po dogovoru na Jalti (samit Josifa Staljina, Vinstona Čerčila i Frenklina Ruzvelta 1945), SSSR je zaplenio neke nemačke aktive, većinom nameštaj, odeću i industrijske mašine koji su ionako bile ratni plen. Posle rata s Istočnom Nemačkom bio je zaključen sporazum o obustavljanju naplate reparacija, ali sa Zapadnom, a danas ujedinjenom Nemačkom to nije slučaj. Osim toga, Nemačka je nastavila da nanosi štetu Rusiji kroz sankcije EU - kaže Degtjarov.

On objašnjava da je SSSR zaplenio stvari u Nemačkoj i koristio rad ratnih zarobljenika u obnovi u vrednosti oko 16 milijardi dolara. Međutim, šteta naneta SSSR u ratu iznosi oko 30 odsto nacionalnog bogatstva.

Merkelova opet preti

Nemački magazin "Fokus" navodi da je inicijativa ruskih deputata reakcija na sankcije EU i Amerike.
- Nemački kancelar Angela Merkel insistirala je na diplomatskom rešenju konflikta u Ukrajini. Kako je još naglasila, Nemačka neće Ukrajini liferovati oružje. Međutim, zapretila je novim sankcijama ukoliko se situacija pogorša - navodi "Fokus".

U Sovjetskom Savezu Nemci i njihovi sateliti srušili su 1710 gradskih naselja i oko 70.000 sela, 32.000 industrijskih preduzeća, a uništeno je i oko 100.000 sovhoza i solhoza.

Materijalna šteta procenjena je na oko 600 milijardi tadašnjih dolara. Pri tom, Nemačka je isplatila reparacije čak i zemljama koje nisu učestvovale u ratu, kao Izraelu na primer, koji je dobio oko 100 milijardi maraka.

- Nemačka je isplatila kompenzaciju za šest miliona žrtava holokausta, ali ignoriše 27 miliona ubijenih sovjetskih građana, od toga 18 miliona civila. Mislim da će visina utvrđene štete da iznosi oko 4.000 milijardi evra. Nadamo se da će u našu radnu grupu da se uključe i predstavnici ostalih bivših sovjetskih republika - kaže Degtjarov.

Ruski eksperti smatraju da je nerealno očekivati da Nemačka plati odštetu.

Admiral Vladimir Komojedov, predsednika Komiteta Dume za odbranu, kaže da je ipak neophodno da se izračuna šteta.

- Nisu tajna demografske procene da bi bez gubitaka u ljudima Rusija sada imala 300 do 400 miliona stanovnika (procena za 2015. oko 146.3 miliona), a nivo ekonomije bio bi potpuno drugačiji. Zato je delatnost radne grupe neophodna. Međutim, isplata reparacija moguća je samo po međudržavnom sporazumu, ali je verovatnoća da se to dogodi posle 70 godina mala - kaže admiral Komojedov.

Sergej Fokin, profesor Fakulteta nacionalne bezbednosti, takođe smatra da je potrebno da se svet podseti na zlo koje je Nemačka nanela.

- Posebno stoga što je 1946/1947. SSSR slao žitarice da nahrani ratom razrušenu Nemačku. I to je uradio na račun svojih gladnih ljudi, kojih tih godina nije bilo malo. Frau Merkel, koja tako silovito ratuje za nove sankcije Rusiji, možda se ne bi ni rodila bez te pomoći pobednika pobeđenim - kaže profesor Fokin.

Berlin dužan Grčkoj

Novi grčki premijer Aleksis Cipras već je najavio mogućnost da zatraži ratne reparacije od Nemačke. To pitanje nije regulisano, a Nemačka čak nije vratila Grcima kredit od 476 miliona rajhsmaraka za pokriće "okupacionih troškova". Naime, Nemačka je 1942. prinudila Nacionalnu banku Grčke da preda taj iznos. Ukupnu ratnu štetu Grčka procenjuje na 162 milijarde evra. Nemačka je saopštila da nema nameru ništa da plati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 10:43
Да плати, него шта!!!
Četvrtak 05.02.2015. 11:26
hitlerovica će ostati i bez najlon gaća..xe,xe
Četvrtak 05.02.2015. 12:27
Sankcije uveliko deluju, nema se para, pa Rusi sada izmišljaju neki novac koji su im drugi dužni. Jadno. A Rusija bi danas imala 300 do 400 miliona stanovnika da su Rusi nakon WW2 pravili više dece i da nisu imali silne Gulage. Prošlo je 70 godina od kraja Drugog Svetskog Rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online