Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.02.2015.
15:17 >> 16:36h
Beta, Srna A

SAD: Rusijo, angažuj se oko primirja u Ukrajini!

SAD ne traže konflikt sa Rusijom i zalažu se za mirno rešenje ukrajinskog sukoba, koji je izazvao i najdublje narušavanje odnosa Moskve i Zapada od Hladnog rata, izjavio je u Kijevu državni sekretar SAD Džon Keri.

Beta/AP/E. L.
Keri (levo) i Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare

- SAD ne žele sukob sa Rusijom. Niko to ne želi. Ni ukrajinski predsednik Porošenko, ni SAD, ni Evropljani - rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu.

Keri je poručio i da Rusija treba da se "hitno angažuje" za postizanje primirja na istoku Ukrajine, gde podrzava separatiste.

- Rusija treba odmah da uloži napore za postizanje stvarnog prekida vatre, koji neće biti samo na papiru, već uz konkretne akcije - kazao je on.

Američki zvaničnik je ocenio da je "ruska agresija" na istoku Ukrajine najveća pretnja za Kijev.

U oružanim sukobima na istoku Ukrajine za deset meseci poginulo je više od 5.300 ljudi.

- Naš izbor je diplomatija - rekao je Keri i pozvao Rusiju da pokaže posvećenost mirnom rešenju sukoba tako što će obustaviti vojnu podršku separatistima i uložiti napor da oni pristanu na pregovore.

Keri je naglasio da je neophodno uspostavljanje pravog prekida vatre, koje neće biti samo na papiru, već će biti praćeno određenim akcijama.

- Želimo diplomatsko rešenje ali ne mogu se ignorisati tenkovi, koji prelaze granicu iz Rusije - naglasio je Keri.

Stižu i Merkel o Oland

Kasnije tokom dana u Kijevu se očekuje dolazak njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Oland je izjavio da će on i Merkelova "predložiti novo rešenje sukoba zasnovano na teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Prema njegovim riječima, o planu će danas razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, a sutra u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da "diplomatija ne može trajati doveka".

Tokom konferencije za novinare Keri nije pomenuo mogućnost da SAD snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 15:35
Трла баба лан, да јој прође дан. Ко о чему, баба о уштипцима.
Četvrtak 05.02.2015. 17:47
Pa vi ste se već angažovali:pa ništa od primirja.Ne slušaju vas vaši f a š i s t i č k i podanici već guraju i učitelje koje ste im poslali na front.E kako to može kako se to sme?
Četvrtak 05.02.2015. 21:10
Ako neces , dolazi Nato !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online