Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 10.02.2015.
11:40
I. K. A

Rusi opkolili i Hrvate

Armija Novorosije saopštila je da je u ponedeljak u 9.25 sati po moskovskom vremenu zauzela selo Logvinovo, na autoputu koji je predstavljao jedinu vezu opkoljenih snaga kijevske hunte u Debaljcevu sa glavninom.

Time je u kotlu potpuno zatvoreno oko 9.000 vojnika, a procenjuje se da je među njima 2.200 najamnika, Amerikanaca, Poljaka, Belgijanaca, Britanaca, Francuza, Izraelaca i - Hrvata!

Reuters
Nema izlaza: Oklopne jedinice Novorusije

Logvinovo je seoce od petnaestak domaćinstava, a prve kuće udaljene su oko 50 metara od autoputa. Armija Novorosije odmah je pristupila utvrđivanju zauzetih položaja u iščekivanju očajničkog pokušaja opkoljenih da probiju obruč.

Zamenik ministra Odbrane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin, saopštio je da su presretnuti razgovori radio vezom opkoljenih na engleskom, poljskom, francuskom i flamanskom jeziku. On je rekao da ne raspolaže ličnim stvarima i dokumentima najamnika iz tih zemalja. Međutim, pošto je debaljcevski kotao potpuno zatvoren, očekuju se i takvi dokazi prisustva stranih najamnika.

Prodor iza leđa

Na internetu je čak objavljena fotografija ruskih boraca gotovo u samom centru Debaljceva, ali se pretpostavlja da je reč o izviđačkoj grupi. Takođe su se ukrajinske jedinice bez borbe povukle sa prilaza važnom selu Krasnij Pahar na spoljnom zidu kotla.

Trupe NATO

Oko Debaljceva već su se predavali ukrajinski vojnici. Mnogi od njih prešli su u redove Armije Novorosije i predočili podatke o opkoljenim ukrajinskim snagama. Već su formirane tri čete od zarobljenika na tom delu ratišta.

Izveštači sa terena navode povezani sa komandirima ruskih jedinica navode da su u ukrajinskim redovima ne samo plaćenici, već i pripadnici regularnih trupa zemalja NATO. Izveštači su Basurinov spisak najamnika proširili na Izraelce i Hrvate.

Pretpostavlja se da je deo najamnika pobegao iz Debaljceva tokom jednodnevnog primirja prošle nedelje koje je ugovoreno radi evakuacije civila. Međutim, građane su Ukrajinci sprečavali da uđu u autobuse, pa se smatra da su većinu od 700 evakuisanih činili najamnici, visoki oficiri i nacisti desnog sektora koje je za bekstvo optužio ukrajinski poslanik Taras Pastuh.

Bekstvo bez borbe

U ponedeljak je tokom prve polovine dana ukrajinski front oko Debaljceva pokazivao znake kolebanja. Andrej Caplijenko, novinar ukrajinske televizije, saopštio je da su tenkovi i oklopna vozila Armije Novorosije izašli na autoput kod Logvinova i vatrom sprečili kolonu tehnike da prođe. On je ocenio da nastupa katastrofa ako se Rusi utvrde u Logvinovu. Njegov kolega Jurij Butusov kaže da je reč o krupnoj ruskoj jedinici.

- Posle zauzimanja Ugljegorska i Kalinovke autoput je bio na dohvat ruke Rusima. Njihove diverziono-izviđačke grupe već su izlazile na trasu sa obe strane. Ali ovog puta to je jedinica prve linije pojačana tenkovima - piše Butusov.

Istovremeno, stigla je informacija da su jedinice kijevske hunte bez boja napustile sela Graznoje i Aleksandrovskoje, raspoložena između sedam kilometara udaljenih Ugljegorska i Debaljceva. Time je stvorena pretnja da se Debaljcevski kotao preseče na dva dela.

Artiljerija čeka kontranapad

Komandir ruske jedinice saopštio je da je Debaljcevski kotao zvanično zatvoren.

-Zauzeli smo Logvinovo i dva brda oko mesta, kao i još nekoliko sela. Veoma smo suzili kotao. Sada moramo da odbijemo napade sa spoljne strane kotla iz Svetlodarska (Ukrajinci imaju u rezervi dve taktičke grupe sa po pešadijskim, tenkovskim i mehanizovanim bataljonom i mešovitom grupom artiljerije). Našim snagama izdato je naređenje da obustave nastupanje i utvrde se za odbranu. Opet nastupa vreme za rad artiljerije. Mi ćemo da kuvamo naciste u kotlu, ali još nije vreme za radovanje. Vikaćemo "ura" kada u kotlu više ne bude ni jednog ukrajinskog vojnika - rekao je komandir i dodao da su na drugoj strani kotla snage kijevske hunte gotovo izbačene iz Černuhina, gde kontrolišu još tri ulice i izvišicu na zapadnoj strani mesta.

U Černuhinu su uglavnom najamnici.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 11:52
Kad se uporede brojke o stranim placenicima i raznoraznim naccistickim istomisljenicima krvata-siftara-belgijanaca-nemaca-engleza itd....amerikanaca..........Svi su oni u identicnom sastavu ko kad nas kad su napadali Srbe 90-tih, taput nam dodjose Braca Ruska u pomoc..........Nas i Rusa 500 miliona..........Rusi su nas zaduzili.............. Ruska Braco......Srbi su u potpunom Ratnom Spremu..........Samo cekamo komandu i dolaze milione.......!!!!!!!!!!!
Utorak 10.02.2015. 13:32
А сад листање понаособ...име презиме и одакле долази Обнародовати све, до последњег.
Utorak 10.02.2015. 15:08
Pa zar da opkole hrabre borce Hrvate veterane oluje i njihove saborce iz site operacije.Ne verujem u tu priču.Pa to su dokazani junaci,jest u u bija,nju žene,dece i staraca,nebaoružanih civila,ali ipak su junački u,bi,jali pomenute.Hrvati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online