Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.02.2015.
09:30
Lj. I. A

SAD opet šalju i trupe u Irak

Američki predsednik Barak Obama juče je u Kongres uputio predlog u kojem traži produženje trogodišnjeg roka za upotrebu armije protiv Islamske države, ali ovoga puta traži i dozvolu za "slanje ograničenog kontigenta kopnenih snaga".

Reuters
Kralj Abdulah udara na islamiste

Zanimljivo je da se od Kongresa jedino traži da rok operacije vremenski ograniči, ali ne i da geografski ograniči delovanje američke armije. Naime, vojska SAD sada protiv ISIS deluje u Iraku i Siriji, ali kako ova teroristička grupa ima pristalica i u drugim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, nije isključeno da se i na drugim mestima pojave američki vojnici u ratu protiv takozvane Islamske države koja je istinski transnacionalna organizacija.

Navodno, kopnene snage bi se koristile za akcije traganja i spasavanja, kao i za obaveštajne operacije, ali se ne očekuje nekakva tradicionalna kopnena invazija. Neki republikanski senatori, poput Džona Mekejna koji predsedava Komitetom za oružane snage, protive se ograničavanju ratnih komandanata u ratu i smatraju da im treba omogućiti "ono što će im pomoći u ostvarivanju ratnih ciljeva".

Lična osveta kralja

Otkako je ISIS objavio varvarski snimak koji prikazuje kako jordanskog pilota Moaza al Kasasbeha pale živog, jordanski kralj Abdullah Drugi rekao je kako će se "lično osvetiti i najavio uključivanje u borbu protiv radikalnih islamista".

Neki još agresivniji kongresmeni traže da Kongres ovlasti predsednika da armiju koristi i u ratu protiv sirijske armije pod kontrolom Bašara al Asada, ali Obama to ne želi jer, ma koliko Asad bio neprijatelj Amerike, on je na terenu "tihi saveznik" u borbi protiv zajedničkog neprijatelja u Islamskoj državi.

Demokrate, s druge strane, brinu da Bela kuća polako klizi u novi dugi kopneni rat na Bliskom istoku.
- Mislim da će dozvola Kongresa biti izgovor budućem predsedniku (izbori su sledeće godine) da pošalje velike kopnene snage - rekao je senator Kris Marfi.

U međuvremenu, Jordanu je prekipelo i kralj Abdulah je uveliko u osvetničkoj vojnoj misiji, posle spaljivanja jordanskog pilota kojeg su pripadnici Islamske države oborili i zarobili.

Jordan je rasporedio desetine hiljada vojnika u blizini iračke granice. Zasad je njihov zadatak da spreče prelivanje islamista u Jordan, ali posmatrači prilika ne isključuju ni kopnenu invaziju, ukoliko to odobri iračka vlada.

S druge strane granice, vođa koalicije protiv Islamske države vođene Amerikom, penzionisani general Džon Alen rekao je kratko za jordansku novinsku agenciju "Petra" kako će 'na iračkom tlu biti velika kontraofanziva'.

- Koalicione snage podupreće ofanzivu protiv Islamske države predvođenu Irakom - dodao je Alen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online