Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.02.2015.
17:52
Beta, mondo.rs, blic.rs, Srna A

Teroristički napad u Danskoj: Jedna osoba ubijena, ranjena 3 policajca

Jedna osoba je ubijena, a trojica policajaca su ranjena u pucnjavi na skupu o slobodi izražavanja u kafeu u centru Kopenhagena. Skup je organizovao kontroverzni karikaturista Lars Vilks, koji je crtao proroka Muhameda. Kako je saopštila bezbednosna služba Danske, pucnjava je najverovatnije bila teroristički napad.

Beta/AP/Polfoto/M. T. K.
Policija i Hitna pomoć na msetu nesreće: Nekoliko ljudi je ranjeno u pucnjavi

- Okolnosti u vezi sa pucnjavom "nagoveštvaju da govorimo o terorističkom napadu - navodi se u saopštenju.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad. Predstavnik Policije Kopenhagena potvrdio je da je jedan civil ubijen, dok su trojica policajaca ranjena.

I danski premijer Hele Torning Šmit ocenila je pucnjavu kao teroristički čin.

- Danska je danas bila na meti ciničnog napada. Postoje dokazi da je pucnjava bila politički napad i samim tim teroristički čin", navela je Šmitova u saopštenju. Ona je dodala da je policija pokrenula istragu.

Dva maskirana napadača odevena u crno otvorila su paljbu iz automatskog oružja na kafe Kulturnog centra "Krutonden", gde su u debati učestvovali švedski karikaturista Lars Vilks i ambasador Francuske u Danskoj, Fransoa Zimre, koji nisu povređeni u napadu.

Svetske agencije ranije su javile da su tri policajca ranjena na ulici u pokušaju da zaštite prolaznike.

Francuski ambasador u Kopenhagenu Fransoa Zimre, koji je bio na skupu, izjavio je da je neko pucao spolja i ocenio da je namera napadača bila ista kao namera terorista koji su 7. januara u pariskom satiričnom listu "Šarli Ebdo" ubili 12 ljudi.

Beta/AP/Polfoto/B. L./File
KOntroverzni karikaturista Lars Vilks koji je organizovao skup u Kopenhagenu

- Pucali su na nas spolja. Imali su istu nameru kao sa Šarlijem Ebdoom, ali nisu uspeli da uđu (u kafe) - rekao je Zimre.

- Mislim da je bilo 50 hitaca, ali policajci navode broj od 200. Neki meci su prošli kroz vrata i svi smo legli na pod - dodao je francuski ambasador.

Kanal TV2 navodi da je na izlogu kafea u glavnom danskom gradu 30 rupa od metaka i da su najmanje dve osobe odnete na nosilima, od kojih je jedan policajac.

Danska policija je saopštila da su osumnjičeni za napad pobegli automobilom sa mesta nesreće, prenosi Rojters. Ne zna se da li je ovaj napad povezan sa terorizmom.

U trenutku pucnjave, u kafeu je bio u toku skup pod nazivom "Umetnost, bogohuljenje i sloboda izražavanja".

Taj skup je organizovao švedski umetnik Lars Vilks koji je dobio niz pretnji zbog crtanja karikatura proroka Muhameda 2007. godine. Od kada je nacrtao tu karikaturu živi pod nadzorom obezbeđenja, a i na putovanja ide sa policijskom zaštitom.

Francuski ministar na putu za Kopenhagen

O današnjem napadu obavešten je francuski predsednik Fransoa Oland, koji je najavio da će u Kopenhagen što pre otputovati ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. Oland je izjavio saučešće danskom premijeru Hele Torning Šmitu, a ovaj, kako je rekao teroristički napad, osudio je i šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Vilks je bio na skupu u kafeu, ali nije ranjen. Kafe "Krutenden" (Krudttoenden) u Kopenhagenu najviše je poznat po priređivanju džez koncerata.

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 21:44
Moguce da nisu bili zadoviljni sa uslugom kafica, bila im skupa kafa.
Subota 14.02.2015. 18:18
Po uzoru na Rusiju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online