Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.02.2015.
16:59
Srna A

Orban: Nećemo preprodavati ruski gas Ukrajini

Mađarska neće preprodavati ruski gas Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, prenosi danas američki poslovni portal "Blumberg".

Beta/AP/I.L.
Neće podržati inicijativu EU za stvaranje energetske unije: Viktor Orban

Mađarski premijer rekao je da Budimpešta, inače, neće podržati inicijativu Evropske unije za stvaranje specifične energetske unije.

- Planom je predviđeno učešće EU u bilateralnim odnosima. Za nas, to je odustajanje od suvereniteta - naglasio je Orban.

On je naglasio da će Mađarska potpisati novi ugovor sa "Gaspromom", kojim će biti dogovoreno dopremanje ruskog gasa u narednih pet godina, pri čemu je "Gasprom" izrazio spremnost da poveća skladišne količine gasa u Mađarskoj.

Mađarska trenutno plaća 260 dolara za 1.000 kubnih metara gasa dok je u Evropi prosečna cena 270 dolara.

Izvor iz "Gasproma" rekao je ruskoj agenciji TASS da su pregovori o produženju ugovora "Gasproma" sa Mađarskom u početnoj fazi i da će biti uzete u obzir želje obe strane te parametri koji su usaglašeni sa predsednikom Vladimirom Putinom tokom njegove nedavne posete Budimpešti.

Ukrajina očekuje povećan uvoz gasa iz Mađarske

Kompanija Ukrtransgas, operater ukrajinske mreže za transport gasa, očekuje, međutim, povećanje isporuka gasa iz Mađarske, sa pet miliona, na 5,5 miliona kubnih metara dnevno, rekao je agenciji Ria novosti šef odeljenja za odnose s javnošću Maksim Beljavski.

Sada iz Mađarske svakog sata u Ukrajinu ulazi više od 200.000 kubnih metara gasa. Prema operativnim informacija od sutrašnjeg dana se očekuje povećanje isporuka za 500.000 kubnih metara dnevno, kazao je Beljavski.

Ukrtransgas je ranije saopštio da je Ukrajina prošle godine iz Evrope uvezla 5,1 milijardu kubnih metara gasa, što je 59 odsto više nego godinu dana ranije. Rast je ostvaren najviše zahvaljujući reverzibilnim isporukama iz Slovačke, odakle je stiglo 3,6 milijardi kubnih metara. Iz Poljske i Mađarske uvezeno je 0,9, odnosno 0,6 milijardi kubnih metara.

Pri tome je uvoz iz Rusije smanjen 1,8 puta, na 14,5 milijardi kubnih metara, jer ruski gas tokom prošle godine nije isporučivan Ukrajini skoro šest meseci.

Gasprom je 16. juna preveo Naftogas na avansno plaćenje zbog dugova, a isporuke su obnovljene tek 9. decembra. Tome su prethodili dugotrajni pregovori uz učešće Evropske komisije, na osnovu kojih je ukrajinska kompanija platila deo duga za ranije isporučeni gas i počela da plaća unapred nove isporuke.

Gasprom trenutno isporučuje Ukrajini 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je danas novinarim direktor te kompanije Aleksej Miler.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.02.2015. 17:15
Nemote.Prodajte ga nama.Ali morate crnim kanalima.jer naša vllast ne želi ruski gas.Njima će u njihove kuće ameri doneti gas,a uskoro će im trbati i gas-maske.
Četvrtak 19.02.2015. 18:01
Лако је Орбану јер је већ у вражијој ЕУ.Они вриште,а Он их не чује.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online