Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
10:39 >> 11:49h
Tanjug, Srna A

Obustava letova na Islandu, Finskoj, Švedskoj...

Iako je vulkan Ejaflatlajokul počeo da se smiruje, islandski aerodromi su zatvoreni po prvi put zbog promene pravca vetra. Takođe, novi oblak vulkanskog pepela sa Islanda stigao je do Skandinavije, pa je vazdušni prostor iznad delova Norveške, Švedske i Finske ponovo zatvoren.

Međunarodni aerodrom u Rejkjaviku zatvoren je zbog oblaka pepela sa vulkana Ejaflatlajokul, javio je AFP, pozivajući se na Upravu islandskog aerodroma "Isavia".


"Aerodromi u Rejkjaviku i Keflaviku su zatvoreni do 12 časova, a možda i duže", izjavio je portparol "Isavia".


On je dodao da se ova zabrana se ne odnosi na aerodrome u južnom i zapadnom delu ostrva.


Oblak pepela iz vulkana Ejaflatlajokul kreće se ka istoku.


"Izgleda da će oblak stići do aerodroma u Keflaviku koji će, takođe, biti zatvoren", izjavio je Hjordis Gudmundsdotir, portparol Islanske uprave civilne avijacije.
Aktivnost islandskog vulkana Ejafjoel u četvrtak je neznatno pojačana, ali je visina oblaka manja od 3.000 metara, izjavili su stručnjaci.

Bez vulkanskog pepela nad Evropom

 

Evropska agencija za aviosaobraćaj je saopštila da je vazdušni prostor nad kontinentom gotovo sasvim oslobođen od vulkanskog praha koji je prošle sedmice poremetio letenje. U saopštenju Evrokontrole, koje prenosi AP, kaže se da je oblak vulkanskog pepela ograničen na oblast između Islanda i severnog dela Škotske te se očekuje da će letovi širom Evrope danas biti potpuno normalizovani. Lete čak i avioni između Severne Amerike i Evrope, koji koriste rute između Islanda i Škotske, jer koriste visine iznad 9.000 metara dok oblak vulkanskog pepela lebdi niže od 6.000 metara.

"Generalno, postoji tendencija da se aktivnost postepeno pojačava. Ispod površine se dešava ključanje, ali to nije vidljivo kao ranije. To je zbog činjenice da se glečer oko kratera otopio", izjavila je juče Steinum Jakobsdotir geolog sa Univerziteta Islanda.

Nakon jednonedeljnog zastoja zbog erupcije islandskog vulkana Ejafjol aviosaobrćaj u Evropi se od juče odvija gotovo normalno, ali još traje polemika o šteti koju su pretpjele kompanije i putnici blokirani na aerodrmomima.

Evropska agencija za aviosaobraćaj - Evrokontrol saopštila je u u četvrtak obavljeno od 28.000 do 29.000 letova, što predstavlja uobičajen broj za Evropu.

Zbog ogromnog oblaka pepela iz islandskog vulkana, aviosaobraćaj u Evropi prošle nedelje je obustavljen, ali je većina letova sada ponovo uvedena.

Sam Island, koji je uspeo da izbegne haos sa kojim se suočavao ostatak Evrope, tek sada je primoran da zatvara aerodrome.

Erupcija vulkana, koji se nalazi oko 120 kilometara jugoistočno od glavnog grada Islanda Rejkjavika, traje već devet dana, a snažno podrhtavanje tla ne prestaje.

Seizmolog Brindis Brandsdotir je izjavila da potresi mogu ukazivati na to da se lava skuplja unutar kratera. "Lava ne može nigde da ode. Ona ne može da curi iz kratera, već mora da se akumulira u njemu", kazala je ona agenciji Rojters.

Profesor vulkanologije na univerzitetu Lids u Engleskoj Jirgen Nojberg misli da bi vulkan mogao da se smiri. "U ovom trenutku nema indikacija da postoji rizik od veće erupcije", rekao je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online