Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.02.2015.
14:13 >> 16:37h
Tanjug A

Sastanak o Ukrajini: Ministri zahtevaju prekid vatre i povlačenje teške artiljerije

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke pozvali su danas na striktnu primenu sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, prenose agencije.

Reuters
Ministri spoljnih poslova Francuske i Rusije: Loran Fabijus i Sergej Lavrov

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, upućen je poziv sukobljenim stranama da "započnu sa potpunim prekidom vatre i kompletnim povlačenjem teškog naoružanja".

Oni su se, tokom tročasovnog sastanka u Parizu, takođe saglasili da je u tom području potrebno ojačati posmatračku misiju OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju se od strana traži i da posmatračima omoguće pristup oblastima pod svojom kontrolom i da sa njima sarađuju u verifikaciji povlačenja teškog naoružanja.

To je bio prvi susret ministara inostranih poslova "normandijskog kvarteta" nakon što su lideri te četiri zemlje postigli sporazum u Minsku 12. februara.

Odlukom iz beloruske prestonice dogovoren je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i ustavna reforma koja će uzeti u obzir legitimna prava stanovništva Donbasa, na istoku Ukrajine. Dogovor je stupio na snagu 15. februara..

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer ocenio je da je primirje u Ukrajini "veoma značajno" smanjilo nivo razmene vatre između ukrajinskih i pro-ruskih snaga, mada je nasilje i dalje prisutno i ono mora da se okonča.

Zanijer je potvrdio grupi novinara da su posmatrači OEBS-a u Ukrajini prijavili veliki broj prekršaja primirja na jugu i neke ograničene incidente oko grada Debaljceva koji su, prošle nedelje, zauzele proruske snage suprotno proglašenom prekidu vatre.

Razmene vatre ima i oko aerodroma u Donjecku koji drže "separatisti" od januara, prenela je agencija AFP.

Britanska agencija Rojters navodi da Kijev i njegovi saveznici sa Zapada pokušavaju da utvrde da li će se "prorusi sada zaustaviti ili će nastaviti da napreduju dublje u teritoriju koju Kremlj naziva ''Novorusija''", više od nedelju dana pošto su "pobunjenici koje podržava Moskva ignorisali mirovni sporazum i zauzeli jedan strateški grad".

Istovremeno ukrajinska vojska saopštava da ne može da počne sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije fronta, jer proruske snage "nisu prestale da napadaju vladine položaje".

POVEZANE VESTI

Utorak 24.02.2015. 18:51
Administratore zbog brisanja normalnih komentara, (ne samo mojih),............je`bo ti vucic i ma`ter i oca, posto je pe`der, a i ti njemu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online