Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 25.02.2015.
13:27
Tanjug A

NATO mašinerija na 300 metara od Rusije

Članica NATO saveza Estonija održala je vojnu paradu u pograničnom gradu Narvi, na samo 300 metara od granice s Rusijom, javila je Raša tudej, navodeći da je Talin dugogodišnji kritičar Moskve koju optužuje da vodi agresivnu politiku prema baltičkim zemljama.

Reuters
Holandski vojnici uz rusku granicu

Parada je održana u utorak povodom Dana nezavisnosti Estonije. Predvodio ju je glavnokomandujući, general potpukovnik Riho Teras, dok je smotru vojske izvršio predsednik države Tomas Hendrik Ilves.

Na smotri je prikazano više od 140 komada teškog naoružanja NATO, među kojima i četiri američka oklopna vozila M1126 Strajker. Druga NATO država, Holandija, pokazala je četiri švedska, kombinovana borbena vozila Stridsfordon 90.

Estonija je pokazala svoje haubice, protivtenkovsko i protivvazdušno oružje, oklopna vozila i ostalo teško naoružanje. Na paradi je učestvovalo više od 1.400 vojnika.

Kako navodi RT, parada je očigledan prkos Estonije prema svom istočnom susedu Rusiji, koju optužuje za vođenje agresivne politike na istoku Evrope. Estonska vlada je među nekoliko koje optužuju Rusiju da vodi tajni rat protiv Ukrajine naoružavajući i šaljući vojnike u pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Moskva, navodi RT, odbacuje te optužbe i ističe da se sadašnja vlada u Kijevu otuđila od sopstvenog naroda na istoku zemlje i započela građanski rat, umesto da kroz dijalog razreši razlike.

NATO je, navodi RT, iskoristio ukrajinski konflikt kao priliku za zagovaranje gomilanja vojnih snaga na istoku Evrope, navodno za odvraćanje ruske agresije. Tri baltičke zemlje, Estonije, Letonija i Litvanija, su najveći zagovornici takve politike.

Rusija to vidi kao još jedan dokaz da je NATO antiruski vojni blok koji je počeo da se širi prema ruskoj granici i preti nacionalnoj bezbednosti Rusije, preneo je RT. S druge strane, vlada Estonije zastupa pravo da na svojoj teritoriji održava manevre kakve god hoće.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.02.2015. 15:47
Берингов мореуз је граница Русије и Северне Америке .У Руским градовима Уелен и Анадар су Руске нуклеарне ракете.Уелен је само 35 km удаљен од Северне Америке .У Русији Сунце не залази .Само један испаљен метак на Русију одмах оде Северна Америка у прах и пепео .
Sreda 25.02.2015. 14:56
Jao kao da je ceo NATO paradirao,kad ono Estonija.E smešni ste do bola.
Sreda 25.02.2015. 20:19
Od Azarbejdjana do severa Norveske - Nato , aSibir je ionako kineski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online