Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 27.02.2015.
22:52
sputniknews A

Rusija i Kina nameravaju da potisnu "veliku trojku“

Nova rusko-kinesko-američka agencija za rejting "Universal Credit Rating Group" (UCRG) počeće s radom na leto 2015. godine, saopštio je generalni direktor kompanije "Rus-Rejting“ Aleksandar Zajcev.

Reuters
Rusija i Kina planiraju da promene svetsku finansijsku mapu

Po rečima Zajceva, UCRG planira da dobije licencu u Rusiji u najskorije vreme. To će omogućiti da se prvi rejtinzi ruskim i kineskim kompanijama dodele do kraja prvog polugođa.

Podsetićemo, UCRG je osnovan u junu 2013. godine na inicijativu kineske agencije za rejting „Dagong Global Credit Rating“ američke „Egan-Jones ratings“ i ruske „Rus-Rejting“. Na čelu nadzornog saveta nove agencije nalazi se bivši francuski premijer Dominik de Vilpen. Glavni princip UCRG je neangažovanost, neafiliranost s bilo kojom državom, s bilo kojom korporacijom. Po mišljenju rukovodioca „Dagong-a“ Guana Đančuna „velika trojka“ – „Moody's“, „Standard & Poor's“ i „Fіtch“ je previše politizovana i ne može da izrazi svoje nepristrasno i nezavisno mišljenje.

 -Međunarodne agencije za rejting su nedavno smanjile kreditni rejting Rusije. Svesni smo da na kreditnu sposobnost Rusije u izvesnoj meri mogu uticati sankcije koje su uvele SAD i niz evropskih zemalja. Međutim, ne vidimo bilo kakve značajne promene u delu izvora za izmirenje duga i kreditne sposobnosti Centralne banke. Zato smo suvereni rejting Rusije ostavili bez promena.-

Guan Đančun je podsetio da je „Dagong“ Rusiji dodelio suvereni rejting na nivou „A“ sa stabilnom prognozom. A po mišljenju kineske agencije, rejting „A“ s negativnom prognozom zaslužile su SAD. Šef najveće kineske agencije za rejting naveo je još jedan primer političke agnažovanosti „velike trojke“.

Gaspromu maksimalan kreditni rejting

"Dagong“ je „Gaspromu“ dodelio kreditni rejting "AAA“. Radi se o tome da je ruski gasni gigant ostvario izvanredne rezultate u poređenju sa sličnim svetskim kompanijama. Po većini finansijskih pokazatelja "Gasprom“ se nalazi ili na prvom mestu, ili spada u deset vodećih gasnih kompanija. Agencije „velike trojke“ su smanjile rejting "Gasproma“ zbog smanjenja rejtinga same Rusije. Logika je sledeća: kompanija ne može imati kreditni rejting viši od suverenog rejtinga zemlje. U stvari, to je pogrešan pristup, zato što je kreditna sposobnost zemlje retko povezana s finansijskim stanjem bilo koje kompanije.

Upravo zato partneri žele da osnuju globalnog procenjivača koji će biti u stanju, kako se nadaju, da potisne "veliku trojku“. Evo mišljenja generalnog direktora „Rus-rejtinga“ Aleksandra Zajceva:

- Osećamo veliku zainteresovanost, kako ruskih, tako i stranih emitenata. Poslednji su skloniji tome da rejtinge treba da daje nezavisna agencija, koja nije povezana ni s jednom državom ili kompanijom. U tome je principijelna razlika od ’velike trojke‘. U sastav UCRG će ući pedesetak agencija za rejting iz različitih zemalja, koje će takođe imati status osnivača. U suštini, to će biti kompanija koja pripada celoj svetskoj zajednici-

Još jedna novina je u tome što će se prilikom procenjivanja UCRG radi veće objektivnosti koristiti sve opštepoznate metode za izračunavanje rejtinga.

POVEZANE VESTI

Subota 28.02.2015. 07:48
Tako treba , isterajte sve dolare sa tržišta ionako vrede malo više od tapeta.
Subota 28.02.2015. 00:01
Kinezi...mozete samo da pravite kopije iPhona, nikad original...NIKAD!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online