Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 01.03.2015.
20:14
Srna A

Ukrajinski poslanik uhapšen u Moskvi

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko, koji je uhapšen danas u Moskvi uoči komemorativne šetnje povodom ubistva ruskog opozicionara Borisa Njemcova, saslušan je zbog sumnje da je umešan u podmetanje požara u Odesi u maju prošle godine. On je posle saslušanja pušten iz pritvora.

Jutjub
Uhapšeni Aleksej u ukrajinskom parlamentu

Ruski istražni odbor saopštio je da je Gončarenko uhapšen jer "nije hteo da sarađuje s policijom" i dodao da je saslušan zbog "napada na jednog ruskog građanina posle tragičnih događaja u Odesi".

Najmanje 40 osoba poginulo je Odesi u maju 2014. u požaru u jednoj zgradi koji je buknuo u vreme sukoba proruskih demonstranata i pristalica vlasti u Kijevu.

RIA Novosti navodi da je Gončarenko poznat po tome što je učestvovao u događajima u Odesi, kada je u paljenju zgrade Doma sindikata poginulo na desetine aktivista "Antimajdana".

Udruženje "Antimajdan" iznelo je tvrdnju da je Gončarenko neposredno učestvovao u događajima u kojima je poginulo 48 osoba.

Ukrajinske agencije, međutim, prenose izjavu savetnika ministra policije Ukrajine i poslanika Antona Geraščenka da Gončarenko, kako tvrdi, nije imao nikakve veze sa prošlogodišnjim događajima u Odesi, kao i da su svi poginuli bili građani Ukrajine.

Gončarenko je ranije danas na "Fejsbuku" napisao da je uhapšen i naveo da je nosio majicu s likom ubijenog Njemcova i natpisom "Heroji ne umiru".

"Ukrajinski poslanici imaju diplomatski imunitet i hapšenje Gončarenka predstavlja kršenje međunarodnog prava", izjavio je predsednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Grojsman.

Aleksej Gončarenko napustio je stanicu milicije u Moskvi, javila je RIA Novosti, dok je ukrajinska agencija Ukrinform prenela potvrdu Gončarenkovog advokata o oslobađanju.

RIA Novosti navodi da je u pratnji konzula Ukrajine Genadija Breskaljenka, ranije danas privedeni Gončarenko, ušao u automobil ukrajinske ambasade, gde su ga čekali advokati, i odvezao se.

Ukrinform prenosi da je advokat Mark Fejgin napisao na njegovom nalogu na "tviteru" da je Gončarenko oslobođen.

Pored toga, ukrajinski predsednik Petro Porošenko na "tviteru" je napisao da je Gončarenko u ambasadi Ukrajine.

"Upravo sam telefonom razgovarao s njim", napisao je Porošenko a prenosi TASS.

Gončarenko je, kako navodi ruska državna agencija, pozvan sutra kod prekršajnog sudije zbog odbijanja da se povinuje zakonitom zahtevu pripadnika policije.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od ruskih vlasti da omoguće Ukrajinki, Ani Durickaji, koja je bila s Njemcovom kada je ubijen, da se vrati u Ukrajinu.

Istražitelji su i danas ispitivali tu devojku, koja je glavni svedok ubistva Njemcova u petak uveče u centru Moskve.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.03.2015. 21:22
Dolijao fas/ista, a imunitet nemoze da ima jer je vlast u Ukrajini nelegitimna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online