Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 02.03.2015.
19:56
sputniknews A

Amerika razmatra zamenu za Porošenka

"Politička klima u Ukrajini i situacija u Debaljcevu, kao i implementacija Minskog mirovnog sporazuma izuzetno su nestabilni i ukazuju da ukrajinski predsednik Petro Porošenko nije u potpunosti pod kontrolom Kijeva" kaže ugledni američki istoričar Stiven Koen.

Reuters
Ne piše mu se dobro u skorijoj budućnosti: Petro Porošenko

- Porošenko nije snažan lider koji je u stanju da realizuje sopstvenu strategiju - kazao je Koen u emisiji američkog pisca i radijskog voditelja Džona Bačelora.

Prema njegovim rečima, Porošenko je u mnogim ključnim pitanjima primoran da se orijentiše ka mišljenjima drugih, kako u zemlji, tako i u i inostranstvu.

 -Situacija u Debaljcevu i pregovori "Normandijske četvorke" u Minsku pokazali su da ukrajinski predsednik ne vlada u potpunosti situacijom u zemlji - smatra Koen.

Prema njegovim rečima Porošenko nije uspeo da reši "Debaljcevski džep“, koji je bio jedna od glavnih tema sastanka predsednika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, bez obzira na to što je više puta napuštao salu za sednice radi telefonskih razgovora.

- On je odbio je da prihvati uslove po kojima bi stotine opkoljenih vojnika mogle da napuste Debaljcevo, ostavivši tamo teško naoružanje što je dovelo do ogromnog broja žrtava (precizne podatke Kijev i dalje krije), kao i do gubitka skoro sve vojne tehnike koja se tamo nalazila“, podseća istoričar.

Na kraju je, kaže Koen, bio usvojen dokument čije uslove je ukrajinski predsednik trebalo da ispuni u Kijevu, ali nije isključeno da on ne može to da učini iz političkih razloga.

Koen smatra i da mnoge ultranacionalističke snage koje su dospele na vlast posle izbora kategorički ne pristaju na pregovore sa ustanicima.

- Tako je radikalna organizacija Desni sektor odmah izjavila da se zalaže protiv režima prekida vatre, a lideri dobrovoljačkih bataljona takođe osporavaju odluke vlasti u Kijevu - kaže Koen.

Jacenjuk po ukusu Amerike

Reuters
Po voljiameričke administracije: Arsenij Jacenjuk

Politička situacija u Kijevu je, prema njegovim rečima, krajnje opasna jer Porošenko pokušava da predstavi situaciju sa Debaljcevom kao pobedu, iako svi znaju šta se zapravo desilo.

 -Ne može se tačno reći da Porošenku preti „fašistički prevrat“, mada nastala situacija sa radikalima, od kojih je deo zauzeo državne dužnosti, treba da zabrine ne samo ukrajinske vlasti, već i SAD i EU - ističe Stiven Koen.

Prema njegovom mišljenju, najizvesniji kandidat za dužnost lidera ukrajinske države je aktuelni premijer Arsenij Jacenjuk.

Još počekom 2014. godine pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland u telefonskom razgovoru je izjavila da je on prema mišljenju Stejt departmenta, odgovarajući kandidat za neku visoku dužnost.

Najverovatnije, smatra Koen, Vašington će i dalje podržavati Jacenjuka, pošto smatra da se on razume u ekonomiju, i želi da izgradi zid oko Ukrajine, kako bi je „zaštitio“ od Rusije, smatra istoričar.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.03.2015. 20:23
Porošenko je u mnogim ključnim pitanjima primoran da se orijentiše ka mišljenjima drugih, kako u zemlji, tako i u i inostranstvu....pa orijentiše se ne na mišljenje, nego naređenja amerikanaca, koga drugog ?!!
Utorak 03.03.2015. 17:00
Nisu trebali ubbiti Nemcova mogli su ga u paketu s ku,ravom smestiti na presto ukrajinso-fa,šistički.
Utorak 03.03.2015. 13:52
Порошенко ће постане потрошенко кој и ја слободан кад га ЦИА искористи за разбијање своју земљу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online