Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.03.2015.
07:40
O. Ikodinović - Vesti A

Njemcov žrtva strane zavere

U Moskvi je juče sahranjen opozicioni političar Boris Njemcov, koga je u petak kasno uveče u centru Moskve, sa nekoliko hitaca, ubio zasad nepoznati napadač. Kovčeg sa telom pokojnika bio je izložen u Saharovskom centru, gde je održana komemoracija, a popodne je Njemcov sahranjen na moskovskom groblju Trojekurovskoje.

Reuters
Vredniji mrtav nego živ: Boris Njemcov

Na sahrani su bili članovi njegove porodice, prijatelji, saradnici, brojni građani, predstavnici Kremlja, federalnih i regionalnih institucija, kao i brojne diplomate i strani zvaničnici.

Navaljni "opravdano izostao"

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je takođe želeo da prisustvuje sahrani, a nalazi se u 15-dnevnom pritvoru zbog deljenja letaka za najavljivanje zabranjenih protesta, nije dobio dozvolu za privremeni izlazak iz zatvora.

Glavni svedok ubistva i partnerka Njemcova, ukrajinska manekenka Ana Durickaja (23) ranije je napustila Moskvu i otputovala u Kijev, tako da nije prisustvovala pogrebu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je saučešće porodici i prijateljima Njemcova i poslao venac u ime vlade.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko posmrtno je odlikovao ruskog političara Ordenom slobode, nazivajući ga "ruskim patriotom i prijateljem Ukrajine".

Međutim, prema pisanju ruskih medija, iza ubistva Njemcova, kao nalogodavac, mogla bi da stoji i ukrajinska tajna služba, dok se kao organizatori spominju čečenski borci iz bataljona Džohara Dudajeva, koji su se borili na istoku Ukrajine protiv ustanika DNR i LNR, a na čijem je čelu Adam Osmajev.

Prema informacijama ruskog lista "Izvestija", u skladu sa planom ukrajinskih obaveštajnih službi, ubistvo opozicionara imalo je za cilj da diskredituje rukovodstvo Rusije i da destabilizuje političku situaciju u zemlji. Izvor u policiji je rekao za ovaj list da istražni organi već poseduju niz dokaza o umešanosti ukrajinskih bezbednosnih službi u ubistvo ruskog političara.

Osim toga, ruski istražni organi razmatraju još nekoliko mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući umešanost zapadnih tajnih službi, pretnje koje je dobijao zbog svog stava prema napadu na francuski satirički magazin "Šarli Ebdo", a istražuju se i mogući poslovni i lični motivi.

Obama o "klimi" u Rusiji

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova "znak pogoršanja klime u Rusiji, gde su građanska prava i slobode medija nazadovale u poslednjih nekoliko godina". Ruske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju nekim zvaničnicima Poljske i Letonije, koji su želeli da prisustvuju sahrani Njemcova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online