Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 05.03.2015.
09:20
Tanjug, Srna A

Amasador SAD u Seulu isečen brijačem

Da ne budemo maliciozni i kažemo da se zlo zlim vraća, ali američka umešanost u skoro sve sukobe ovog sveta jednom će morati da dođe na naplatu, jer, ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju... Incidenti su trenutno sporadični, ne baš diplomatski beznačajni, naprotiv, ali govore o mišljenju ostatka sveta - koji nije SAD i Evropa - o ponašanju trenutno najjače zemlje sveta - tako je američkog ambasadora u Južnoj Koreji, Marka Liperta, u sredu napao muškarac koji je kod sebe imao brijač i uzvikivao da dve rivalske Koreje treba da se ponovo ujedine, javili su južnokorejski mediji i policija.

Agencije su javile da se Lipert uspešno oporavlja posle dvoipočasovne hirurške intervencije, da je njegovo stanje stabilno i da će ostati na posmatranju u bolnici tri do četiri dana.

U bolnici su rekli da je ambasadoru stavljeno 80 kopči na licu gde mu je nožem posečen obraz, usled čega je obilato krvario. Lekari su rekli da je Lipert zadobio duboku posekotinu, dužine 11 centimetara i da je ona naneta samo malo niže, mogla je da preseče karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život. Pored toga, on je zadobio povredu levog zgloba usled čega mu je oštećen živac.

Posle hirurške intervencije, ambasador je na svom tviteru saopštio "Dobro sam i odlično se osećam!".

Napad je počinjen u jednoj vladinoj zgradi, nedaleko od američke ambasade, gde je ambasador bio na radnom doručku sa članovima korejskog savet za pomirenje i saradnju.  

Krvavi doručak

Organizator skupa je saopštio da je napadač Kim Ki Džong (55) iznenada ustao sa sedišta, u trenutku kada je doručak trebalo da počne, da su drugi pokušali da ga zaustave i da se sve veoma brzo odigralo.

- Izveo sam teroristički akt - uzvikivao je Kim kada su ga na pod pritisli prisutni na skupu.

Kim predvodi jednu malu grupu aktivista koja se zalaže za ujedinjenje korejskog poluostrva i redovno održava proteste protiv japanskih teritorijalnih potraživanja jedne grupe malih ostrva koja su pod kontrolom Južne Koreje. Južnokorejksa agencija Jonap je javila da je Kim bio u grupi koja se isekla i spalila američku zastavu u Seulu 1985. godine.

Kako su preneli lokalni mediji, on je posle napada rekao da je napad planirao 10 dana i da je u tome bio sam. Televizija YTN je javila da je muškarac u trenutku napada na Liperta uzvikivao: "Južna i Severna Koreja treba da se ponovo ujedine".

On je 2010. godine pokušao da napadne japanskog ambasadora u Seulu, bacivši komad kamen i dobio je uslovnu kaznu od dve godine zatvora.

Lipert popularan u Južnoj Koreji. Ko bi rekao...

Lipert (42) je preuzeo dužnost ambasadora u Seulu prošle godine i vrlo je popularan u Južnoj Koreji. Njegova žena je u toj zemlji rodila i dete kome je par dao srednje ime korejskog porekla.

Južnokorejska predsednica Park Guen Hje izjavila je da je incident "napad na južnokorejsko-američko savezništvo". Američki Stejt department oštro je osudio incident.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je povređenog ambasadora SAD u Južnoj Koreji, Marka Liperta, kako bi mu poželeo brz oporavak, saopštila je predstavnica za štampu Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 10:03
Neznam dal je ispravno, ali mi nesto merak i dobro se osecam zbog ovog dogadjaja.
Četvrtak 05.03.2015. 10:02
Uvijek ima prvi put....., jadničak ne može da vjeruje, on tako dobar, a neko ga posijeko !
Četvrtak 05.03.2015. 09:32
Odlično trebao je da ponese glogov kolac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online