Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.03.2015.
08:53
D. Lukić - Vesti A

Zapad u finansijskom ratu protiv ID (1): ISIL je bogata industrija smrti

Londonski nedeljnik "Ekonomist" predviđa u jednoj od najnovijih analiza scenario prema kome Zapad ima sve manje šansi da porazi "brutalne džihadiste Islamske države", kako je to još doskora zamišljala koalicija na čelu sa SAD. Nedeljnik tvrdi da je Islamska država, ili ISIL, kako je još nazivaju, "najbolje finansijski situirana teroristička organizacija" među onim grupama koje se direktno ne finansiraju iz kase pojedinih država.

Tanjug/AP
Islamisti zarađuju od nafte i otmica

U oktobru prošle godine, podaci direktno dobijeni iz evidencije CIA kažu da je već tada Islamska država bila "zapanjujuće bogata". Istovremeno, londonske ocene na koje se pozivaju insajderi u Vajtholu gotovo da su sinhrone sa nalazom CIA. Tu se, na primer, navodi fascinantan detalj da Islamska država plaća svoje borce u Iraku 400 dolara mesečno!

Većina analiza britanskih službi o sadašnjem stanju rata Zapada sa džihadistima na Bliskom istoku i Africi susreću se u oceni da bez ogromnog novca Islamska država ne bi mogla da opstane, pogotovo da se širi sadašnjom dinamikom.

Od marta 2013. Islamska država je osvojila široke prostore u Siriji i Iraku. U junu 2013. već je preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Raka u Siriji, a u junu 2014. osvojila je Mosul, drugi po veličini grad u Iraku.

Nakon osvajanja ovih gradova, zajedno sa okolnim teritorijama na kojima živi više od osam miliona stanovnika, džihadisti su proglasili kalifat koji je praktično izbrisao deo državne granice između Sirije i Iraka. U septembru prošle godine Islamska država je već imala pod oružjem 30.000 boraca, od čega su polovina dobrovoljaci iz drugih država.

Za razliku od drugih sličnih grupa (Al Kaida u Iraku), Islamska država se samofinansira, mada džihadisti pod crnom zastavom primaju donacije, posebno iz zemalja Zaliva. Ali, to je gotovo zanemarljiv deo njihovih prihoda. Najveći deo novca džihadistima dolazi od prodaje nafte sa onih izvorišta u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji gde trenutno imaju potpunu vlast.

Američki izvori tvrde da džihadisti iz ovih izvora prihoduju dnevno dva miliona dolara. Kao i druge radikalne islamističke grupe, i Islamska država je već od početka zaključila da jedan značajan deo prihoda mogu da budu i zapadni taoci. Međunarodna organizacija za proučavanje borbe protiv finansiranja terorizma (FATF) navodi da je Islamska držva novi tip terorističke organizacije s posebnim tokovima finansiranja i novčanog manipulisanja.

Bivši američki državni sekretar za odbranu Čak Hejgel nedavno je tvrdio za ID da je "modernizovana i dobro finansirana koliko i bilo koja teroristička grupa koju smo do sada imali. Ovo je tip grupe koja prelazi granice običnog terorizma. Islamska država je neopisivo bogata".

Od talaca 45 miliona dolara

Prema američkim izvorima, džihadisti crpe sredstva od najmanje 500 miliona dolara. Jedan od krupnih izvora finansiranja džihadista jeste iznuđivanje novca za kidnapovane zapadne taoce. Smatra se da je na ovaj način Islamska država do sada iznudila do 45 miliona dolara.

SUTRA - Zapad u finansijskom ratu protiv ID (2): Novac je Ahilova peta islamista

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online