Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 15.03.2015.
15:46
sputniknews A

Amerika šalje tenkove, a krivi Rusiju za agresiju

SAD se spremaju da rasporede 800 tenkova u više zemalja Evrope, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Neki tenkovi već učestvuju u vojnim vežbama NATO u Estoniji i ostaće tamo na neodređeno vreme radi uzdržavanja "ruske agresije".

Reuters/G.G.
SAD se sprema da pošalje 800 tenkova u Evropu

Američki tenkovi će uskoro biti stacionirani u Nemačkoj i zemljama Istočne Evrope, uključujući baltičke države. Mobilizacija snaga NATO je direktna posledica stava Rusije prema ukrajinskoj krizi, piše Ino Tv, pozivajući se na švedski list Dagens Nyheter.

Poslednji američki tenkovi napustili Nemačku 2013. godine, a sada se opet vraćaju, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Prema podacima lista Münchner Merkur, radi se o 800 vozila.

Deo vojne tehnike će krenuti i prema Nemačkoj, između ostalog i u bazu za obuku Grafenvjor u Bavarskoj. Ostali tenkovi će biti raspoređeni po svim zemljama Istočne Evrope, iako se, prema izjavi komandanta oružanih snaga SAD u Evropi Bena Hodžisa, tačna lokacija još utvrđuje. Osim baltičkih zemalja, američki tenkovi se mogu naći i u Poljskoj, Rumuniji ili Bugarskoj. Prema rečima drugih predstavnika američke armije, deo tenkovskih snaga se već nalazi u Evropi, navodi Dagens Nyheter.

Ovog vikenda u Pribaltiku su u toku velike vojne vežbe NATO pod nazivom Atlantic Resolve. U njima učestvuje 3.000 američkih vojnika i koristi se velika količina vojne tehnike. Prema dostupnim podacima, najmanje 29 američkih tenkova tipa M1A1 Abrams učestvuje u manevrima na teritoriji Estonije. Po završetku vežbi, oni će ostati u estonskim bazama sve dok postoji potreba za "uzdržavanjem ruske agresije‟, citira list saopštenje američke vojne komande.

List navodi da su SAD značajno smanjile svoje vojno prisustvo u Zapadnoj Evropi. Sada se tamo nalazi oko 67.000 američkih vojnika što je značajno manje u poređenju sa stotinama hiljada u trenutku završetka hladnog rata. Ipak, usled zaoštravanja situacije sa Rusijom došlo je do značajnog pregrupisavanja američkih snaga na Starom kontinentu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.03.2015. 16:05
Ако почну да нагомилавају војску на границу са Русијом,Руси ће ударити први.Неће чекати.Ако ударе Руси удариће и Кинези и Иранци и Индијци.
Nedelja 15.03.2015. 19:09
Rusi jednostavno ne smiju nikada zaboraviti ovim baltičkim zemljama, kao Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj ovo ponašanje ! Ameri nisu budale, dolaze tu i tu će i ostati samo iz razloga da okupira ove glupe zemlje ! Od 1945 straši Evropu sa ruskom invazijom, ovaj put su ozbiljno i uspjeli ! U svakom slučaju Rusi prate svaki njihov korak, tako da gomilanje tenkova na njihovoj granici ništa ne znači, mogu ih spržiti kada hoće !
Nedelja 15.03.2015. 16:26
Teheran , Jalta , Potsdam - nije smelo nikada da se desi Staljina je trebalo izignorisati kao danas Putina)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online