Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 27.03.2015.
05:48
Lj. Ivanović, O. Ikodinović - Vesti A

Putin nagovestio odlazak s vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin je nagovestio da bi neka druga ličnost mogla da zauzme njegovu poziciju 2018. godine, što bi značilo da on možda nema nameru da traži na izborima novi mandat. Nema sumnje da bi Putin na izborima za tri godine pobedio, te da bi na vlasti mogao po dugovečnosti da nadmaši i Leonida Brežnjeva, ali ruski predsednik razmišlja i o penziji.

Reuters
Sigurna podrška građana: Za Putina bi glasalo 85 odsto Rusa

Prihvatajući poziv za učešće na Međunarodnom takmičenju svetskih veština čiji bi domaćin trebalo da bude ruski grad Kazanj, on je otvorio mogućnost da ne bude u Kremlju 2019. kada se takmičenje održava.

- Događaj o kojem diskutujemo zakazan je za 2019. godinu, a predsednički izbori se održavaju godinu dana ranije. Uveren sam da ko god da bude na čelu ruske države biće zadovoljan da uzme učešće u događaju u Kazanju - izjavio je Putin.

Predsednika Rusije su u mnogo navrata pitali za planove posle 2018. godine kada mu ističe treći predsednički mandat, ali je on po pravilu izbegavao jasan odgovor. Poslednji put je to bilo na konferenciji za novinare u decembru prošle godine i tada je rekao da je "suviše rano da pravi takve planove".

- Državnik mora da radi za svoju zemlju, a njegovi rezultati su presudni za odluku o izlasku na izbore. Moje je da radim u interesu ruskog naroda, a videćemo kakvo će biti raspoloženje građana 2018. godine - rekao je tada ruski predsednik novinarima.

Nedavno je Levada Centar sproveo opsežno istraživanje javnog mnjenja građana Rusije. Putin stoji odlično. Podržava ga 85 odsto građana, a svega 14 odsto je izuzetno nezadovoljno njime na čelu zemlje. Oko 80 odsto građana nema sumnju da bi trebalo da glasa za Putina.

Međutim, ruska politička scena je prilično nepredvidiva. Suviše faktora bi moglo da opredeli Pitina da se kandiduje ili odstupi za tri godine. Nepoznanica je kako će se završiti ukrajinska kriza, u kojoj meri će međunarodne sankcije oslabiti privredu Rusije i slično.

Rival unutar Kremlja

Zasad Putin nema pravog rivala. Opozicija je slaba i razjedinjena, a dobrim delom ona i nije opozicija, već više kremljovska šminka višepartijskog sistema. U tom smislu on nema dostojnog političkog protivnika. Stoga, veruje se da ako bi opozicija i iznikla, on bi se pojavila unutar kremljovskih struja, baš kao što je i Putina lično rukom birao Boris Jeljcin kada je 1999. godine odlučio da odstupi pre isteka mandata.

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 07:32
ništa od toga....čist marketinški potez Vladimira
Petak 27.03.2015. 16:13
Smilovao se na kauboje pa veli ajd amlo da ih oraspoložim-nešto im baš ne ide u zadnje vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online